1. Controleer de banden

Zorg dat je bandenspanning op orde is. Voldoende bandenspanning zorgt voor betere rijomstandigheden en meer grip op de weg. Controleer ook het profiel op je banden: dat moet minimaal 1,6 millimeter diep zijn. Wanneer het echt winters wordt, kun je beter winterbanden monteren. Winterbanden hebben een ander profiel en zijn  beter in staat om water en vuil af te voeren.

2. Op wintersport? Monteer winterbanden

In een aantal omringende landen, bijvoorbeeld Duitsland, is het onder winterse omstandigheden verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. Wanneer je geen winterbanden hebt en een ongeluk krijgt, kan dat zelfs gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. Dus als je op wintersport gaat naar een van de Alpenlanden, is het verstandig om winterbanden onder je auto te monteren.

3. Zorg voor voldoende koelvloeistof met antivries

Zorg voor voldoende koelvloeistof in de motor. Je kunt op het reservoir lezen of dit nog het geval is. Ook is het belangrijk dat de koelvloeistof nog voldoende antivries bevat. Dat zorgt er voor dat de vloeistof niet bevriest. Of de koelvloeistof voldoende beschermd is tegen vorst, kun je controleren met een antivriesmeter.

4. Doormeten van de accu

Een accu presteert minder goed bij lagere temperaturen. Zeker wanneer je auto 's winters wat langer stilstaat, loopt de accu sneller leeg. Dat kan problemen veroorzaken bij het starten. Je kunt de accu laten doormeten, om te controleren of deze nog goed genoeg is. Anders kun je hem het beste laten vervangen.

5. Controleer de ruitenwisservloeistof

In de winter wordt je voorruit sneller vies door pekel en opspattend water, waardoor je meer ruitenwisservloeistof gebruikt. Controleer of er nog genoeg vloeistof in het reservoir zit. Ook is het belangrijk dat de ruitenwisservloeistof geschikt is voor temperaturen tot -20 graden Celsius.

6. Voorkom vastgevroren deurrubbers

In periodes met veel vorst kunnen de deurrubbers vastvriezen. Dit kun je voorkomen door de rubbers in te smeren met vaseline of siliconenspray. Is de deur toch vastgevroren? Dan kun je het beste tegen de deur duwen voordat je hem opent. Dan voorkom je dat de deurrubbers scheuren.

7. Gebruik slotontdooier

Ook het slot kan gaan bevriezen. Met olie of slotontdooier kun je dat voorkomen. Is het slot toch bevroren? Dan kun je slotontdooier gebruiken om het op te lossen.

8. Maak auto ijsvrij

Maak voordat je wegrijdt de auto altijd ijsvrij. Gebruik een ruitenkrabber om de ramen goed schoon te maken. Eventueel met behulp van een spuitbus met antivries.   

Expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.