Ga je een huis kopen en heb je spaargeld? Dan kun je overwegen dit (deels) te gebruiken voor de hypotheek van je huis. Als je eigen geld inbrengt, heb je een lagere hypotheek nodig en dat kan behoorlijk schelen in de maandlasten. Maar het is ook verstandig om eigen geld achter de hand te houden. Want niet alle kosten die komen kijken bij het kopen van een huis kunnen worden ondergebracht in de hypotheek.  

Marga Lankreijer-Kos, Hypotheekexpert
Bijgewerkt: 03 januari 2023

Starter en eigen geld

Als je starter op de woningmarkt bent, heb je eigenlijk altijd wel eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Je kunt namelijk maximaal 100% van de waarde van de woning (meestal de koopsom, of de koopsom die je na verbouwing verwacht) lenen. 

De kosten die je in ieder geval zelf moet betalen als je een huis koopt en een hypotheek afsluit zijn de kosten koper. Dat bedrag kan flink oplopen.

Huis kopen zonder spaargeld?

Zonder spaargeld zal het erg lastig zijn om een huis te kopen. Voor een huis van 250.000 euro zal je zo’n 8.000 tot 10.000 euro spaargeld moeten bijleggen. 

Goed nieuws als je onder de 35 bent. Vanaf januari 2021 zal namelijk de overdrachtsbelasting worden afgeschaft. Dit scheelt al snel enkele duizenden euro's. 

Heb je geen spaargeld? Dan kun je kijken of je ouders bijvoorbeeld willen helpen door je een bedrag te schenken. 

Heb je al eens een huis gekocht en heb je nu overwaarde in je huidige huis? Dan kan het zijn dat je geen eigen geld hoeft te gebruiken om je nieuwe huis te kopen. Vaak kun je dan de kosten koper meenemen in het nieuwe hypotheekbedrag.

Eigen geld in hypotheek steken

Heb je eindelijk je droomhuis gevonden? Dan heb je doorgaans een hypotheek nodig. Als je eigen geld hebt dat je kunt inbrengen, wordt het hypotheekbedrag dat je nodig hebt lager, waardoor je maandlasten ook lager worden. Dat kan heel interessant zijn. Maar het is ook belangrijk om eigen geld achter de hand te houden. Bijvoorbeeld voor onverwachte uitgaven aan je huis of aan de inrichting hiervan, maar vooral vanwege de kosten koper. De kosten koper moet je namelijk zelf betalen en dat is een behoorlijk bedrag (zie hieronder).

Eigen geld en kosten koper

Als je een huis koopt krijg je met een aantal kostenposten te maken, zoals de kosten koper. Kosten koper bestaat uit de overdrachtsbelasting, notariskosten, kosten voor het afsluiten van een hypotheek en soms ook extra kosten die je bij de notaris moet verrekenen. Dit zijn vaak zaken die je zelf gekozen hebt, zoals een aankoopmakelaar, een aangevraagde bankgarantie of een bouwkundige keuring.


Je kunt nu maximaal 100% lenen van de marktwaarde van je huis. De kosten koper vallen daar niet onder. Je kunt ze dus niet meenemen in je hypotheek, maar ze bedragen wel zo’n 4% tot 6% van de koopsom. Het grootste deel (2%) hiervan is de overdrachtsbelasting. 

Voorbeeld

Als je voor 250.000 een huis koopt, dan bedragen de kosten koper maximaal € 7500. Het is dus belangrijk dat je hiervoor eigen geld reserveert.

Overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers

Goed om te weten: vanaf 2021 wordt de overdrachtsbelasting afgeschaft voor jonge kopers, starters en doorstromers, voor een periode van 5 jaar. Dat scheelt je weer 2% van de koopsom van je huis aan kosten koper, voor starters zo’n 4000 - 6000 euro. Lees meer over de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters. 

Nieuwbouwhuis

Koop je een nieuwbouwhuis? Bij de vraagprijs van die huizen staat: vrij op naam (v.o.n.). Bij v.o.n. hoef je als koper geen notariskosten te betalen voor de eigendomsoverdracht. Deze kosten zitten namelijk al verwerkt in de koopsom. Ook hoef je geen kosten te betalen voor inschrijving in het Kadaster en geldt er voor een nieuwbouwhuis geen overdrachtsbelasting van 2%. 

Sluit jij wel een hypotheek af voor je nieuwbouwhuis? Dan ben je verplicht om de hypotheekakte te laten opstellen door hetzelfde notariskantoor aangesloten bij het project. 

Daarnaast is een taxatierapport niet nodig. De waarde van het huis wordt doorgaans vastgesteld op basis van de koop-aannemingsovereenkomst. Deze overeenkomst bevat alle afspraken tussen jou (de koper) en de projectontwikkelaar en/of aannemer.

Nieuwbouw: minder eigen geld? 

Voor nieuwbouw heb je dus veel minder eigen geld nodig voor de kosten koper. Maar een nieuwbouwwoning brengt natuurlijk wel meer kosten met zich mee dan de meeste bestaande woningen. De vele (bouw)werkzaamheden na het opleveren van je huis, zoals de badkamer, keuken of tuinaanleg, bijvoorbeeld. Deze kosten kun je meestal meefinancieren in je hypotheek zolang jouw inkomen dat ook toelaat. 

Meer eigen geld via een schenking

Je kunt ook een schenking krijgen die je gebruikt voor het kopen van een huis. De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is sinds 2023 verlaagd. Een schenking tot maximaal € 28.947 is per 2023 vrij van schenkbelasting. Zo’n schenking hoeft niet alleen van je ouders te komen; vrienden of bekenden mogen ook schenken. De bank en de Belastingdienst stellen bepaalde voorwaarden verplicht. Daarnaast is het slim om de afspraken goed op papier zetten in een schenkovereenkomst. Zeker wanneer je samen een huis koopt (en niet in gemeenschap van goederen getrouwd bent) en gaat samenwonen. In de schenkovereenkomst kun je dan opnemen door wie de schenking wordt ingebracht.

Een hypotheek bij Independer in twee smaken

Bij ons kun je je hypotheek op twee manieren regelen: zelfstandig of samen met een hypotheekadviseur. Wat je ook kiest, je krijgt altijd deskundige begeleiding.

Meest gekozen
Bij Van Bruggen Adviesgroep

Met adviseur

Afsluitkosten

Oriëntatiegesprek: gratis

Advies op maat en afsluiten: vanaf 2250,-

 • Je start met een gratis oriëntatiegesprek
 • Binnen 1 uur meer zekerheid
 • Op één van de 60 kantoren of via videobellen
 • Onafhankelijk advies: meer dan 40 aanbieders
 • Vrijblijvend: je zit nergens aan vast
Bij Independer

Zonder adviseur

Afsluitkosten

Aanvragen renteaanbod: gratis

Afsluiten hypotheek: 895,-

 • Je vergelijkt en kiest zelf je hypotheek
 • Je weet zelf veel van hypotheken
 • Keuze uit 14 aanbieders
 • Persoonlijke begeleiding
 • Hypotheek gevonden? Wij regelen alles voor je

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • Belastingdienst

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png