Wat is koelvloeistof ook alweer precies?

Koelvloeistof is een essentieel onderdeel van de motor van je auto. Het zorgt er namelijk voor dat je motor niet oververhit raakt. Het is verstandig om het niveau van de koelvloeistof daarom regelmatig te controleren. 

Hoe vul je de koelvloeistof bij?

  1. Draai met een doek de dop van het koelvloeistofreservoir open en laat eventuele opgebouwde druk ontsnappen.
  2. Vul het reservoir tot ergens tussen het minimum en maximum. Je kunt dit zien aan de streepjes. Vul het reservoir nooit maximaal. De koelvloeistof zet namelijk uit tijdens het rijden door de warmte. 
  3. Draai de dop er weer stevig op.

Let op: vul de koelvloeistof nooit bij als de motor warm is!

Verschillende soorten koelvloeistof

Er bestaan verschillende soorten koelvloeistof en niet iedere soort is geschikt voor iedere auto. Check daarom eerst het instructieboekje van je auto of vraag een garage om advies. Koelvloeistoffen met de aanduiding G12 of G12+ gaan in principe een autoleven mee. Andere soorten verliezen na verloop van tijd hun werking en moeten om je om de 2 à 3 jaar verversen. Koelvloeistof bevat verschillende middelen, zoals antivries, een middel tegen schuimvorming, een smeermiddel en een anticorrosiemiddel.

Let op: meng de verschillende soorten koelvloeistof nooit met elkaar. Er treedt dan een chemische reactie op waardoor het koelsysteem verstopt raakt. 

- Rianne, expert autoverzekeringen

Hoe vaak moet je de koelvloeistof controleren?

Het advies is om het niveau van de koelvloeistof maandelijks te controleren. Het vloeistofpeil moet zich tussen de streepjes minimum en maximum begeven. Moet je auto binnenkort weer weg voor de apk-keuring? Dan kijkt de monteur ook direct even naar de koelvloeistof. 

Bespaar gemiddeld € 259,- per jaar

Ben je al een aantal jaar niet overgestapt van autoverzekering of heb je sinds kort een nieuwe auto? Vergelijk autoverzekeringen om te zien wat je kunt besparen. Gemiddelde besparing: € 259,- per jaar.

vergelijk autoverzekeringen

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ANWB

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.