Ben je van plan om een hypotheek aan te vragen? Om er zeker van te zijn dat je woning en je hypotheek goed beschermd zijn, zijn er een aantal verzekeringen die verplicht zijn. Andere verzekeringen zijn niet altijd verplicht, maar wel het overwegen waard.

Gratis oriëntatiegesprek

Marga Lankreijer-Kos, Hypotheekexpert
Bijgewerkt: 03 januari 2023

Verplichte verzekeringen

Bij het kopen van een woning krijg je te maken met een aantal verplichte en noodzakelijke verzekeringen, waaronder een opstalverzekering en een overlijdensrisicoverzekering.

Opstalverzekering

Of je nu groot of klein gaat wonen, een opstalverzekering is altijd een verplichte verzekering bij een koophuis met een hypotheek. Voor een appartement is geen opstalverzekering nodig. Een opstalverzekering biedt bescherming tegen schade aan je huis. Bijvoorbeeld door brand, storm, vandalisme, inbraak of water. Denk bijvoorbeeld aan een houten vloer die is kromgetrokken door een gesprongen waterleiding, een boom op het dak door een zware storm of schade door inbraak. Het gaat hierbij om het huis zelf. Dus niet om de spullen in het huis. Die vallen onder een inboedelverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering. Deze verzekering keert alleen uit als je tijdens de looptijd overlijdt. Leef je nog aan het einde van de looptijd? Dan krijg je niets uitgekeerd. Een overlijdensrisicoverzekering is iets anders dan een uitvaartverzekering. 

Met een uitvaartverzekering krijg je een bepaald bedrag van je verzekeraar om de uitvaart te betalen. Met een overlijdensrisicoverzekering regel je meer financiële zekerheid voor je nabestaanden. Zo zorg je er voor dat er een bedrag wordt uitgekeerd zodat je nabestaanden de hypotheek kunnen blijven betalen als jij wegvalt. Als er geen nabestaanden zijn gaat het bedrag naar de hypotheekaanbieder om zo de hypotheek af te lossen.

Sommige hypotheekaanbieders verplicht je een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als bij hen een hypotheek aanvraagt. Als dit het geval is, wordt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering automatisch 'verpand' aan de hypotheek. Het geld gaat dus automatisch naar de hypotheekaanbieder.

Niet alle hypotheekaanbieders verplichten je een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar als je meer dan 80% van de waarde van de woning leent, is het vaak wel verplicht. Ook als je geen nabestaanden hebt. 

Sluit je een hypotheek af met NHG? Dan is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vanaf 2018 niet meer verplicht.

Aanbevolen verzekeringen voor een huis

Er zijn ook verzekeringen die niet verplicht zijn bij het aanvragen van een hypotheek, maar wel aanbevolen worden. Dit zijn verzekeringen die de financiële gevolgen dekken in het geval dat jij of je partner bijvoorbeeld arbeidsongeschikt of werkloos raken.

Als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt, valt een deel van je maandelijks inkomen weg. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de hypotheek en andere vaste kosten te betalen. Een oplossing is een aanvullende verzekering. De bekendste en de meest gesloten verzekering in combinatie met een hypotheek is de overlijdensrisicoverzekering. Maar je hebt meer opties. 

Welke aanvullende verzekeringen kun je naast je hypotheek aanvragen?

 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • Werkloosheidsverzekering
 • Overlijdensrisicoverzekering


Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het zijn dat je hierdoor niet meer kunt werken. Je inkomen wordt daardoor ook minder en dat kan weer gevolgen hebben voor het aflossen van je hypotheek. Om het risico te verkleinen dat je straks je hypotheek niet meer kunt betalen, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Hoe werkt de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Als je arbeidsongeschikt raakt, krijg je de eerste twee jaar nog doorbetaald door je werkgever. Het eerste jaar krijg je 100% doorbetaald, het tweede jaar 70%. Na deze twee jaar stopt dit en kun je een WIA-uitkering aanvragen. De hoogte van de WIA-uitkering is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid, maar je krijgt maximaal 70% uitgekeerd. Om de overige 30% ook te krijgen, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvragen. De hoogte van de premie die je hiervoor betaalt hangt af van je persoonlijke situatie en beroep (risicovol of niet).

Goed om te weten: bij Independer kun je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Werkloosheidsverzekering

Raak je buiten je schuld om werkloos? Dan kun je een WW-uitkering aanvragen op basis van de werkloosheidswet. Hoelang je deze uitkering krijgt is afhankelijk van hoelang je gewerkt hebt. Heb je bijvoorbeeld 10 jaar gewerkt? Dan heb je recht op 10 maanden uitkering. Aan het begin krijg je 75% van je laatstverdiende salaris, later is dat 70%. Dit is natuurlijk nogal een verschil met het salaris wat je eerst kreeg. Daarom kun je een werkloosheidsverzekering afsluiten. Deze bestaat uit een woonlastenverzekering of hypotheekbeschermingsverzekering.

Zijn deze verzekeringen iets voor mij?

Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. De meeste verzekeraars die deze werkloosheidsverzekeringen aanbieden keren direct een bedrag uit zodra je werkloos wordt. Hiermee kun je je WW-uitkering aanvullen naar 100%. Helaas stoppen veel verzekeraars met uitkeren zodra je WW-uitkering stopt. Bij die verzekeraars heb je dus niets aan je verzekering op het moment dat je die het hardst nodig hebt: als je uitkering stopt. Daarnaast keert deze verzekering maximaal 12 keer per werkloosheid uit.

De werkloosheidsverzekering is vaak erg duur en heeft veel uitsluitingen. 

Goed om te weten: je kunt niet alleen een werkloosheidsverzekering afsluiten. Dit gaat vaak alleen in combinatie met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Een hypotheek bij Independer in twee smaken

Bij ons kun je je hypotheek op twee manieren regelen: zelfstandig of samen met een hypotheekadviseur. Wat je ook kiest, je krijgt altijd deskundige begeleiding.

Meest gekozen
Bij Van Bruggen Adviesgroep

Met adviseur

Afsluitkosten

Oriëntatiegesprek: gratis

Advies op maat en afsluiten: vanaf 2250,-

 • Je start met een gratis oriëntatiegesprek
 • Binnen 1 uur meer zekerheid
 • Op één van de 60 kantoren of via videobellen
 • Onafhankelijk advies: meer dan 40 aanbieders
 • Vrijblijvend: je zit nergens aan vast
Bij Independer

Zonder adviseur

Afsluitkosten

Aanvragen renteaanbod: gratis

Afsluiten hypotheek: 895,-

 • Je vergelijkt en kiest zelf je hypotheek
 • Je weet zelf veel van hypotheken
 • Keuze uit 14 aanbieders
 • Persoonlijke begeleiding
 • Hypotheek gevonden? Wij regelen alles voor je

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • Vereniging Eigen Huis
 • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png