Wanneer kan ik mijn doorlopende annuleringsverzekering gebruiken?

Heb je een vakantie geboekt, maar kan deze onverwachts niet doorgaan? Dan kun je gebruikmaken van je doorlopende annuleringsverzekering. Deze vergoedt de kosten die je al gemaakt hebt voor het boeken van de reis. Denk aan de kosten voor je vlucht, je hotel of excursies die je al betaald had. 

De volgende situaties zijn meeverzekerd met je doorlopende annuleringsverzekering:

 • ​Een eerste-of tweedegraads familielid dat overlijdt of ernstig ziek of gewond raakt.
 • Je ouders of kinderen hebben dringende zorg nodig, en er is niemand anders die deze zorg kan geven.
 • Het onverwachts verliezen van je baan of juist het krijgen van een nieuwe baan.
 • Je krijgt onverwachts een nieuwe woning.
 • Je (partner) wordt zwanger. 
 • Je kunt geen noodzakelijke inentingen krijgen.
 • Je kunt geen visum krijgen.
 • Je kunt niet meer terecht op je verblijfslocatie, bijvoorbeeld omdat de eigenaar van het hotel overlijdt of ernstig ziek is. Of de locatie vanwege brand niet meer bewoonbaar is.
 • Je gaat scheiden.
 • Je kunt je vervoersmiddel niet meer gebruiken vanwege een oorzaak waar je zelf niets aan kunt doen, bijvoorbeeld storm of diefstal. 

Bekijk ook altijd wat er in de polisvoorwaarden van je doorlopende annuleringsverzekering staat. De specifieke situaties die wel en niet onder de dekking vallen, verschillen namelijk per verzekering.

Doorlopende annuleringsverzekering ook geldig tijdens reis

Goed om te weten: je doorlopende annuleringsverzekering geldt ook tijdens je reis. Wanneer er dan iets gebeurt en je onverwachts eerder naar huis moet, worden de kosten vergoed die je al gemaakt had. Zo krijg je je geld terug dat je al betaald had voor hotelovernachtingen. 

"Let op: de doorlopende annuleringsverzekering vergoedt alleen de kosten van een onverwachte gebeurtenis. Zag je de situatie al aankomen? Dan is dit uitgesloten van de dekking."

- Rianne, expert annuleringsverzekeringen

Doorlopende annuleringsverzekering vaak tegelijk met doorlopende reisverzekering

Een doorlopende annuleringsverzekering sluit je vaak tegelijk af met een doorlopende reisverzekering. Via de reisverzekeringvergelijker van Independer, kun je naast reisverzekeringen ook doorlopende annuleringsverzekeringen vergelijken. Bij een beperkt aantal verzekeraars kun je ook alleen de annuleringsverzekering afsluiten zonder de reisverzekering. Bij Independer is dit niet mogelijk.

Sluit doorlopende annuleringsverzekering binnen 7 dagen na boeken reis

Wil je een annuleringsverzekering afsluiten, doe dit dan binnen 7 dagen na het boeken van de reis. Ben je later dan deze 7 dagen, informeer dan bij de tussenpersoon of verzekeraar of je annuleringsverzekering nog geldig is voor jouw reis. Is het niet mogelijk bij de verzekeraar van je voorkeur? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij kijken graag voor je of er nog andere mogelijkheden zijn.

Maximale vergoedingen per reisverzekeraar

Houd er rekening mee dat er een maximum zit aan het bedrag dat je doorlopende annuleringsverzekering vergoedt voor het annuleren van de reis. Meestal is dat 1500 euro per persoon of per polis. Er zijn ook verzekeraars die 2000 of 2500 euro vergoeden. 

In onze vergelijking kun je de bedragen per verzekeraar vinden onder het kopje 'Dekking'.

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice

Laatste nieuws over annuleringsverzekeringen

Vakantiegeld binnen, maar hoe gaan we nu op vakantie? Nu de wereld zich weer opent, gaan steeds meer mensen op vakantie. Maar: corona is niet weg. Met de uitbetaling van vakantiegeld voor de deur, is het logisch dat je een uitstapje wil maken. Maar let op: je kunt nog... lees meer
Nieuwe regels coronavirus Oostenrijk: dit zijn de gevolgen voor wintersporters Oostenrijk heeft de inreisregels vanuit Nederland behoorlijk aangescherpt. Een flinke tegenvaller voor een groot deel van de wintersporters, want zo’n 60% viert zijn of haar wintersport in dit land. Vanaf vrijdag 24 december moet je bij aankomst in Oostenrijk tien... lees meer
Vakantie boeken in coronatijd Ga je nog op vakantie tijdens de voorjaarsvakantie? Of gebruik je deze winterdagen om een zomervakantie te boeken? We dromen natuurlijk het liefst over palmbomen en blauwe stranden. Maar door het coronavirus blijft het voorlopig de vraag waar we heen... lees meer
Lees meer nieuws over reisverzekeringen

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • RIVM
 • Rijksoverheid
 • GGD
 • ANWB

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.