Die dure maand(en)

Soms kan je dit maandbedrag in een dure maand niet betalen. Je bent niet de enige, en gelukkig wordt je lening of krediet niet zomaar gestopt. Goed dat je informatie zoekt, want er zitten wel risico’s aan. Hier lees je wat er gebeurt als je je maandbedrag van je lening of krediet niet betaalt.

Wees niet bang voor juridische teksten

De meeste kredietverstrekkers geven inzicht op hun website over het betaaltraject. Soms staan de regels in de algemene voorwaarden beschreven. Dit zijn meestal juridische teksten. In de praktijk zijn er vaak meer oplossingen mogelijk.

Mag ik nog blijven lenen als ik mijn rekeningen niet betaal?

Als je een keertje niet in staat bent om je maandbedrag niet te betalen dan is er niets aan de hand. Dit kan iedereen gebeuren. Maar als je het maandbedrag twee maanden achter elkaar niet betaalt dreigen de meeste kredietverstrekkers je krediet of lening in één keer terug te vragen.

Hoe hoog is mijn betalingsachterstand/schuld?

Als je inzicht wil in alle openstaande rekeningen van je kredietverstrekker dan is dat niet altijd even overzichtelijk. Je kredietvertrekker kan je helpen het overzicht weer terug te krijgen.  

Betalingsregeling afspreken bij jouw bank

Je kan samen met bij je kredietverstrekker een oplossing zoeken en bijvoorbeeld een betalingsregeling afspreken. Regelingen verschillen per kredietverstrekker, maar dat komt vooral door jouw persoonlijke situatie. 

Mag ik mijn maandbedrag aanpassen?

Je kan je maandbedrag in de meeste gevallen niet aanpassen. Bij enkele kredietverstrekkers kan je het maandbedrag wel verhogen, maar meestal niet verlagen. Dit ligt aan je kredietverstrekker en aan je soort lening.


Op naar een toekomst zonder geldzorgen

Maak je je zorgen om de rekeningen die zich maar blijven opstapelen? Dan helpt Independer je weer op weg met:​

  • Informatie over betalingsachterstanden en de extra kosten hiervan
  • Tips voor het maken van betalingsafspraken
  • Ingang naar de juiste hulpverlener​

    lees meer

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Nibud
  • Wijzer in Geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.