Schade claimen van invloed op schadevrije jaren

Als je schade claimt, onderzoekt de verzekeraar wie schuldig is, wat voor dekking je hebt en hoe hoog het schadebedrag is. Kan de verzekeraar de schade niet op iemand anders verhalen? Dan vergoeden zij het schadebedrag, maar val je terug in schadevrije jaren. Dit betekent dat de premie van je autoverzekering omhoog gaat, omdat je minder korting krijgt. Bij schade val je meestal vijf schadevrije jaren terug. Wil je weten wat de gevolgen zijn voor je premie? Vraag voordat je de schade meldt of je tussenpersoon of verzekeraar dit wilt berekenen.

Schade claimen van invloed op je premie

Claim je schade en kan dit niet op een ander verhaald worden? Dan wordt je de schade wel vergoed, maar ga je omlaag op de ladder van schadevrije jaren. Als je heel vaak een schade claimt op je autoverzekering, kan dit ook gevolgen hebben voor de premie. Als de verzekeraar vindt dat je een dure klant bent, sturen ze je een waarschuwing. Hierin zeggen ze dat als je binnen een bepaalde periode nogmaals een schade meldt, je premie omhoog gaat.

No-claimbeschermer helpt eenmalig

Heb je een no-claimbeschermer? Je kunt dan één keer per jaar een schade claimen zonder dat je je korting verliest. Je blijft dan dezelfde premie betalen als voor de schade. Je schadevrije jaren gaan wel omlaag. Als je overstapt naar een andere verzekeraar kan dit heel nadelig zijn. De nieuwe verzekeraar telt de no-claimbeschermer namelijk niet mee en rekent de premie voor het aantal schadevrije jaren dat je daadwerkelijk hebt. Je gaat bij een nieuwe verzekeraar dus waarschijnlijk meer premie voor je autoverzekering betalen.

Bedenktijd na claimen schade

Als je schade meldt, maakt de verzekeraar een bedrag naar je over. Hiermee kun je de schade betalen. Je valt hierdoor terug in schadevrije jaren. Als je achteraf besluit dat dit je dit toch niet wilt, kun je dit nog terugdraaien. Misschien is het toch goedkoper om de schade zelf te betalen, omdat je premie enorm omhoog gaat. Of heb je ineens een financiële meevaller waardoor je de schade zelf kunt betalen. In deze gevallen kun je het schadebedrag terugbetalen aan de verzekeraar en zo een hogere premie voorkomen. Hoelang je hiervoor de tijd hebt, verschilt per verzekeraar. Deze informatie kun je terugvinden in de polisvoorwaarden.

Schade aan auto: claimen of zelf betalen?

Heb je autoschade? Dan vraag je je misschien af of het wel verstandig is om deze te claimen, omdat dat ten koste gaat van je schadevrije jaren. Via onze schadeclaimtool adviseren we wat je het beste kunt doen.

Rekenvoorbeeld

Jan rijdt in een auto met een volledig casco verzekering. Hij heeft vier schadevrije jaren en betaalt een premie van € 575,- per jaar. Hij staat hiermee op trede veertien. Als hij bij het inparkeren per ongeluk tegen een paaltje rijdt, is de schade € 750,-. Er is geen tegenpartij dus de verzekeraar kan de schade niet verhalen op een ander. Jan besluit de schade toch te claimen bij zijn autoverzekeraar. Zijn verzekeringspremie stijgt hierdoor naar € 900,- per jaar. Als hij de schade niet had geclaimd zou zijn nieuwe premie € 540,- zijn geworden. Een verschil van € 360,-. Het premieverloop ziet er dan als volgt uit:

Niet claimen Wel claimen Extra premie door claim Meerpremie
Jaar Trede Premie Trede
1 15 540 euro 9 900 euro 360 euro
2 16 498 euro 10 811 euro 313 euro
3 17 476 euro 11 757 euro 281 euro
Totaal extra premie in drie jaar 954 euro

Conclusie

Jan kan de schade beter niet claimen. In drie jaar tijd gaat Jan € 954,- meer betalen aan jaarlijkse premie. Als hij de schade zelf had betaald, was hij ‘slechts’ € 750,- kwijt geweest. Hij betaalt dus € 204 euro meer. Kijk daarom bij een schade ook altijd naar de lange termijn. De schade zelf betalen lijkt nadelig, maar kan je op de lange termijn veel geld schelen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Verbond van Verzekeraars

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Prijzen en awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.