Wat is de processierups?

De processierups, ook wel de eikenprocessierups genoemd, is een rups die zich nestelt in eikenbomen. En dan vooral aan de zonnige kant van de boom. Vooral in de maanden mei t/m juli is de processierups actief. Daarna ontpoppen ze zich tot vlinder. De rups is bedekt met ruim 700.00 brandharen en deze worden verspreid door de wind. De brandharen zijn slechts 0,2 tot 0,3 millimeter lang, maar veroorzaken veel jeuk en rode plekken als ze in aanmerking komen met de huid of ogen. Zowel bij mensen als dieren kan dit voor gezondheidsklachten zorgen. Daarnaast eten de processierupsen de bomen kaal. 

Klachten van de processierups

Door de brandhaartjes van de rups kun je jeuk, irritatie aan de huid, luchtwegen, maagdarmkanaal en ogen krijgen. De klachten verschillen per persoon en houden maximaal twee weken aan. 

Zorgverzekering en de processierups

Soms zijn de klachten ernstiger of duren ze langer en dan kan het zijn dat je zorg nodig hebt. Welke zorg dat is, ligt natuurlijk aan hoe erg je klachten zijn. Hieronder de mogelijke zorg en of dit gedekt is door je zorgverzekering:

  • ​Huisarts: de eerste stap is naar de huisarts of huisartsenpost gaan. Je huisarts kan bepalen welke zorg je nodig hebt om de klachten te verminderen. Een bezoek aan de huisarts wordt volledig vergoed door de basisverzekering.

  • Medicijnen: krijg je een hevige, allergische reactie van de rups? Dan schrijft de huisarts vaak een ontstekingsremmende zalf voor, bijvoorbeeld corticosteroïdzalf of antihistamine tabletten. Deze medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel eerst je eigen risico. Lees hier meer over de vergoeding van medicijnen bij allergische reacties

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.