Auto verkocht? Eerst overschrijven

Als je auto is verkocht, moet de koper het kenteken overschrijven. Dat werkt als volgt: 

  1. Geef de koper het tenaamstellingsbewijs met het overschrijvingsbewijs óf de kentekencard met de tenaamstellingscode. Heb je een particuliere koper? Dan kun je met de koper meegaan naar de PostNL-locatie of RDW-balie of de documenten meegeven.
  2. De koper schrijft vervolgens het kenteken over en zet de auto daarmee op zijn of haar naam. Verkoop je je auto aan een bedrijf? Dan kan de autohandelaar ter plaatse het kenteken overschrijven.
  3. Je ontvangt van de koper het vrijwaringsbewijs.
  4. Nu kun je de sleutels van je auto overhandigen aan de koper. Vergeet het APK-keuringsrapport en een eventueel voertuigbewijs niet.

Zodra het kenteken is overgeschreven, ben je niet meer verantwoordelijk voor een autoverzekering, wegenbelasting en toekomstige boetes.​

Koop je een nieuwe auto? Neem dan ook je autoverzekering even onder de loep en maak een nieuwe vergelijking. De kans is namelijk groot dat een andere verzekeraar een beter aanbod heeft. 

- Rianne, expert autoverzekeringen

Je koopt weer een nieuwe auto

Heb je je auto verkocht en koop je snel weer een nieuwe auto? Dan kun je je autoverzekering tijdelijk opschorten totdat je je nieuwe auto hebt. Zodra de nieuwe auto op je naam staat, kun je de verzekering weer activeren. Je hoeft dan dus niet opnieuw een verzekering aan te vragen. Het voordeel van opschorten is dat je je no-claimkorting kunt bewaren. 

Andere Auto Hulp

Op zoek naar een nieuwe auto? Meld je aan voor onze Andere Auto Hulp. We helpen je op weg met financiële tips over de aanschaf van je auto. 

E-mailadres

Tijdelijk twee auto’s? Nieuwe verzekering nodig

Koop je een nieuwe auto, maar heb je de oude auto nog niet verkocht? Houd er dan rekening mee dat je verplicht bent om direct een nieuwe autoverzekering af te sluiten voor je nieuwe auto. Zodra je oude auto is verkocht, kun je die verzekering per direct stopzetten.

No-claimbeschermer? Hou je huidige autoverzekering

Heb je een autoverzekering met no-claimbeschermer? Dan kun je de verzekering het beste overzetten op je nieuwe auto, in plaats van een nieuwe verzekering af te sluiten. Zo krijg je namelijk dezelfde premiekorting. Zeker wanneer je een schade hebt geclaimd en daardoor een negatief aantal schadevrije jaren hebt, is dit handig. De kans is namelijk groot dat je bij een andere verzekeraar veel meer betaalt.

Auto verkocht en voorlopig geen nieuwe auto: autoverzekering opzeggen

Lange periode geen auto

Ben je van plan om voor een langere periode geen auto te rijden? Of vertrek je bijvoorbeeld naar het buitenland? Dan kun je je autoverzekering het beste opzeggen. Let op: je verliest je schadevrije jaren als je langer dan drie jaar geen autoverzekering op je naam hebt staan.

Korte periode geen auto

Wil je voor een korte periode niet rijden, maar heb je een negatief aantal schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je je autoverzekering opschorten (tijdelijk onderbreken). In deze periode betaal je geen premie. Maar als je weer een auto koopt, kun je deze wel gelijk verzekeren. Dit is handig als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd. Daarna is het lastiger om een autoverzekering af te sluiten.

Om je autoverzekering op te schorten, kun je contact opnemen met je verzekeraar. Via Independer is het niet mogelijk om dit te regelen.

Tip: hulp nodig bij het verkopen van je auto? Dan kun je gebruik maken van een autoverkoopbedrijf, zoals:

Laatste nieuws over autoverzekeringen

Wateroverlast door extreme regenval: is je auto verzekerd? De afgelopen dagen viel er in Limburg en delen van België en Duitsland enorm veel regen. Zo veel zelfs, dat de straten overstroomden en kelders volliepen. Er ontstond veel schade. Ook veel auto’s bleven niet gespaard. Door de overstromingen kan... lees meer
Pechhulp in het buitenland: 6 meestgestelde vragen Ga je binnenkort met de auto op vakantie? Dan ben je vast al druk met de voorbereidingen. Wat moet er allemaal mee? Hoe zit het met de coronamaatregelen op je vakantiebestemming? En hoe zorg je dat je goed verzekerd bent... lees meer
Met de auto op vakantie deze zomer? Advies van expert Menno Veel mensen gaan deze zomer met de auto op vakantie. De belangrijkste reden hiervoor is flexibiliteit bij veranderende coronamaatregelen. Gaat een land plotseling ‘op rood’? Dan kun je met de auto snel vertrekken. Maar hoe zit het eigenlijk met de... lees meer
meer nieuws op ons weblog