Eigen risico is voor iedereen

Het verplicht eigen risico betaalt iedere Nederlander van 18 jaar en ouder voor zorg die hij of zij uit de basisverzekering krijgt. In 2022 is dit de hoogte van het verplicht eigen risico € 385,-. Je kunt er voor kiezen je eigen risico te verhogen met het vrijwillig eigen risico. Dit gaat in stappen van € 100,- tot maximaal € 500,-. Dit komt dus bovenop de € 385,- verplicht eigen risico. Je zorgpremie gaat dan omlaag maar, moet je wel meer betalen als je zorg uit de basisverzekering nodig hebt.

Het eigen risico:

  • geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering;
  • betaal je maar één keer. Maar elk jaar betaal je het weer opnieuw;
  • kun je niet afkopen of aanvullend verzekeren​.

Eigen bijdrage betaal je zelf

De eigen bijdrage is het deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen. Ook als je je eigen risico al opgebruikt hebt. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten om de kosten van de eigen bijdrage vergoed te krijgen.

De eigen bijdrage:

  • kan voor verschillende soorten zorg zijn. Bijvoorbeeld medicijnen;
  • kun je voorkomen of beperken door bijvoorbeeld andere zorg, een andere zorgverlener of andere medicijnen te kiezen;
  • betaal je telkens opnieuw (dus niet eenmalig);
  • kun je vergoed krijgen uit een aanvullende verzekering.​

Voorbeeld eigen bijdrage en eigen risico

In sommige gevallen betaal je zowel je eigen risico als je eigen bijdrage. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een gehoorapparaat. De basisverzekering vergoedt 75 procent, de overige kosten moet je zelf betalen. Dit is je eigen bijdrage.

Stel dat je een gehoorapparaat koopt van € 830,- per stuk. Hiervan wordt 75 procent door de basisverzekering vergoed. Dit komt neer op € 622,50. Heb je nog geen zorgkosten gemaakt die onder het eigen risico vallen? Dan moet je de eerste € 385,- zelf betalen. De overige € 237,50 (€ 622,50 - € 385) krijg je dus vergoed uit de basisverzekering.

De overige kosten van het gehoorapparaat (25 procent) worden niet uit de basisverzekering vergoed. Deze € 207,50 is je eigen bijdrage. Je betaalt dit bedrag zelf of je kunt hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Voorbeeld verschil eigen risico en eigen bijdrage

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.