Een nieuwe hypotheek afsluiten

Als senior is het gewoon mogelijk om elke hypotheekvorm af te sluiten. Er is geen sprake van één seniorenhypotheek. Wel is de insteek van je nieuwe hypotheek gericht op ouderen. Voor je 57e levensjaar wordt er door de hypotheekverstrekker gekeken naar je bruto inkomen. Hierna wordt er rekening gehouden met je toekomstige pensioeninkomen. Hierdoor kan je maximale hypotheek lager liggen.

Kies als senior voor een van de volgende hypotheekvormen:

  • Annuïteitenhypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek zijn je bruto maandlasten de gehele looptijd hetzelfde. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Bij de start van de aflossing bestaat het bedrag voor het grootste deel uit rente. Rente kun je aftrekken, waardoor je netto maandlasten op het begin lager zijn.
  • Aflossingsvrije hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek leen je van de bank, zonder dat je aflost. Je hebt lagere maandlasten, omdat je alleen rente betaalt. 
  • Lineaire hypotheek. Bij de lineaire hypotheek betaal je iedere maand hetzelfde vaste bedrag aan aflossing. Omdat je schuld steeds lager wordt, betaal je steeds minder rente. Je maandlasten worden dus steeds lager.

Weet je niet wat de beste keuze is voor jou? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur. Bekijk samen wat het beste bij je past.  

Overwaarde verzilveren voor meer financiële ruimte

De kans is groot dat je huis nu meer waard is dan je hypotheek. Dan heb je overwaarde op je huis. Deze overwaarde kun je vrijmaken met je woning als onderpand. Het geld dat hiermee vrijkomt, mag je zelf inzetten. Weet jij al waarvoor je de overwaarde van je huis wilt verzilveren? Denk bijvoorbeeld aan:

Verbouwen: Misschien heb je kamers over nu de kinderen uit huis zijn. Dan kun je ervoor kiezen om kamers samen te voegen, zodat je een grotere slaap- of hobbykamer hebt. Wil je juist een nieuwe tuin die minder onderhoud vergt? Ook hier kun je de overwaarde van je huis voor gebruiken.

Verduurzamen: Bijdragen aan een betere wereld, doe je door je huis te verduurzamen. Daarnaast is het ook mooi meegenomen dat verduurzaming uiteindelijk leidt tot lagere maandlasten.

Zorg: Doe aanpassingen aan je huis om het woongemak te vergroten. Denk aan het installeren van een traplift en andere gemakken om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

Pensioen en comfort: De overwaarde is ook te gebruiken om je pensioen aan te vullen, zodat je het elke maand wat breder hebt. Dit biedt meer comfort aan je leefstijl, zo kun je misschien vaker uit eten of een caravan kopen en vaker op vakantie gaan.

Schenken: Geef je je kinderen graag een extra steuntje in de rug? Dit kan met een belastingvrije schenking.

Voor het verzilveren van je overwaarde neemt je hypotheekschuld (en dus je maandlasten) toe. Het is belangrijk dat je die lasten wel kunt blijven dragen. 

Veelgestelde vragen over seniorenhypotheek

Er zit geen maximale leeftijd aan een hypotheek. Natuurlijk zitten er wel kanttekeningen aan. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je overlijdt voordat de lening is afbetaald. Om dit risico te dekken, kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Ook voorkom je dat je nabestaanden financiële problemen krijgen als jij overlijdt. 

Je kunt als ouders zijnde geld lenen aan je kinderen, zodat ze een huis kunnen kopen. Dit noemen we een familiebanklening, particuliere hypotheek of een familiehypotheek. Je kunt hier je eigen geld voor gebruiken, maar de overwaarde van je hypotheek is hier ook geschikt voor. 

Of je recht hebt op hypotheekrenteaftrek bij een seniorenhypotheek hangt af van het type hypotheekvorm waar je voor kiest en de periode waarin je al je hypotheekrenteaftrek hebt gehad.