Bij wie moet ik mijn schade melden?

Heb je een schade en via Independer een inboedelverzekering, woonhuisverzekering of aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan kun je in de meeste gevallen ook bij ons melden. Dit hangt af van de verzekeraar waar je een verzekering hebt afgesloten. 

In onderstaand overzicht zie je bij wie je een schade kunt melden:

Waar ben je verzekerd? Bij wie kun je de schade melden?
Direct writer Rechtstreeks bij de verzekeraar
Beste-in-1-Pakket Independer
Huis-in-1-Pakket Independer
Overige verzekeraars Independer

Schade melden en verzekerd bij een direct writer

Ben je verzekerd bij ANWB, Centraal Beheer Achmea, OHRA, Premio verzekeringen of Zelf.nl (inclusief Proteq)? Dan kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met je verzekeraar. Deze verzekeraars zijn namelijk direct writers. Dit betekent dat ze direct met hun klanten communiceren, zonder tussenkomst van een tussenpersoon (zoals Independer). Het schadeformulier stuur je daarom ook rechtstreeks op naar de verzekeraar.

Schade melden en verzekerd bij een andere verzekeraar

Ben je verzekerd bij één van onderstaande verzekeraars? Dan kun je de schade melden bij Independer. Neem contact op via ons telefoonnummer: 035 – 751 50 20. We zorgen dat de schade snel wordt afgewikkeld. En dat je van de verzekeraar de vergoeding ontvangt waar je recht op hebt.

Aegon Delta Lloyd Generali Nationale Nederlanden
Allianz EAG Assuradeuren de Goudse Reaal
ASR Verzekeringen Europeesche Klaverblad Unigarant
Bruns ten Brink Florius (inclusief MoneYou) London verzekeringen Voogd en Voogd

Soorten schade

Er zijn verschillende soorten schades. Bij iedere schade zijn weer andere dingen belangrijk. 

 • Brandschade
  Brandschade wordt standaard vergoed bij woonverzekeringen. Je hoeft hier geen speciale verzekering voor af te sluiten. Lees meer over brandschade.
 • Waterschade
  Waterschade kan door een klein ongeluk ontstaan, maar grote gevolgen hebben. Gelukkig wordt deze schade in de meeste gevallen vergoed door je verzekering.
 • Vorstschade
  In de wintermaanden kan het soms flink vriezen. Hierdoor ontstaat soms vorstschade. Dit is een schade die gemakkelijker te voorkomen is. We hebben daarom een aantal tips voor je.
 • Schade door noodweer
  Noodweer veroorzaakt verschillende schades. Denk bijvoorbeeld aan schade door blikseminslag, afgewaaide dakpannen of een omgevallen boom. 
 • Schade tijdens verbouwing
  Tijdens een verbouwing zit een ongeluk in een klein hoekje. De vergoeding voor schade tijdens een verbouwing verschilt per verzekeraar. 

Schade aan je huis? Zo los je het op

De schade moet je zo snel mogelijk melden bij je verzekeraar of bij Independer (als je via Independer verzekerd bent). Schade melden doe je door een schadeformulier in te vullen. Deze stuur je samen met alle relevante stukken naar de verzekeraar. Denk hierbij aan:

 • ​een kopie van je aangifte (bij inbraak)
 • reparatienota’s
 • aanschafnota’s
 • eventuele foto’s
 • schriftelijke toelichting. 

Als de schade door inbraak in ontstaan, is het belangrijk dat je eerst de politie belt. Twijfel je of de schade onder de inboedel- of opstalverzekering valt? Bekijk de verschillende soorten woonverzekeringen

Soms schakelt de verzekeraar een expert in. Dit hangt vaak af van de hoogte van de schade. Bij schades boven de € 750,- wordt er bijna altijd een expert ingeschakeld door de verzekeraar. Een expert beoordeelt de hoogte van de schade en kijkt naar hoe de schade is ontstaan. Of deze schade vervolgens vergoed wordt, beoordeelt de verzekeraar. Kleinere schades worden vaak afgehandeld op basis van reparatie- en aanschafnota’s. De verzekeraar heeft altijd het recht om alsnog een expert in te schakelen.

Om verdere schade te beperken of te voorkomen is het misschien nodig om een noodreparatie uit te laten voeren. Bijvoorbeeld bij een kapot raam of een kapotte deur. Je wilt natuurlijk niet dat er iemand via het raam of de deur naar binnen kan of dat de schade nog erger wordt. Check wel eerst bij je verzekeraar (of bij Independer) of een noodreparatie noodzakelijk is. 

De reparatie van overige schade kan meestal niet direct gedaan worden, omdat verzekeraars dit vaak eerst willen laten beoordelen door een expert. Per verzekeraar verschillen hiervoor de criteria. Verstandig om dus eerst even met je verzekeraar te overleggen voordat je dingen herstelt.

Soms moet je de schade zelf voorschieten. Betaal in dit geval de schade, maak een kopie van de factuur en stuur de originele factuur op naar je verzekeraar. Zodra de verzekeraar de factuur heeft ontvangen, krijg je het voorgeschoten bedrag terug op je bank- of girorekening. Kun je niet het hele bedrag voorschieten? Overleg dan met je verzekeraar. Bij grotere schades kun je vaak een voorschot krijgen van je verzekeraar op basis van een offerte.

3 tips bij schade

1. Brandschade? Gooi niks weg

Bij brandschade is het belangrijk dat je niks weggooit, ook al is het kapot of beschadigd. Een expert moet alle spullen kunnen bekijken om de schade te bepalen. Bij een grote brand wordt via de brandweer vaak al iemand ingeschakeld die direct vanalles voor je regelt. Bijvoorbeeld de tijdelijke woonruimte, opslag van je spullen en het melden van de schade bij je verzekeraar.

2. Waterschade? Laat alles eerst drogen

Laat alles wat waterschade heeft opgelopen eerst drogen. Het kan zijn dat een aantal apparaten toch weer werken als ze zijn opgedroogd. Is het toch beschadigd? Neem dan contact op met je verzekeraar of met Independer. Ook bij waterschade is het belangrijk dat je niks weggooit, zodat de schade bepaald kan worden door een expert indien nodig.

3. Inbraakschade? Doe eerst aangifte

Heb je inbraakschade? Waarschuw dan als eerste de politie, in verband met het onderzoek. Later doe je op het politiebureau ook aangifte waarbij je aangeeft wat er beschadigd of gestolen is. Kom je er later achter dat je iets vergeten bent op te geven? Dan kun je een aanvullende aangifte doen. Zowel van de eerste als de aanvullende aangifte krijg je een rapport van de politie. De schade die is ontstaan meld je vervolgens zo snel mogelijk bij je verzekeraar of bij Independer.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 
 • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.

   

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice