Wanneer schors je het kenteken van je auto?

Zodra je een auto hebt gekocht en het kenteken op jouw naam staat, is het in Nederland verplicht om in ieder geval een WA-verzekering af te sluiten. Een autoverzekering is ook verplicht als je niet met je auto rijdt of als hij langdurig in de garage staat. Maar als je zeker weet dat je voorlopig de weg niet opgaat, kun je het kenteken van je auto laten schorsen bij de RDW. Vanaf dat moment hoef je je auto niet meer APK te keuren en je betaalt geen wegenbelasting. Ook ben je dan niet meer verplicht om een autoverzekering te hebben. Vraag daarom na de schorsing aan je autoverzekeraar om je verzekering stop te zetten

Let op: is het kenteken van je auto geschorst? Dan mag de auto niet meer op de openbare weg staan. Ook niet op een openbare parkeerplaats of in een openbare garage. 

RDW schorsen aanvragen

Je kunt de auto voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. De schorsing gaat direct in. Na de schorsingperiode loopt de schorsing automatisch af. Denk er dus op tijd aan om de schorsing te verlengen, als je auto nog steeds niet gebruikt. Je kunt het kenteken van je auto via de RDW op 2 manieren laten schorsen: online, of via een loket. Kies je liever voor een loket? Dan kun je terecht bij een postkantoor of een autobedrijf dat is aangesloten als kentekenloket. Je kunt ook langsgaan bij een RDW-keuringsstation.

Online schorsen

Bij de RDW kun je de schorsing online aanvragen. Dit doe je door in te loggen met DigiD. Je vult vervolgens een aantal gegevens in. Je selecteert het kenteken van het voertuig dat je wil schorsen. Vervolgens kies je hoe lang je je auto (of ander voertuig) wil schorsen (1, 2 of 3 jaar). Je betaalt de kosten meteen via iDEAL. Let wel op: het kenteken is pas geschorst zodra je een bevestigingsmail van de RDW ontvangt. Bewaar deze e-mail goed: het is het bewijs van schorsing.  

Voor online schorsen geldt wel een voorwaarde. Het voertuig moet op jouw naam staan, of op naam van je bedrijf. Je kunt online dus niet de auto van iemand anders schorsen. 

Wat kost het schorsen van je kenteken?

Het schorsen van het kenteken is niet gratis. Voor auto's tot 15 jaar betaal je ongeveer 70 euro. Je krijgt dan een nieuw tenaamstellingsbewijs waarop staat dat het kenteken van je auto is geschorst.

Schorsing opheffen

Als je het kenteken van je auto hebt geschorst, vervalt de schorsing na de gekozen periode automatisch. Wil je al eerder met je auto de weg op? Dan moet je de schorsing zelf beëindigen. Dit is gratis. Vergeet niet om direct een autoverzekering af te sluiten.

Scooter of brommer schorsen

Het schorsen van een brommer of scooter werkt als dezelfde manier als bij een auto. Je regelt dit ook eenvoudig online via de RDW, of via een loket. 

Kenteken van je auto schorsen en toch verzekeren

Heb je het kenteken geschorst, maar wil je toch een autoverzekering afsluiten? Dat is mogelijk, maar kijk wel goed naar de dekking. Het is namelijk niet nodig een dure volledig casco autoverzekering af te sluiten. Bekijk hier wat de opties zijn voor een autoverzekering bij een geschorst kenteken.