Hogere eisen van verzekeraar

Wanneer wordt een auto als duur gezien? Meestal vanaf een cataloguswaarde van meer dan 70.000 euro. Verzekeraars stellen hogere eisen bij een dure auto. Zo willen ze dat er een goed beveiligingssysteem op zit. Meestal vragen ze om een SCM-beveiligingsklasse 3 in combinatie met klasse 4 en 5. 

Scm-beveiligingsklasse 3, 4 en 5

Klasse 3 betekent dat er automatische blokkering en hellingdetectie op zit. Hellingdetectie betekent dat als de hellingshoek van de auto verandert, het alarm afgaat. Bijvoorbeeld als dieven je auto omhoog krikken om vervolgens je velgen eraf te halen. 

Daarnaast moet er een voertuigvolgsysteem in de auto zitten (klasse 4) met een automatische activering (klasse 5). Hiermee kan de auto gelokaliseerd worden wanneer de auto gesloten is. Soms heeft een auto al een af-fabriek beveiligingssysteem. Dat betekent dat het juiste beveiligingssysteem al in de auto zit. Soms staat dit gelijk aan een SCM-klasse 3. Beveiligingsklasse 4 en 5 zitten niet standaard in een auto. Dit moet je dan nog los aanschaffen. Wat de precieze eisen zijn, verschilt per verzekeraar.  

Nieuwwaarderegeling

Je kunt bij het afsluiten van een autoverzekering kijken naar een nieuwwaarderegeling. Je bespaart met deze regeling veel geld bij schade. Je verzekeraar keert een bedrag uit dat hoog genoeg is om dezelfde auto opnieuw aan te schaffen. Omdat nieuwe auto’s snel in waarde dalen kan deze regeling aantrekkelijk zijn. Je kunt deze regeling vaak alleen afsluiten als je de eerste eigenaar bent van de auto. De nieuwwaarderegeling is voor 1 tot 3 jaar. Als je niet de eerste eigenaar bent van de auto, kun je nog kijken naar een aanschafwaarderegeling. Met deze regeling krijg je bij total loss het aankoopbedrag van je auto terug van de verzekeraar. 

Dure cabrio verzekeren

Als je een exclusieve cabriolet wilt verzekeren, vragen verzekeraars vaker een hogere premie en aanvullende beveiligingseisen. Dit komt omdat een cabrio gevoeliger is voor diefstal, vanwege de cabriokap. Dit dak kun je namelijk sneller open snijden, waardoor dieven makkelijker kunnen inbreken. Vaak hebben verzekeraars voor schade aan een cabrio een verhoogd eigen risico. Verder eisen verzekeraars vaak dat een cabrio in een afgesloten garage wordt gestald.

Expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Prijzen en awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.