Welke kosten zijn er?

Overdrachtsbelasting

Als je alleen of samen met je partner een huis koopt, moet je éénmalig overdrachtsbelasting betalen. Je betaalt dit bedrag bij het overdragen van de woning bij de notaris. Overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom van je huis. Ben je jonger dan 35 jaar bent en koop je een (eerste) huis onder de € 400.000? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting.

Notariskosten

Om je hypotheek definitief af te sluiten moet je eerst langs de notaris. De notaris zorgt ervoor dat je huis en je hypotheek worden ingeschreven in een openbaar register: het Kadaster. Voor de notaris betaal je altijd extra notariskosten.

Taxatiekosten

Als je een bestaand huis koopt, moet je dit meestal laten taxeren. De bank wil namelijk weten of het huis wel waard is wat jij ervoor wilt betalen. Je kunt hiervoor terecht bij een taxateur. Deze taxatiekosten moet je zelf betalen.

Makelaarskosten

Deze kosten betaal je voor de begeleiding bij de aankoop van je woning. Gemiddeld kost een makelaar € 1000,- voor zijn of haar diensten.

Hypotheekofferte

Als je weet wat voor hypotheek je wilt, kun je een rentevoorstel aanvragen. Je krijgt dan een voorstel van welke kosten en voorwaarden je kunt verwachten. Als je akkoord gaat met het rentevoorstel in de hypotheekofferte kun je de hypotheek definitief afsluiten. Let op: een offerte heeft een beperkte geldigheid. Lukt het niet binnen deze periode? Dan kun je de offerte tegen betaling laten verlengen. Dit heet bereidstellingsprovisie. Vaak kost je dit 0,25% van het hypotheekbedrag.

Advieskosten

Als je graag advies wilt, kun je advies aan een hypotheekadviseur vragen. De adviseur regelt dan alles voor je, maar daar betaal je natuurlijk wel voor. Je krijgt persoonlijk advies en de hypotheek wordt voor je afgesloten. Het regelen van de hypotheek heet bemiddelen. Je betaalt dus voor advies én bemiddeling. Bij Independer kun je hypotheekadvies krijgen vanaf 2.250 euro.

Execution only

Als je zelf je hypotheek gaat afsluiten, kost je dit € 895. Je maakt dan geen gebruik van een hypotheekadviseur.

Kosten voor Nationale Hypotheekgarantie

Als je een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) koopt, moet je hier voor betalen. Dit kost je in 2023 eenmalig 0,7% van het hypotheekbedrag.

Tip: ben je op zoek naar je eerste huis en ben je je nog aan het oriënteren? Op onze uitgebreide starterspagina vind je alle informatie die je nodig hebt.

Voorbeeld van bijkomende kosten

Stel je koopt een bestaand huis van € 200.000 met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je krijgt dan te maken met de volgende bijkomende kosten:

Wat?
Koopsom huis € 200.000,00
Kosten Nationale Hypotheek Garantie 0,7% € 1.400,00
Kosten hypotheekadviseur € 2.100,00
Makelaarskosten € 1.000,00
Taxatiekosten € 615,00
Notariskosten € 1.500,00
Overdrachtsbelasting 2% € 4.000,00
totaal € 210.800,00

Verschil eenmalige kosten oudbouw en nieuwbouw

De eenmalige kosten die je betaalt, hangen ook af van het soort huis dat je koopt. Koop je een nieuwbouwhuis? Dan betaal je ook bouwrente en hypotheekrente bij de bouw. Als je een 'bestaand' huis koopt, dan heb je deze kosten niet.

Aftrekbare kosten inkomstenbelasting

Welke kosten voor aankoop, onderhoud of verbetering van een huis kun je aftrekken van je inkomstenbelasting?

 • Taxatiekosten (alleen bij een bestaande woning).
 • Advieskosten hypotheek (bestaande woning en nieuwbouw).
 • Opstellen hypotheekakte door notaris (bestaande woning en nieuwbouw). 
 • Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie (bestaande woning en nieuwbouw). 
 • Kosten voor eventueel verlengen hypotheekofferte (bestaande woning en nieuwbouw).
 • Boeterente.Hypotheekrente.
 • Rente van andere geldeningen voor je huis. 
 • Bouwrente bij nieuwbouw, maar alleen de rente die je na het tekenen van het koopcontract verschuldigd bent.

Niet-aftrekbare kosten inkomstenbelasting

Welke éénmalige aankoopkosten zijn niet aftrekbaar: 

 • Opstellen transportakte door notaris.
 • Overdrachtsbelasting.
 • Eventueel bouwkundig onderzoek.
 • Makelaarscourtage, als je een makelaar hebt. 
 • Kosten van roerende zaken.
 • Bankgarantie.
 • Bouwrente (nieuwbouw).

Belastingvoordeel per maand verrekend

De rente die je over de hypotheek betaalt, kun je voor de inkomstenbelasting van jouw inkomen aftrekken. In principe krijg je het belastingvoordeel eenmaal per jaar uitbetaald door de Belastingdienst. Vaak gaat het om aanzienlijke bedragen. Het kan aantrekkelijk zijn om dit belastingvoordeel elke maand te laten uitbetalen. Dat kan door bij de Belastingdienst een verzoek in te dienen voor een ‘voorlopige teruggave inkomstenbelasting/premies volksverzekeringen’. Meer over een voorlopige teruggave vind je op de website van de Belastingdienst.

Actuele hypotheekrentes

​Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Vul dan hieronder je e-mailadres in en meld je aan voor onze hypotheekrente alert. Je ontvangt dan iedere maand een top-3 van de aanbieders met de laagste rentes en het actuele hypotheeknieuws. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Belastingdienst

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.