Wat is Roy-data?

Roy-data is een database waarin alle autoverzekeraars de schadevrije jaren bijhouden van autobezitters. Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Door schadevrije jaren op te bouwen krijg je korting op de verzekeringspremie. Zodra je een autoverzekering opzegt, geeft je verzekeraar het aantal schadevrije jaren door aan het Roy-datasysteem. Ga je op zoek naar een nieuwe autoverzekering? Dan kijkt de nieuwe verzekeraar in de database om te zien hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Hij controleert op deze manier of je het juiste aantal hebt ingevuld. Op basis van deze informatie bepaalt je nieuwe verzekeraar op welke trede van de bonus-malus ladder je komt en hoeveel korting je krijgt op je autoverzekering.

Waarom Roy-data?

Een voordeel van Roy-data is dat het veel papierwerk scheelt. Als je je autoverzekering opzegt, krijg je een royementsverklaring. Dit is een schriftelijk document waarin staat vermeld hoeveel schadejaren je hebt opgebouwd. Voordat Roy-data werd ingevoerd, moest je deze papieren verklaring goed bewaren. Je moest dit document namelijk opsturen naar een verzekeraar, als je een nieuwe autoverzekering wilde afsluiten. Tegenwoordig ontvang je de meeste informatie van verzekeraars digitaal, en kan een nieuwe verzekeraar je schadevrije jaren eenvoudig opzoeken in de database. Het aanvragen van een nieuwe verzekering gaat hierdoor ook veel sneller dan vroeger. 

Kan ik Roy-data inzien?

Je kunt niet zelf Roy-data inzien, alleen autoverzekeraars hebben toegang tot deze database. Je schadevrije jaren opvragen kun je het beste bij je autoverzekeraar doen.

Schadevrije jaren opvragen Roy-data

Ben je benieuwd hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd? Je kunt je schadevrije jaren zelf opvragen bij Roy-data, maar dit is geen handige manier om aan deze gegevens te komen. Het heeft namelijk alleen zin wanneer je oude autoverzekering is opgezegd. Anders zijn je gegevens nog niet up-to-date. Heb je je autoverzekering al opgezegd? Dan krijg je sowieso een overzicht van de opgebouwde schadevrije jaren van je verzekeraar toegestuurd, en is de aanvraag bij Roy-data dus niet meer nodig. 

Het opvragen van gegevens via Roy-data duurt bovendien vrij lang. Dit komt omdat je verzekeraar 28 dagen de tijd heeft om je schadevrije jaren door te geven aan Roy-data. Hierdoor duurt het soms wel een maand voordat Roy-data je schadevrije jaren aan jou kan doorgeven. Het is veel sneller om je schadevrije jaren zelf op te vragen bij je verzekeraar. 

Schadevrije jaren zelf berekenen

Wil je direct een indicatie van het aantal schadevrije jaren? Dan kun je ook gebruik maken van onze handig rekentool.

Van royementsverklaring naar Roy-data

Tot en met 2007 verstrekte iedere verzekeraar, na het beëindigen van een verzekering, eenmalig een royementsverklaring. Dit is een schriftelijk document waarop vermeld staat hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Sinds de invoering van Roy-data wordt er bij autoverzekeringen geen royementsverklaring meer uitgegeven. Dit gebeurt nog wel bij de bromfiets- en snorfietsverzekering. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Verbond van Verzekeraars
  • ANWB

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.