Sterretje in je ruit: reparatie

Schadeherstelbedrijven kunnen een sterretje in de autoruit zo goed als onzichtbaar wegwerken. Veel autoverzekeraars laten het gebruikelijke eigen risico van 135 tot 150 euro gedeeltelijk of geheel vervallen als je kiest voor reparatie in plaats van vervanging. De verzekeraar is bij reparatie namelijk ook goedkoper uit.

Barst in de ruit: vervanging nodig

Als je autoruit vanwege een barst niet meer te repareren is en je kiest voor vervanging, dan betaal je het gebruikelijke eigen risico van 135 tot 150 euro. Sommige autoverzekeraars halveren het standaard eigen risico als je naar een aangesloten reparatiebedrijf gaat.

"Weet je niet zeker of je een WA, beperkt casco of allrisk verzekering bij ons hebt afgesloten? Dat vind je snel terug in Mijn Vaste Lasten Bewaker"

- Rianne, expert autoverzekeringen

Afspraken met herstelbedrijven

Veel autoverzekeraars hebben afspraken gemaakt met ruitschadeherstelbedrijven. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je eigen risico bij ruitschade. Er zijn ook autoverzekeraars die de stijging op de bonus-malusladder een jaar stopzetten (gelijkblijvende premiekorting) als er niet is gekozen voor een aangesloten schadeherstelbedrijf. Bij Independer kan je in de vergelijking bij de details precies zien hoe verzekeraars met ruitschade omgaan. Dit kan je ook lezen in je polisvoorwaarden.

Tolvignet weg door ruitschade

Heb je een duur tolvignet gekocht voor bijvoorbeeld Zwitserland of Oostenrijk maar heb je ruitschade? Dan moet mogelijk je ruit vervangen worden en ben je het tolvignet kwijt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je geld terug te krijgen.

Drie stappen om geld tolvignet terug te krijgen


Een tolvignet kost al snel enkele tientallen euro's. Zonde als je dit geld kwijt bent doordat je als gevolg van schade een nieuwe ruit nodig hebt.

Neem als eerste contact op met je autoverzekeraar. Mogelijk vergoeden zij de kosten. Is dat niet het geval? Neem dan de volgende stappen om je geld terug te krijgen:

  1. Vraag je autoverzekeraar om een bevestiging dat zij de kosten niet vergoeden.
  2. Vraag de ruithersteller om het stuk oude ruit met het vignet te bewaren. En vraag ook om een factuur van de ruitvervanging.
  3. Stuur de verklaring van je verzekeraar, het stuk ruit en de factuur van de ruithersteller naar de douane van het betreffende land. Vervolgens krijg je van hen je geld terug. 

Dit is het adres van de Zwitserse douane:

Direction générale des douanes
Section Véhicules et redevances sur le trafic routier
Monbijoustrasse 40
CH-3003 Berne​

Laatste nieuws over schade

Verkeersboetes duurder in 2023: dit zijn de bedragen In Nederland zijn we massaal aan het besparen. Alles wordt immers duurder: de gasprijzen, energiecontracten, en zelfs de dagelijkse boodschappen. Een makkelijke manier om wat geld in je portemonnee te houden: houd je aan de regels op de weg. Ook... lees meer
Vorig jaar ruim 10% meer verkeersongevallen In 2021 werden in Nederland ruim 114.000 verkeersongevallen gemeld. Dat is een toename van 10,3% ten opzichte van 2020. Vooral in Noord-Brabant ging het veel vaker mis dan het voorgaande jaar. Hier nam het aantal ongelukken in het verkeer zelfs... lees meer
5 misverstanden over het verzekeren van je nieuwe auto Je gaat niet over één nacht ijs als je een andere auto koopt. Maar hoe kies jij je autoverzekering, pas op het allerlaatste moment? Vaak betaal je voor zo’n ‘last minute’ verzekering meestal te veel. Pak het slimmer aan en... lees meer
Check al het laatste nieuws over autoverzekeringen

Bronnen en expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.