Check je dekking

Heb je alleen een WA-verzekering afgesloten? Dan ben je alleen verzekerd tegen schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Stormschade valt daar niet onder. Dus ook al kun je zelf weinig doen om deze schade te voorkomen, je krijgt de kosten niet vergoed.

Als je een verzekering met beperkt casco of volledig casco (allrisk) hebt afgesloten, krijg je stormschade wel vergoed. Check altijd even de voorwaarden van je autoverzekering om te zien hoe de stormschade vergoed wordt.

Bij sommige verzekeraars heeft stormschade geen invloed op de korting op je premie. Bij andere verzekeraars heeft stormschade wel invloed op de premiekorting. Heb je een autoverzekering afgesloten met eigen risico? Dan betaal je dit als je een stormschade claimt.

Wanneer spreek je van storm?

Het KNMI spreekt van storm bij windkracht 9 of hoger. Maar veel verzekeraars gaan uit van windkracht 7 of hoger. Als er door een windvlaag een tak op je auto valt, kijkt de verzekeraar dus altijd naar de windkracht. Was er windkracht 7 of hoger? Dan krijg je, afhankelijk van je dekking, je schade vergoed. 

Is je auto volledig casco (allrisk) verzekerd? Dan maakt de windkracht niet uit. Ook als er dan bijvoorbeeld bij windkracht 4 een tak op je auto waait, ben je verzekerd voor de schade.

Tips bij stormschade

  • Maak foto's van de schade en noteer het tijdstip. Ontstaat er twijfel over de definitie van storm en de windkracht? Dan kun je met de foto's en het tijdstip meer duidelijkheid geven aan de verzekeraar.
  • Meld de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar of tussenpersoon.
  • Bij Independer kun je je schade melden. Ook vind je handige schadeformulieren.​

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Verbond van Verzekeraars

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.