Zelf je autobanden controleren

Zijn je banden te zacht? Dan is dit onveilig. Je auto verbruikt zo bovendien meer brandstof en je banden slijten sneller. Waar moet je nu precies op letten als je je autobanden controleert? 

Een aantal punten:

  • de bandenspanning. Je hebt hiervoor een bandenspanningsmeter nodig. Op het instructieboekje of een sticker in je auto kun je lezen hoe je de waardes van je bandenspanning kunt aflezen en wat de waarde zou moeten zijn. 
  • de profieldiepte. Je kunt dit zelf opmeten. De minimale profieldiepte is 1,6 mm. Op de banden kun je ook slijtindicatoren vinden. Als de band tot daar versleten is, moet je ‘m vervangen. 
  • eventuele beschadigingen. Controleer de banden beschadigd zijn of dat er bijvoorbeeld een spijker of schroefje in steekt en verwijder dit. 
  • scheuren aan de zijkant. Zitten er scheuren aan de zijkant van de banden? Dan is de band uitgedroogd en te oud. Je moet de banden in dit geval vervangen.

Tip: controleer ook meteen de bandenspanning van je reservewiel.

Profieldiepte autobanden

Het profiel van je autobanden zorgt ervoor dat je voldoende grip op het wegdek hebt. De juiste profieldiepte is daarom heel belangrijk. Het wettelijke minimum voor de profieldiepte is 1,6 millimeter. Dit geldt voor zomer- en winterbanden en voor 4-seizoenenbanden. Maar een beter profiel zorgt voor meer grip op het wegdek en is hierdoor een stuk veiliger. Koop je nieuwe banden? Dan hebben deze een profieldiepte van 7 tot 9,5 mm. Zijn je banden versleten? Dan heb je een langere remweg en is het risico op aquaplaning bij een nat wegdrek groter.

Slijten je banden snel? Slijtage kan ontstaan als je auto niet goed is uitgelijnd. Het (laten) balanceren van de autobanden kan vaak ook helpen.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Autobanden oppompen

Het is belangrijk om je banden regelmatig op te pompen. Ze verliezen namelijk dagelijks wat lucht. Probeer daarom in ieder geval een keer per maand de bandenspanning te controleren. Bij voorkeur als je banden ‘koud’ zijn. Dus als je nog niet ver hebt gereden. Bij de meeste benzinestations is een meter aanwezig waarmee je de spanning kunt controleren. Je kunt je banden hier ook direct oppompen.

Hoe lang kun je met autobanden doen?

Het is lastig om te zeggen hoe lang je met autobanden kunt doen. Het is natuurlijk afhankelijk van het aantal kilometers dat je ermee rijdt. Maar ook van het ontwerp van de banden, je rijstijl, het klimaat en de wegkwaliteit. Ook het onderhoud speelt een belangrijke rol. Gemiddeld kun je zo’n 30.000 tot 40.000 kilometer rijden met de voorbanden. Dit geldt voor een gemiddelde auto, bij normaal gebruik. De achterbanden gaan in veel gevallen wat langer mee. Het advies is om je banden te laten controleren als ze 5 jaar oud zijn. Banden gaan meestal niet langer mee dan 10 jaar.

Autobanden kopen

Heb je nieuwe autobanden nodig? Er zijn veel verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Een paar tips:

1. Let goed op de bandenmaat

Het is belangrijk dat je altijd de juiste bandenmaat kiest. Wil je weten welke bandenmaat er op je auto zit? Dit kun je zien aan de zijkant van de band. Hier staat een reeks cijfers en letters, bijvoorbeeld: 

195 / 65   R 15   91 T

Het eerste getal is de breedte van de band. Het tweede getal de hoogte. De ‘R’ staat voor ‘radiaal’. Deze wordt uitgedrukt in inches. In dit geval 15. Het laatste getal, 91, is het draagvermogen en de ‘T’ is de snelheidsindex.

2. Zomer- of winterbanden of 4-seizoenen?

Kies je voor zomer- of winterbanden? Dan heb je als nadeel dat je ze op tijd moet wisselen. Het wordt namelijk afgeraden om het hele jaar door te blijven rijden met winterbanden. In de zomermaanden heb je met zomerbanden namelijk een betere wegligging en remweg. Daarnaast slijten winterbanden in de zomer veel sneller dan zomerbanden. Naast zomer- en winterbanden kun je ook kiezen voor 4-seizoenenbanden. Het voordeel is dat je deze banden het hele jaar door kunt laten zitten. Maar let wel op: ga je op wintersportvakantie? Gebruik dan wel speciale winterbanden.

​3. Duur merk of merkloze banden?

Er zit veel prijsverschil tussen autobanden. Kies je liever niet voor een van de dure bekende merken? Dan kun je ook kiezen voor een merkloos alternatief. Houdt er wel rekening mee dat deze banden minder lang mee gaan. Je moet ze dus sneller vervangen.

Besparen op je autoverzekering

Wist je dat je gemiddeld 259 euro per jaar kunt besparen als je overstapt naar een goedkopere autoverzekering? Maak daarom minimaal 1 keer per jaar een vergelijking en bekijk hoeveel jij kunt besparen.

WUA


Autobanden en je autoverzekering

Ongeval met schade door versleten autobanden

Heb je je banden niet op tijd vervangen en veroorzaak je een aanrijding met een andere auto? Dan kan dit je duur komen te staan. De schade aan je eigen auto wordt in dit geval namelijk meestal niet (volledig) vergoed, ook niet als je een allrisk-verzekering hebt. Dit komt omdat veel verzekeraars een uitsluiting voor ‘eigen gebrek’ in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen. Dit houdt in dat schade die is veroorzaakt door nalatigheid van de verzekerde niet gedekt is. En hoe zit het dan met schade aan de auto van de ander? Dit valt onder je WA-verzekering. De verzekeraar vergoedt de schade aan de tegenpartij altijd. Maar let op, want je verzekeraar kan de schade in dit geval wel (gedeeltelijk) op jou verhalen.

Schade door een klapband

Een klapband kan vervelende gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld de macht over het stuur verliezen en een ongeluk veroorzaken. Heb je in dit geval alleen zelf schade aan je auto? Dan wordt deze schade alleen vergoed als je een allrisk verzekering hebt. Heb je WA- of beperkt cascoverzekering? Dan moet je de schade zelf betalen. Stel nu dat je door de klapband een aanrijding met een ander hebt gekregen. De schade aan de andere auto wordt dan gelukkig wel altijd gedekt. Dit valt namelijk onder de WA-dekking. Wel goed om te weten: je verliest in zo’n geval schadevrije jaren. Hierdoor gaat je premie omhoog.

Zijn winterbanden echt nodig?

Op winterbanden wordt je remweg op een besneeuwde weg korter. De banden zorgen voor een betere grip op het wegdek. Dit heeft te maken met de (zachtere) rubbersamenstelling en een aangepast profiel. De banden zijn geschikt voor temperaturen onder de 7 graden Celcius. Ook als het wegdek nat is. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Ga je graag met de auto op wintersportvakantie? Let dan goed op of winterbanden verplicht zijn in de landen waar je doorheen rijdt. In Duitsland en Oostenrijk is dit bijvoorbeeld wel het geval. Bekijk ook het overzicht. Rijd je bijvoorbeeld in Duitsland zonder winterbanden en veroorzaakt je een aanrijding? Dan kan dit gevolgen hebben voor je aansprakelijkheid. Lees deze pagina voor meer informatie hierover. 

Laatste nieuws over autoverzekeringen

Wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing? Het is weer drukker op de snelwegen. Vooral tijdens de ochtendspits. Het risico op een kop-staartbotsing is in de file een stuk groter dan wanneer het rustig is op de weg. Het is soms lastig te bepalen wie er in... lees meer
Amsterdam en Rotterdam goed voor 1 op de 10 verkeersongevallen De bewoners van de grote steden zijn de grootste brokkenpiloten in het verkeer. In 2020 werden ruim 103.000 verkeersongevallen geregistreerd in Nederland. 10,9% van deze ongelukken zijn te herleiden naar slechts twee gemeenten: Amsterdam en Rotterdam. Op provinciaal niveau werden... lees meer
Plannen 2022: hogere autobelasting en 90 miljoen extra voor elektrisch rijden Naast de plannen voor de zorg en energie presenteerde het kabinet deze Prinsjesdag ook enkele veranderingen op het gebied van de autobelastingen. Zo gaat het bpm-tarief omhoog en wordt er 90 miljoen euro extra subsidie uitgetrokken voor de aanschaf van... lees meer
meer nieuws op ons weblog

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ​ANWB
  • Michelin