Reisadvies van onze expert Bas

Wat als Nederland code rood krijgt?

Krijgt Nederland code rood voor je op vakantie gaat? Je kan dan meestal nog wel op reis, maar je moet wel rekening houden met extra (inreis)beperkingen. Zoals het tonen van een coronabewijs (negatieve testuitslag, herstelbewijs of volledige vaccinatie). 

Wat als mijn vakantiebestemming vlak voor vertrek van code groen/geel naar code oranje/rood gaat?

Op dat moment is het goed om het advies van de overheid op te volgen. Neem daarom contact op met de reisorganisatie. Zij zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Je reis- of annuleringsverzekering biedt hiervoor helaas geen dekking. Besluit je om het advies te negeren, en toch op vakantie te gaan? Check dan wel even of je reisverzekering nog wel dekking biedt voor niet coronagerelateerde zaken. Dit verschilt namelijk per verzekeraar.

Wat als mijn vakantiebestemming van code groen/geel naar code oranje/rood gaat terwijl ik daar al ben?

In dit geval is het goed om het advies van de overheid op te volgen. Bijvoorbeeld wanneer geadviseerd wordt terug te keren naar Nederland. Verzekeraars hanteren verschillende termijnen. Sommigen verwachten dat je binnen 48 uur terugkeert, anderen dat je de eerste vlucht naar huis neemt. Controleer goed hoe dit bij jouw verzekeraar zit. 

Maak je door de eerdere terugkeer extra kosten? Dan kan het per verzekeraar verschillen of deze kosten gedekt zijn. De meeste verzekeraars vergoeden deze kosten niet. Heb je geboekt via een reisorganisatie? Dan is het goed om daar contact mee op te nemen, zodat een terugreis geregeld kan worden. 

Wat als ik (of een reisgenoot) vlak voor vertrek besmet raak met het coronavirus?

Het is noodzakelijk dat je in quarantaine gaat en dus niet vertrekt. In dat geval ben je nog niet op reis. Je reisverzekering betekent daar dus niets in. Heb je een annuleringsverzekering afgesloten? Dan krijg je de kosten voor het annuleren of omboeken van je reis vergoed. Je kan namelijk vanwege ziekte niet op reis en dat is verzekerd. Hiervoor geldt wel dat de kleurcode van je bestemming groen of geel moet zijn. Ook kan de verzekeraar een doktersverklaring eisen. 

Wat als ik (of een reisgenoot) op vakantie besmet raak met het coronavirus?

Goed om te weten: je kan dan 24/7 contact opnemen met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen je helpen of de informatie geven die je nodig hebt. Zorg wel dat je op de hoogte bent van de plaatselijke regels en houd je daar aan. Maak je extra kosten omdat je in quarantaine moet en daardoor niet op de geplande dag kan vertrekken? Dan ben je daarvoor verzekerd vanuit je reisverzekering. Maar ook hier geldt dat de kleurcode van het land voor vertrek groen of geel moest zijn. 

Wat als ik (of een reisgenoot) vlak voor vertrek besmet raak met het coronavirus en in het ziekenhuis beland?

Je krijgt alleen de kosten voor annulering vergoed als je een annuleringsverzekering hebt. Dit is hetzelfde als je om een andere reden dan corona in het ziekenhuis belandt. De kleurcode van het land moet wel groen of geel zijn. 

Wat als ik (of een reisgenoot) besmet raak met het coronavirus en in het buitenland in het ziekenhuis beland?

De alarmcentrale staat 24/7 voor jou of je reisgenoot klaar. Je reisverzekering vergoedt de kosten die je maakt als je niet op de geplande datum terug naar Nederland kan. Medische kosten worden meestal door je zorgverzekering gedekt. Maak je meer kosten dan het in Nederland geldende tarief? Dan is dit gedekt vanuit een aanvullende zorgverzekering of extra dekking voor medische kosten op je reisverzekering. Je reisverzekering eist vaak wel dat de kleurcode van het land geel of groen was voor vertrek. 

Wat is de dekking van mijn reisverzekering bij code oranje?

Ga je naar een land met code oranje? Dan bieden veel reisverzekeraars geen dekking voor extra coronagerelateerde kosten. Zoals het omboeken van je vlucht of extra overnachtingen. Goed om te weten: er zijn ook reisverzekeringen die bij code oranje helemaal geen dekking meer bieden. Ook niet voor zaken die niet met corona te maken hebben, zoals gestolen bagage of schade aan je verblijf. 

Verzekeraar Beperkte dekking Geen dekking
ABN AMRO
Aegon
Allianz
Anker
ANWB
a.s.r.
Avéro
Centraal Beheer
De Goudse
De Internationale
Ditzo
Europeesche
FBTO
HEMA
ING
InShared
Interpolis
Klaverblad Verzekeringen
Lancyr
Nationale-Nederlanden
NowGo
OHRA
Reaal
SNS
Unigarant
Univé
Vereniging Eigen Huis
ZLM verzekeringen

Bron: MoneyView

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • RIVM
  • Rijksoverheid
  • GGD
  • ANWB

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.