Tips om vorstschade te voorkomen

Je kunt zelf een paar eenvoudige dingen doen om vorstschade te voorkomen. Denk aan het volgende:

  • Heb je een buitenkraan? Dan is het verstandig om die dicht te draaien wanneer het gaat vriezen. Laat ook de waterleiding leeglopen. Dan voorkom je dat die bevriest. 
  • Ga je weg van huis? Dan draai je mogelijk de verwarming dicht. Doe dat in de winter niet, maar laat hem op een graad of 15 staan. Ook daarmee voorkom je dat de leidingen bevriezen. 
  • Heb je een slecht geïsoleerde ruimte in huis, zoals een bijkeuken of zolder? Dan zal de verwarming daar ook afslaan wanneer je de thermostaat in de woonkamer terugdraait. In die ruimtes zal het dan snel koud worden en mogelijk zelfs gaan vriezen. Laat de thermostaat wat hoger staan, zeker in de nacht, zodat je dat voorkomt.

Toch vorstschade? Meestal vergoed door woonverzekering

Is er ondanks de maatregelen toch vorstschade ontstaan? Dan kun je meestal terecht bij je woonverzekering. Schade aan je huis is gedekt door je opstalverzekering en schade aan spullen door je inboedelverzekering. De schade kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door gesprongen leidingen of door smeltwater van de sneeuw. Wanneer de schade is ontstaan door achterstallig onderhoud, zal de verzekeraar dit niet vergoeden. Dan had je het namelijk al kunnen zien aankomen. Denk daarom goed aan de bovenstaande tips.

Vorstschade melden bij verzekeraar

Meld de vorstschade altijd zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Die stuurt dan een expert langs om de schade op te nemen. Het is belangrijk dat je daar op wacht en niet zelf al beschadigde spullen gaat weggooien of de schade gaat herstellen.

Nog ergens hulp bij nodig?

035 626 55 44

vandaag vanaf 08:00 uur

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.