Het is de bedoeling dat je je op je gemak voelt bij je huisarts en vertrouwen in zijn of haar kunnen hebt. Maar het kan zijn dat dat niet (meer) het geval is. Bijvoorbeeld doordat de huisarts je onjuist behandelt, een verkeerde diagnose stelt of je weigert door te verwijzen. Wat kan je dan doen met je klacht?
Het is altijd goed om je klacht eerst te bespreken met de betreffende huisarts. Dit is misschien lastig, maar meestal wel de beste manier om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Je kunt ook altijd je partner, een familielid of iemand anders die je vertrouwt meenemen naar het gesprek. Er zijn verschillende patiëntenorganisaties die je advies kunnen geven over de aanpak van het gesprek. Een voorbeeld is Zorgbelang. Bij deze organisatie kan je ook een probleem melden, dus je hoeft niet gelijk een klacht in te dienen. Kom je er samen met je huisarts niet uit, dan kan je het verder bespreken met de klachtencommissie of het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.
Als het gesprek met de huisarts niks oplevert of je durft geen gesprek aan te gaan, kun je met je klacht naar de klachtencommissie gaan. Zij luisteren naar jouw klacht en proberen het op te lossen.
Kom je er niet uit met een gesprek of met de klachtencommissie? Dan kun je met je klacht naar het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg gaan.
Ben je op zoek naar een huisartsenpraktijk? Ga dan naar onze huisartsenvergelijking: