Vergelijk en bespaar op je woonverzekering

Nu € 1.000 extra bij grote schades
Postcode
Huisnr.
Toev.
Mijn woning is
 • Direct je huis en spullen verzekerd
 • Snel & gemakkelijk vergelijken
 • 279.000 tevreden klanten

Waarom je huis en spullen verzekeren?

Er zijn wel 178 inbraken, 608 brandmeldingen en 2064 ongelukjes in woningen per dag. Met een woonverzekering verzeker je direct je huis en spullen.

Spullen verzeker je met een inboedelverzekering

 • Blikseminslag
 • Electronica
 • Gestolen spullen
 • Waterschade
 • Brandschade

Je huis verzeker je met een opstalverzekering

 • Schade aan je woning
 • Stormschade
 • Overstromingsschade
 • Tuin
 • Schade door ontploffing

Al meer dan 20 jaar duidelijk, transparant én voordelig

Met jouw support en met die van onze 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.

9,2
Op basis van 22.241 klantbeoordelingen
10
30 november 2022
‘Super duidelijk en makkelijk! ’
Dhr. Klarenbeek, NIJMEGEN
8,0
30 november 2022
‘snel geregeld’
Anoniem, GOUDA

Keuze uit verschillende verzekeraars

Bij Independer kun je verschillende woonverzekeringen van diverse verzekeraars vergelijken.


Kosten woonverzekering in november 2022? Check de premies

Verzekeraar Woonverzekering (inboedel + opstal)
Aegon 22,84
a.s.r. 23,17
Nationale Nederlanden X
SNS 28,05
Unigarant X
verzekeruzelf.nl 21,73
Allianz Direct X
Klaverblad X
Centraal Beheer X


Wil je weten wat een woonverzekering voor jou kost? 

Vergelijk woonverzekeringen

De maandpremies zijn voor een appartement met 1 slaapkamer in Amsterdam. Het appartement is in 2012 gebouwd en heeft stenen buitenmuren, dakpannen, zonder zonnepanelen, bewoond door een stel zonder kinderen, geboortedatum 1-4-1990 en met het netto-inkomen van de kostwinner tussen de €2.001 - € 3.000. 

Bovengenoemde premies zijn voorbeelden en kunnen verschillen per situatie. Houd er rekening mee dat je bij sommige verzekeringen een eigen risico moet betalen als je schade claimt. Ook kunnen de voorwaarden verschillen. Bovengenoemde premies zijn de goedkoopste per verzekeraar. 

Inboedelverzekering of opstalverzekering?

Wil je weten wat er onder een inboedelverzekering valt en wat onder een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd)? Gebruik deze eenvoudige regel: alles wat aard- en nagelvast zit (en dus niet verhuisbaar is) behoort tot het woonhuis en dus tot je opstal. Alles wat wel verhuisbaar is behoort tot de inboedel. Zo is bijvoorbeeld klik-laminaat verzekerd via een inboedelverzekering, maar een gelijmde houten vloer via de opstalverzekering. En de keuken is verzekerd via de opstalverzekering, maar de inrichting daarvan onder de inboedelverzekering. 

Dekkingen woonverzekering

Je ziet in het zoekresultaat twee dekkingen: All Risk en Extra Uitgebreid. Met Extra Uitgebreid ben je goed verzekerd voor schade die ontstaat door onder andere brand, storm, vandalisme, diefstal of inbraak. Met een Allrisk dekking ben je ook verzekerd voor de meeste schades die je zelf maakt. 

Schade die ontstaat door opzet, oorlog, aardbevingen en overstromingen is niet verzekerd via een woonverzekering. Ook glas is niet standaard verzekerd. Hiervoor kun je een aparte glasverzekering afsluiten of dit apart meeverzekeren op de opstal- of inboedelverzekering.

Tips voor een goedkope woonverzekering

Ben je op zoek naar een goedkope woonverzekering? Er zijn verschillende bespaartips om je premie laag te houden.


 1. Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraars krijg je hier een korting voor terug.
 2. Maak regelmatig een nieuwe vergelijking van woonverzekeringen. Premies veranderen en het is daarom verstandig om regelmatig te kijken of je woonverzekering goedkoper kan. 
 3. Voorkom een dubbele verzekering. Woon je in een appartement? Dan heeft de VvE waarschijnlijk al een opstalverzekering afgesloten. Check dit vooraf. 
 4. Maak gebruik van de inboedelwaardemeter. Als je een woonverzekering afsluit, is het verstandig om vooraf de waarde van je inboedel vast te stellen. Dit kan gemakkelijk met de inboedelwaardemeter.

Je kunt bij ons 18 woonverzekeraars vergelijken op inhoud en prijs.

Het gebruik van onze website is voor jou helemaal gratis. Als je via onze website een woonverzekering afsluit, dan ontvangen wij hiervoor een eenmalige of doorlopende vergoeding van de verzekeraar.

Via onze website kun je je woonverzekering vergelijken en afsluiten. Wij helpen je daarbij als je wilt. En ook na het afsluiten kun je ons bereiken voor vragen of hulp.

Meestgestelde vragen over woonverzekeringen

Een woonverzekering, ook woonhuisverzekering genoemd, is een inboedelverzekering en/of opstalverzekering. Zowel een inboedel- als opstalverzekering dekt schades die ontstaat door bijvoorbeeld inbraakbrand of storm. Wat je vergoed krijgt, hangt af van het soort verzekering dat je hebt afgesloten. Een inboedelverzekering dekt de schade van je spullen die in huis staan en je mee kan nemen. Losse spullen dus. Een opstalverzekering dekt de schade aan je huis en de spullen die je niet mee kunt nemen, zoals een ingebouwde keuken. Zie hieronder een tabel met voorbeelden en onder welke verzekering dit valt.

Een woonverzekering is niet altijd verplicht. Met de term 'woonverzekering' wordt meestal een combinatie bedoeld van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Maar bij sommige verzekeraars valt ook de aansprakelijkheidsverzekering hier nog onder. 


Een inboedel- en opstalverzekering zijn wettelijk niet verplicht. Soms kan het zijn dat de verhuurder je wel verplicht een inboedelverzekering af te sluiten. In dat geval staat het in het huurcontract. Heb je een koopwoning? Dan verplicht de hypotheekverstrekker je vaak een opstalverzekering. Ook als het niet verplicht is, is het verstandig er wel één af te sluiten. Je inboedel en huis zijn veel waard. Heb je een huis gekocht of gehuurd? Dan kan het ook zijn dat het hele pand is verzekerd door de Vereniging van Eigenaren. In dat geval heb je geen opstalverzekering nodig. 

Je huis kan door brand helemaal verwoest raken. Heb je geen opstalverzekering afgesloten? Dan krijg je niks vergoed. In het ergste geval heb je dan geen onderdak meer, maar blijf je wel met een hypotheekschuld zitten. Het wordt dan moeilijk om die schuld af te betalen. Om deze problemen te voorkomen, geeft de bank je vaak alleen een hypotheek als je een opstalverzekering afsluit. 


Heb je geen inboedelverzekering? Dan krijg je de spullen in je huis niet vergoed op het moment van schade, brand of inbraak. Je inboedel is vaak meer waard dan je denkt. Met een laptop, tv en dure sieraden kom je al snel aan een hoog bedrag. Het is daarom ook verstandig om je inboedel te verzekeren. Met behulp van de inboedelwaardemeter kun je de waarde van je inboedel uitrekenen.

Independer vindt gegarandeerd de beste en goedkoopste woonverzekering die aan je wensen voldoet, zonder dat je er zelf veel tijd aan kwijt bent. Een woonverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. 

Na het invullen van een paar vragen zie je welke woonverzekering aan jouw wensen voldoen. Binnen 10 minuten kun je alle woonverzekeringen vergelijken, zoals je inboedelverzekering en direct een goede woonverzekering afsluiten. Zo kun je eenvoudig zelf je spullen en huis verzekeren. Wil je een losse inboedel- of opstalverzekering vergelijken? We helpen je zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering te vinden.

Je woonverzekering opzeggen kun je per brief of per e-mail doen bij de verzekeraar. Vanaf 2010 kun je de verzekering altijd opzeggen als die langer dan één jaar loopt. Je hebt dan een opzegtermijn van één maand, maar soms kun je ook per dag opzeggen. Independer heeft alvast een voorbeeld voor je gemaakt van een opzegbrief. Deze brief kun je invullen en opsturen naar je huidige verzekeraar als je wilt opzeggen.

Ga je verhuizen? Dan kun je je opstalverzekering opzeggen, maar niet altijd je inboedelverzekering. Verhuizen is namelijk geen reden om je inboedelverzekering op te zeggen, omdat de verzekeraar er vanuit gaat dat je de inboedel meeneemt naar je nieuwe huis. Je moet wel even bij je verzekeraar doorgeven dat je een nieuw adres hebt. Heb je tijdelijk je inboedel op twee adressen staan (oud en nieuw)? Dan is het slim dit ook even te melden bij de verzekeraar.


Samenwonen

Ga je samenwonen en heb je allebei een verzekering voor de inboedel? Dan kan één van jullie de inboedelverzekering beëindigen. Vaak is het zo dat de oudste verzekering voor de nieuwe verzekering gaat. Dus je kunt dan een opzegging doen bij de verzekeraar waar de inboedelverzekering het minst lang loopt. Geef dan als reden op dat je wilt opzeggen en stuur een kopie mee van de andere inboedelverzekering.

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, meestal kortweg AVP genoemd, verzekerd je aansprakelijkheid voor schade die je aan zaken en/of personen toebrengt. Je bent niet verzekerd voor je eigen schade. 

Je kunt deze verzekering voor jezelf afsluiten, maar ook voor je eventuele partner en kinderen. Voor kinderen geldt dat ze minderjarig en inwonend (of voor studie uitwonend) moeten zijn. De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig om deze af te sluiten. In sommige situaties kan het schadebedrag namelijk flink oplopen! Bij de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen is het maximaal verzekerde bedrag € 2.500.000,-.

Bij Independer kun je los een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten via ons Beste-in-1-Pakket.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 
 • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.

  

Laatste update datum: 03-10-2022

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.