Wat is de Vereniging van Eigenaren?

Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De Vereniging van Eigenaren is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw. Ze zorgen bijvoorbeeld voor de gevel of het dak. Alle bewoners in het gebouw maken maandelijks een bedrag over aan de Vereniging van Eigenaren voor onderhoud en gezamenlijke kosten. De VvE heeft ook een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

Hoe gaat de Vereniging van Eigenaren in zijn werk?

De VvE betaalt energiekosten, verzekeringspremie, onderhoud en schoonmaakkosten voor het gezamenlijke deel. Op basis van de kosten maakt de VvE een begroting en wordt de bijdrage per appartement vastgesteld. Over het algemeen geldt: hoe groter je appartement, hoe groter je bijdrage.

Meerjarenplan en reservefonds

De VvE kijkt vooruit en maakt een meerjarenplan voor het onderhoud. Zo moet bijvoorbeeld wekelijks worden schoongemaakt in de trappenhuizen of is er jaarlijks schilderwerk aan het pand nodig. Op basis van dit meerjarenplan weet de VvE hoeveel ze geld er nodig is. Een gevuld reservefonds voorkomt onaangename verrassingen. Minstens een keer per jaar is er een vergadering, waarin besluiten worden genomen die effect hebben op je woning en portemonnee.

Is VvE lidmaatschap verplicht?

Het lidmaatschap van een VvE is verplicht en kan niet opgezegd worden. Het lidmaatschap wordt beëindigd als je het appartement verkoopt.

Opstalverzekering regelen voor een VvE

Independer biedt helaas geen opstalverzekering voor een VvE aan. Een opstalverzekering voor een Vereniging van Eigenaren kun je bij de meeste grote verzekeraars regelen. Bij sommige verzekeraars kan dit direct. Andere verzekeraars werken met tussenpersonen en kun je helaas niet rechtstreeks benaderen. Benader hiervoor een goede tussenpersoon bij jou in de buurt die een vergelijking voor je maakt en je kan adviseren. Er zijn ook bedrijven die allerlei zaken regelen voor VvE’s inclusief verzekeringen. Je kunt dus als VvE ook zo’n bedrijf inschakelen.

Tips voor opstalverzekering VvE

1. Het is belangrijk dat je voor een goede dekking kiest. Er zijn twee soorten: extra uitgebreid en allrisk. Met de extra uitgebreid verzekering ben je verzekerd voor diefstal, brand-, water- en inbraakschades. Met een allriskverzekering ben je ook verzekerd voor deze schades, maar daarnaast ook voor schades die door je eigen schuld zijn ontstaan. In sommige gevallen kom je ook nog de dekking uitgebreid tegen.

2. Daarnaast is het belangrijk te zorgen voor een zogenaamde appartementenclausule op de polis. Die zorgt er voor dat appartementseigenaren niet te dupe worden van een medebewoner dit zich niet aan de regels houdt. Stel één van de bewoners sticht een brand en veroorzaakt daarmee schade bij de bovenburen. Nomaal is opzet altijd uitgesloten van dekking, maar de appartementenclausule zorgt ervoor dat andere bewoners hun schade wel vergoedt krijgen.

3. Badkamers en keukens kunnen nogal in waarde verschillen. Een dekking van € 5000,- is voor de één genoeg maar voor de ander te weinig. Zorg dus voor een goede dekking of geef deze informatie door aan de eigenaren zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

4. Denk eraan dat je als eigenaar aansprakelijk bent voor de schade die het gebouw kan veroorzaken. Bijvoorbeeld door een afgewaaide dakpan. Zorg dus ook voor een goede aansprakelijkheidsverzekering.

Dekking niet voldoende?

Soms is de dekking van de opstalverzekering van de VvE niet voldoende voor je woning. Bijvoorbeeld omdat je keuken een stuk duurder is dan wat de opstalverzekering dekt. In zo’n geval kun je dit extra verzekeren. Jij hoeft dan geen opstalverzekering af te sluiten. Je kunt dit namelijk extra meeverzekeren op jouw inboedelverzekering. Onder de naam “eigenarenbelang” is het mogelijk een aanvullende dekking mee te verzekeren als de VvE-verzekering te weinig dekt.

Woon je in een appartement met VvE?

Heb je een huurwoning in een complex met een VvE? Dan hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Die sluit de VvE voor je af. Je moet wel zelf een inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering biedt dekking voor alles in je huis wat je mee zou nemen bij een verhuizing. 


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Verbond van Verzekeraars 
  • VvE

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.