Wat is het Keurmerk Objectief Vergelijken?

Het Keurmerk Objectief Vergelijken moet consumenten gemoedsrust bieden bij het vergelijken van zorgverzekeringen op websites die dit keurmerk dragen. Het Keurmerk Objectief Vergelijken bevat namelijk een gedragscode waarin regels voor betrouwbare vergelijkingsresultaten, transparante dienstverlening en klantgerichte advisering zijn vastgelegd. De regels komen tegemoet aan eerdere aanbevelingen van de AFM. Independer mag het Keurmerk Objectief Vergelijken voeren.

image keurmerk objectief vergelijken

Independer als mede initiatiefnemer

In 2015 heeft Independer samen met 3 andere grote vergelijkingswebsites Hoyhoy, Pricewise en Zorgkiezer het initiatief genomen om een onafhankelijk Keurmerk op te richten. De initiatiefnemers hopen dat veel vergelijkingssites de gedragscode gaan onderschrijven, zodat de kwaliteit van de vergelijkingsmarkt van zorgverzekeringen wordt verhoogd.

Wat valt er onder de gedragscode?

De gedragscode bevat 10 belangrijke punten over transparantie en objectiviteit. Zo moet bijvoorbeeld in iedere vergelijking de best passende zorgverzekering altijd duidelijk en als eerste worden getoond, ook als daar geen samenwerking mee is en dus geen vergoeding wordt betaald. Bovendien moet een vergelijker met het keurmerk een zo volledig mogelijk beeld van de gehele zorgverzekeringsmarkt geven en moet de getoonde premie overeenkomen met het bedrag dat daadwerkelijk van de rekening wordt geschreven. Alle vergelijkers die zich hieraan houden, kunnen zich aansluiten en het logo van het Keurmerk Objectief Vergelijken dragen. Andere punten gaan o.a. over duidelijkheid over het verdienmodel en hoe de vergelijkingssite vergelijkt, zeggenschap en de manier van rangschikken. Lees meer overde inhoud van de gedragscode of op www.objectiefvergelijken.nl

Waarom vindt Independer dit belangrijk?

Het is van groot belang dat vergelijkingssites transparant zijn over hun werkwijze en hun dienstverlening. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de onafhankelijkheid en kwaliteit van de zoekresultaten en adviezen. Daarnaast moeten ze weten hoe een vergelijkingssite tot een advies is gekomen en makkelijk kunnen vinden welke zorgverzekeraars niet worden meegenomen in het advies.

Jaarlijkse onafhankelijke toetsing

Zorgvergelijkingssites die het keurmerk willen voeren, worden onderworpen aan een strenge toelatingsprocedure. De Stichting Keurmerk Objectief Vergelijken certificeert de vergelijkingssites en voert de jaarlijkse hertoetsing uit. Om de objectiviteit te waarborgen heeft de stichting een onafhankelijk bestuur van drie leden; prof. dr. Bas Donkers, hoogleraar marktonderzoek aan de Erasmus Universiteit, is bestuurslid.