Wat is consumptief krediet?

Een consumptief krediet is een verzamelnaam voor verschillende soorten kredieten voor privégebruik. Er zijn heel veel vormen van consumptief krediet. Vaak gebruik je dit krediet voor een grote aankoop. Zoals een verbouwing, vakantie of woning. Een consumptief krediet is vaak een persoonlijke lening. Maar er zijn ook andere vormen. Heb je een lening om een huis te kopen? Dan heet dit geen consumptief krediet maar een hypothecair krediet.

Welke vormen van consumptief krediet zijn er?

Er zijn verschillende soorten consumptief krediet. Denk aan:

  • persoonlijke lening 
  • creditcard
  • limiet op je rekening (rood staan)
  • koop op afbetaling 
  • financial lease​

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening met een vaste rente en looptijd. Je weet dus precies wat je maandlast is en wanneer je lening is afgelost.

Creditcard

Met een creditcard kun je flexibel aankopen doen. Via internet of in de winkel. Vaak is het ook mogelijk om contant geld op te nemen. Je hebt een afgesproken limiet op je creditcard en betaalt rente en aflossing over het openstaande bedrag. Het rentepercentage is variabel, maar is meestal veel hoger dan bij een persoonlijke lening. De manier van aflossen van de openstaande bedragen verschilt per bank. Soms schrijft de bank de totale aankopen maandelijks af, bij andere banken los je de aankopen steeds gedeeltelijk af.

Limiet op je rekening (rood staan)

Rood staan is ook een vorm van consumptief krediet. Je leent meestal voor een korte periode een bedrag van je bank. Omdat je net wat geld tekort komt om de maand door te komen, of als je een eenmalige maar onvoorziene aankoop moet doen. Het rood staan is erg duur, de banken vragen hier een hoge rente voor. Soms zelfs de maximale rente die een bank mag rekenen.

Koop op afbetaling

Bij sommige (web)winkels kun je aankopen doen en deze niet direct, maar maandelijks afbetalen. Je betaalt naast je aflossing ook rente. De rente is vrijwel altijd de maximale rente die een bank mag rekenen: 14,9% (2015). Je kunt meestal kiezen tussen verschillende looptijden van 6 tot 72 maanden. Doordat je nog een bedrag (van je nieuwe wasmachine of tv) bij de winkel open hebt staan waar je rente voor moet betalen, is kopen op afbetaling dus een consumptief krediet.

Financial lease

Auto’s worden steeds vaker door financial lease aangeschaft. Je betaalt de leasemaatschappij maandelijks een bedrag om in de auto te rijden. Totdat je de laatste termijn hebt betaald, blijft de auto in juridisch eigendom van de leasemaatschappij. Onderhoud en benzine zitten hier niet bij.

Welk soort consumptief krediet past bij mij?

Wil je een lening afsluiten? Dan is het belangrijk dat je kijkt naar je persoonlijke situatie en je leendoel. Op basis daarvan kan je bepalen welk soort consumptief krediet het beste bij je past. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Nibud
  • Wijzer in geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.