Waarom een aanvullende verzekering?

Als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt, valt een deel van je maandelijks inkomen weg. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de hypotheek en andere vaste kosten te betalen. Een oplossing is een aanvullende verzekering. De bekendste en de meest gesloten verzekering in combinatie met een hypotheek is de overlijdensrisicoverzekering. Maar je hebt meer opties. 

Welke aanvullende verzekeringen kun je naast je hypotheek aanvragen?

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Werkloosheidsverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het zijn dat je hierdoor niet meer kunt werken. Je inkomen wordt daardoor ook minder en dat kan weer gevolgen hebben voor het aflossen van je hypotheek. Om het risico te verkleinen dat je straks je hypotheek niet meer kunt betalen, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Hoe werkt de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Als je arbeidsongeschikt raakt, krijg je de eerste twee jaar nog doorbetaald door je werkgever. Het eerste jaar krijg je 100% doorbetaald, het tweede jaar 70%. Na deze twee jaar stopt dit en kun je een WIA-uitkering aanvragen. De hoogte van de WIA-uitkering is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid, maar je krijgt maximaal 70% uitgekeerd. Om de overige 30% ook te krijgen, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvragen. De hoogte van de premie die je hiervoor betaalt hangt af van je persoonlijke situatie en beroep (risicovol of niet).

Goed om te weten: bij Independer kun je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Kijk goed naar welke arbeidsongeschiktheidsverzekering je afsluit. De verzekeraar kan namelijk bepaalde medische problemen die je in het verleden hebt gehad uitsluiten.

- Esther, expert hypotheken

Werkloosheidsverzekering

Raak je buiten je schuld om werkloos? Dan kun je een WW-uitkering aanvragen op basis van de werkloosheidswet. Hoelang je deze uitkering krijgt is afhankelijk van hoelang je gewerkt hebt. Heb je bijvoorbeeld 10 jaar gewerkt? Dan heb je recht op 10 maanden uitkering. Aan het begin krijg je 75% van je laatstverdiende salaris, later is dat 70%. Dit is natuurlijk nogal een verschil met het salaris wat je eerst kreeg. Daarom kun je een werkloosheidsverzekering afsluiten. Deze bestaat uit een woonlastenverzekering of hypotheekbeschermingsverzekering.

Zijn deze verzekeringen iets voor mij?

Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. De meeste verzekeraars die deze werkloosheidsverzekeringen aanbieden keren direct een bedrag uit zodra je werkloos wordt. Hiermee kun je je WW-uitkering aanvullen naar 100%. Helaas stoppen veel verzekeraars met uitkeren zodra je WW-uitkering stopt. Bij die verzekeraars heb je dus niets aan je verzekering op het moment dat je die het hardst nodig hebt: als je uitkering stopt. Daarnaast keert deze verzekering maximaal 12 keer per werkloosheid uit.

De werkloosheidsverzekering is vaak erg duur en heeft veel uitsluitingen. 

Goed om te weten: je kunt niet alleen een werkloosheidsverzekering afsluiten. Dit gaat vaak alleen in combinatie met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering. Deze verzekering keert alleen uit als je tijdens de looptijd overlijdt. Leef je nog aan het einde van de looptijd? Dan krijg je niets uitgekeerd. Een overlijdensrisicoverzekering is iets anders dan een uitvaartverzekering. 

Met een uitvaartverzekering krijg je een bepaald bedrag van je verzekeraar om de uitvaart te betalen. Met een overlijdensrisicoverzekering regel je meer financiële zekerheid voor je nabestaanden. Zo zorg je er voor dat er een bedrag wordt uitgekeerd zodat je nabestaanden de hypotheek kunnen blijven betalen als jij wegvalt. Als er geen nabestaanden zijn gaat het bedrag naar de hypotheekaanbieder om zo de hypotheek af te lossen.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheek

Sommige hypotheekaanbieders verplicht je een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als bij hen een hypotheek aanvraagt. Als dit het geval is, wordt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering automatisch 'verpand' aan de hypotheek. Het geld gaat dus automatisch naar de hypotheekaanbieder.

Niet alle hypotheekaanbieders verplichten je een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar als je meer dan 80% van de waarde van de woning leent, is het vaak wel verplicht. Ook als je geen nabestaanden hebt. 

Sluit je een hypotheek af met NHG? Dan is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vanaf 2018 niet meer verplicht.

Nog ergens hulp bij nodig?

035 626 55 44

vandaag tot 18:00 uur