Tijdelijk contract of uitzendwerk en je hypotheek

Vroeger was het gewoon om je hele loopbaan bij dezelfde werkgever door te brengen. De huidige arbeidsmarkt is veel flexibeler. We wisselen vaak van werkgever en werken steeds meer op basis van tijdelijke contracten. De hypotheekmarkt heeft zich hierop aangepast. Voor werknemers zonder vast arbeidscontract is het hiermee makkelijker geworden om een eigen huis te kopen. Dit is ook goed nieuws voor uitzendkrachten. Een bank of hypotheekverstrekker heeft, om je maximale inkomen te berekenen dat kan worden gebruikt voor de aanvraag van de hypotheek, wel extra informatie nodig van je werkgever. De verschillende mogelijkheden staan hieronder beschreven.

Intentieverklaring van je werkgever

Heb je geen vast contract maar kom je daarvoor wel in aanmerking? Dan kun je aan je werkgever een intentieverklaring vragen. In een intentieverklaring wordt aangegeven dat het de bedoeling is dat je tijdelijke contract in de nabije toekomst wordt omgezet naar een vast contract. De hypotheek wordt dan vastgesteld op basis van je inkomen van dat moment. Je kunt in sommige gevallen ook een hypotheek krijgen zonder intentieverklaring van je werkgever. Dan kan je hypotheek wel minder hoog uitvallen dan je op basis van je huidige inkomen kunt lenen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je inkomen de afgelopen jaren lager was. Zonder intentieverklaring gaan ze dan van het laagste gemiddelde uit.

Perspectiefverklaring van het uitzendbureau

De perspectiefverklaring is in 2013 in het leven geroepen. Zoals werkgevers een intentieverklaring kunnen afgeven voor een werknemers, kunnen uitzendbureaus een perspectiefverklaring afgeven voor hun uitzendkrachten. Deze wordt gegeven als het uitzendbureau vindt dat jij als uitzendkracht een goede marktpositie inneemt en ze verwachten dat jij ook in de toekomst in staat zult zijn om je inkomen te verdienen. Voor de bank of hypotheekverstrekker is dit voldoende zekerheid voor het verschaffen van een hypotheek.

Inkomensbepaling Loondienst van het UWV

De Inkomensbepaling Loondienst is een recent ontwikkelde methode. Het is een digitaal document verstrekt door het UWV. Hierin staat een berekening van je maximale inkomen dat kan worden gebruikt voor de aanvraag van je hypotheek. Je kunt de Inkomensbepaling Loondienst zelf online bij het UWV aanvragen, dus je hoeft niet meer langs een werkgever. De Inkomensbepaling Loondienst vervangt de werkgeversverklaring en wordt geaccepteerd door alle grote (en kleine) hypotheekverstrekkers. Hij is ook geldig als je gebruik wilt maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud
  • NHG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.


Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.