Eerste jaar ben je verzekeringsplichtig

De meeste verzekeringen hebben nu een minimale verplichte contractduur van één jaar. Dat betekent dat je het eerste jaar verzekeringsplichtig bent. Daarna mag je vaak dagelijks opzeggen en heb je dan meestal een opzegtermijn van één maand. Wil je dat de verzekering precies na één jaar stopt? Geef dit dan minstens één maand voor deze datum aan bij je verzekeraar. Sommige verzekeraars zijn minder streng. Bij hen kun je ook binnen het eerste jaar dagelijks opzeggen. Als je een woonverzekering aanvraagt zie je welke contractduur je verzekeraar heeft.

Vervaldatum verzekering

Als je een verzekering afsluit, krijg je binnen twee weken een polisblad thuisgestuurd. Op dit polisblad staat de vervaldatum van je verzekering. Dit is meestal de datum van afsluiten plus één jaar. Dus sluit je de verzekering af op 1 december 2016? Dan is de vervaldatum 1 december 2017. Bij sommige verzekeraars heet dit de prolongatiedatum.

Hoe moet ik opzeggen?

Je kunt je woonverzekering op verschillende manieren opzeggen:

  1. ​Via de telefoon
    Onze klantenservice is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 22:00 en in het weekend van 9:30 tot 18:00.
  2. Stuur een mail
    Als je liever een mail stuurt, mag je die sturen naar info@independer.nl
  3. Met een opzegbrief
    Niet verzekerd via Independer? Wij hebben een opzegbrief voor je gemaakt waarmee je gemakkelijk je verzekering kunt opzeggen. Vul de brief in en stuur deze naar je verzekeraar.

Premie woonverzekering betalen: zo werkt het

De meeste mensen betalen de premie voor hun woonverzekering per maand. Dit wordt dan vaak via automatische incasso van je rekening gehaald.Sommige verzekeraars hebben hierbij een minimaal incassobedrag ingesteld. Stel: je maandpremie is € 3,50 en de verzekeraar heeft een minimaal incassobedrag van €5,-. Dan is het niet mogelijk de premie per maand te betalen. In zo’n situatie zet de verzekeraar de termijnbetaling om. Je gaat dan bijvoorbeeld per kwartaal betalen.

Als je de premie per jaar betaalt heb je vaak de keuze om dit via automatische incasso te doen of via acceptgiro. De optie voor acceptgiro heb je vaak niet als je per maand betaalt.

Korting bij jaarbetaling

In sommige gevallen kun je korting krijgen als je de premie per jaar betaalt. Welke verzekeraar dit doet en hoeveel korting je krijgt, kun je terugzien in onze vergelijking.

De meeste verzekeraars willen de premie uiterlijk 30 dagen na de premievervaldatum hebben. Gaat de nieuwe premieperiode bijvoorbeeld op 1 september in? Dan moet de premie voor de maand september dus uiterlijk 30 september op de rekening van de verzekeraar staan. Doe je dit niet op tijd? Dan kan de verzekeraar de dekking opschorten. Je hebt dan geen dekking vanaf 1 september tot het moment dat de premie is ontvangen. Het is dus slim er altijd voor te zorgen dat je de premie op tijd betaalt. Heeft de verzekeraar je meerdere herinneringen gestuurd, maar heb je de premie nog niet betaald? Dan beëindigd de verzekeraar de verzekering. Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering kan dit voor problemen zorgen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.