Drie soorten beveiliging

1. Startonderbreker 

Met een dubbele startonderbreker kan een dief je auto niet starten zonder sleutel, transponder of handzender.

2. Autoalarm

Naast een dubbele startonderbreker krijgt je auto ook een alarmsysteem met sirene en knipperlichten. Dit alarm gaat af als iemand in je auto probeert in te breken of in je auto zit. Een autoalarm kun je kopen met hellingshoekdetectie. Hiermee gaat het alarm ook af als iemand je auto wegsleept of optakelt.

3. Voertuigvolgsysteem

Een voertuigvolgsysteem stuurt een signaal naar een meldkamer als de sirene afgaat of als een dief de startonderbreker saboteert. Hiervoor betaal je abonnementskosten. Het voertuigvolgsysteem kun je uitbreiden met anti-jamming. Zo kan een dief die het signaal blokkeert de auto niet starten door een extra startonderbreking.

Certificaat van Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM)

Is je alarm goedgekeurd? Dan krijg je een certificaat van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Het SCM heeft een indeling gemaakt van de verschillende beveiligingsklassen die er zijn. Vanaf 1998 hebben nieuwe auto's standaard het meest eenvoudige beveiligingssysteem. Auto's die duur of zeldzaam zijn, en daardoor gevoelig voor diefstal, hebben vaak een uitgebreider beveiligingssysteem.

​Soorten beveiligingklassen

  • ​Startonderbreker
  • Alarmsysteem
  • Alarmsysteem met hellingshoekdetectie
  • Voertuigvolgsysteem

Certificaat na inbouw drie jaar geldig

Het certificaat dat je na inbouw van het alarmysteem ontvangt, is maar drie jaar geldig. Wil je het certificaat daarna behouden, moet het systeem jaarlijks worden gecontroleerd. Je verzekeraar kan beveiligingseisen stellen, zeker als het om een dure auto gaat.

Geen certificaat? Mogelijk geen dekking door autoverzekering

Wordt je auto gestolen? Dan moet je een geldig certificaat aan je verzekeraar kunnen tonen. Heb je dat niet? Dan kan je verzekeraar in het ergste geval besluiten om geen schade te vergoeden. Met een geldig certificaat laat je zien dat je alarmsysteem op het moment van de diefstal goed werkte. Als je dat kunt tonen aan je verzekeraar, is schade gewoon verzekerd.

Vernieuw jaarlijks certificaat autobeveiliging

Bij de aanschaf van een startonderbreker, autoalarm en voertuigvolgsysteem, krijg je een certificaat dat drie jaar geldig is. Daarna moet je ieder jaar je autobeveiliging laten controleren bij een erkend bedrijf. Als het beveiligingscertificaat verloopt, wordt de schade soms niet vergoed.

Hoe kun je bij je verzekeraar aantonen dat je autobeveiliging is goedgekeurd? Je krijgt na de jaarlijkse controle een nieuw certificaat. Daarbij kun je meestal nog een bewijs van certificering bij een erkend bedrijf krijgen. Soms kan een verzekeraar dit zelf opzoeken.

Wil je een auto kopen of verkopen? Goed om te weten dat het certificaat voor het kenteken van de auto geldt. De nieuwe eigenaar kan dit certificaat dus direct gebruiken.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • SCM

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.