Meldcode op vier manieren te achterhalen

Naast de kentekencard of kentekenbewijs kun je de meldcode ook op andere manieren achterhalen:

  • Vraag de meldcode aan de verkoper van de auto of de vorige eigenaar.
  • Kijk op het tenaamstellingsverslag, dat ontvang je als je de auto overschrijft. 
  • Zoek het chassisnummer op, dat bevindt zich vaak onder de motorkap. De meldcode is de laatste 4 cijfers van het chassisnummer.
  • Met je DigiD kun je de meldcode opvragen bij de RDW. De auto moet dan wel op jouw naam staan.​
Meldcode

Waarom moet je de meldcode doorgeven?

De meldcode wordt doorgegeven aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid, administratie en het beheer van het Nederlandse voertuigenpark. Als je een autoverzekering afsluit of als je je autoverzekering beëindigt, geeft de verzekeraar de meldcode door aan het RDW. Zo controleren zij of auto's wel verzekerd zijn. Iedereen met een auto moet namelijk minimaal WA-verzekerd zijn.

Autoverzekering afsluiten zonder meldcode

Bij Independer kun je altijd een vergelijking van autoverzekeringen maken zonder een meldcode in te vullen. Pas als je de autoverzekering gaat afsluiten, heb je de meldcode nodig. Heb je die op dat moment niet bij de hand of weet je hem nog niet? Dan kun je de code ook later doorgeven. Vul dan '0000' in en geef het zo snel mogelijk alsnog aan ons door. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​RDW
  • ANWB
  • Wijkopenautos.nl

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.