Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet wordt verstrekt als lening ‘tussen twee huizen in’. Je kunt ervoor in aanmerking komen wanneer je een nieuw huis hebt gekocht maar de overwaarde van je oude woning nog niet hebt ontvangen en je deze wel nodig hebt voor de aankoop van je nieuwe huis. Zodra je oude woning is verkocht moet je het overbruggingskrediet aflossen. Je mag het dus niet gebruiken voor iets anders, zoals een verbouwing. Je krijgt meer overbruggingskrediet op het moment dat je woning al verkocht is.

Rekenvoorbeeld overbruggingskrediet

Stel dat je oude woning € 220.000 waard is met een hypotheek van € 180.000. De overwaarde is dan € 40.000. De nieuwe woning die je wilt kopen kost € 240.000.

  • ​Is je oude woning al verkocht? Dan berekenen de meeste geldverstrekkers alleen 3% verkoopkosten over de verkoopprijs: € 220.000 x 3% = € 6.600. De overwaarde van € 40.000 - € 6.600 verkoopkosten = € 33.400 overbruggingskrediet.
  • Is je oude woning nog niet verkocht? Dan hanteren veel hypotheekverstrekkers een percentage voor de hoogte van het overbruggingskrediet, bijvoorbeeld 85 of 90% van de geschatte opbrengst: € 220.000 x 90 % - € 180.00 = € 18.000 overbruggingskrediet.

Maximale looptijd overbruggingskrediet

Een overbruggingshypotheek heeft meestal een maximale looptijd, die kan variëren van zes maanden tot maximaal twee tot drie jaar. Binnen die tijd moet je je huis hebben verkocht. Het karakter van een overbruggingskrediet is tijdelijk. Het is zeker niet vanzelfsprekend dat een overbruggingskrediet verlengd wordt op het moment dat je oude woning na de looptijd nog steeds niet verkocht is. Een aantal geldverstrekkers geeft zelfs alleen een overbruggingskrediet op voorwaarde dat je oude woning al is verkocht.

Geldverstrekkers zien een overbruggingskrediet als risicovol. Daarom is de maximale overbruggingshypotheek vaak een percentage van de marktwaarde van je oude huis, bijvoorbeeld 80 %. De rente die je hiervoor betaalt, moet je wel kunnen betalen. Je hebt de meeste kans om een overbruggingskrediet te krijgen via je eigen bank bij wie je ook de hypotheek voor je nieuwe huis hebt lopen.

Aflossing overbruggingskrediet

De maandelijkse rente die je betaalt over een overbruggingskrediet is fiscaal aftrekbaar. De hoogte van de rente verschilt per geldverstrekker.

Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Je moet dit bedrag optellen bij je inkomen en opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting.

- Marga, expert hypotheken

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud
  • NHG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.