Wat is een eigen bijdrage?

Niet alle zorg uit de basisverzekering wordt volledig vergoed. Voor die zorg betaal je een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is dus het bedrag dat je zelf moet betalen bij afgenomen zorg, als je zorgverzekering niet alles vergoedt. Het is het deel van de rekening dat je altijd zelf betaalt. Dit kan een vast bedrag zijn, een percentage van de kosten, of een bijbetaling. De overheid bepaalt voor welke zorg de eigen bijdrage geldt. En hoe hoog de eigen bijdrage is. Die hoogte kan per jaar verschillen.

Verschil eigen bijdrage en eigen risico

De eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico. De eigen bijdrage betaal je alleen voor bepaalde zorg (zie de tabel onderaan deze pagina). Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voor bijna alle zorg uit de basisverzekering. Heb je zorg nodig waarvoor het eigen risico én de eigen bijdrage geldt? Dan betaal je altijd de eigen bijdrage bovenop het eigen risico. Lees hier meer over het verschil.

Eigen bijdrage Eigen risico
Basisverzekering Ja, voor sommige zorg, hulpmiddelen en medicijnen Ja, voor de meeste zorg, hulpmiddelen en medicijnen
Aanvullende verzekering Ja. maar dit is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Dit kan je controleren bij je zorgverzekeraar Nee

Wanneer betaal je een eigen bijdrage?

De eigen bijdrage is geen geen vast bedrag. Voor sommige zorg betaal je per jaar een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld bij brillen. Bij andere zorg moet je elke keer opnieuw een eigen bijdrage betalen als je de zorg nodig hebt. Bijvoorbeeld bij orthopedische schoenen. 

De eigen bijdrage betaal je altijd, dus ook als je je eigen risico al volledig hebt gebruikt. Je kan wel een aanvullende verzekering nemen die de eigen bijdrage vergoedt. 

Eigen bijdrage aanvullende verzekering

Heb je zorg nodig waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen? Dan kan je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering te nemen. Je kan namelijk voor bijna alle eigen bijdragen uit de basisverzekering een aanvullende verzekering afsluiten. Je betaalt dan wel een hogere premie, maar vervolgens worden de kosten van de eigen bijdrage gedekt. 

Voor welke zorg betaal je een eigen bijdrage?

Als je eigen bijdrage van toepassing is, betaal je een vast bedrag of een percentage van de kosten zelf. In onderstaande tabel zie je voor welke zorg een eigen bijdrage van toepassing is.

Zorg Eigen bijdrage (2021) Eigen bijdrage (2022)
Medicijnen Verschilt per medicijn. Maximale eigen bijdrage voor medicijnen is 250 euro. Verschilt per medicijn. Maximale eigen bijdrage voor medicijnen is 250 euro.
Bril met medische indicatie Tot 18 jaar: 59 euro per glas, tot maximaal 118 euro per jaar. Tot 18 jaar: 59,50 euro per glas, tot maximaal 119 euro per jaar.
Lenzen met medische indicatie 59 euro per lens. Maximaal 118 euro per jaar als de lenzen korter dan 1 jaar meegaan. 59,50 euro per lens. Maximaal 119 euro per jaar als de lenzen korter dan 1 jaar meegaan.
Hoortoestel, tinnitusmaskeerder en/of oorstukjes !8 jaar en ouder: 25 % van de totale kosten. !8 jaar en ouder: 25 % van de totale kosten.
Klikgebit op implantaten 10 % voor ondergebit en 8 % voor bovengebit. 10 % voor ondergebit en 8 % voor bovengebit.
Kunstgebit 25 % van de kosten. Reparaties en weer passend maken van je kunstgebit: 10 % van de kosten. 25 % van de kosten. Reparaties en weer passend maken van je kunstgebit: 10 % van de kosten.
Orthopedische schoenen Tot 16 jaar: 62,50 euro per paar. 16 jaar en ouder: 127 euro per paar. Tot 16 jaar: 62 euro per paar. 16 jaar en ouder: 124 euro per paar.
Pruiken Kosten boven 452 euro zijn voor eigen bijdrage. Kosten boven 457,50 euro zijn voor eigen bijdrage.
Ziekenhuisbevalling (zonder medische noodzaak) Eigen bijdrage verschilt per ziekenhuis. Eigen bijdrage verschilt per ziekenhuis.
Kraamzorg aan huis 4,60 euro per uur 4,70 euro per uur
Kraamzorg in kraamcentrum/ziekenhuis zonder medische noodzaak Per dag betaal je 18,50 euro voor de moeder en 18,50 euro per kind. Declareert de zorgverlener meer dan 131 euro per dag? Dan is de eigen bijdrage hoger. Per dag betaal je 19 euro voor de moeder en 19 euro per kind. Declareert de zorgverlener meer dan 134 euro per dag? Dan is de eigen bijdrage hoger.
NIPT of combinatietest (zonder medische indicatie) Eigen bijdrage voor NIPT test is 175 euro. Eigen bijdrage voor combinatietest is 170,13 euro. Er is wel een subsidieregeling mogelijk om de kosten voor een deel te dekken. Eigen bijdrage voor NIPT test is 175 euro. De combinatietest wordt niet meer uitgevoerd.
Zittend ziekenvervoer 108 euro per jaar. 111 euro per jaar.

Goed om te weten: voor psychologische zorg betaal je sinds 2014 geen eigen bijdrage meer. De behandelingen worden sindsdien volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt wel altijd eerst je eigen risico. Daarnaast wordt er in de zorgverzekering geen onderscheid meer gemaakt tussen eerstelijns en tweedelijns psychologische zorg.  

Rekenvoorbeeld eigen bijdrage

Stel je hebt een hoortoestel nodig van 600 euro. De eigen bijdrage is hiervoor 25%. Dit betekent dat je 150 euro zelf betaalt en dat de andere 450 euro wordt vergoed. Is je eigen risico van toepassing? Dan gaat die 450 euro eerst van je eigen risico af. Heb je een standaard eigen risico van 385 euro, dan blijft er nog 65 over die je zorgverzekeraar betaalt. Jij betaalt: 385+150 = 535 euro. Je zorgverzekeraar betaalt: 65 euro. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.