Negatief aantal schadejaren: wat betekent dat?

Heb je al een aantal jaar een autoverzekering maar nog nooit schade geclaimd bij je verzekeraar? Dan bouw je schadevrije jaren op. De meeste verzekeraars geven korting op je premie in ruil voor die schadevrije jaren. Maar claim je wel schade? Dan verlies je een aantal schadevrije jaren. Meestal 5 schadevrije jaren per schadeclaim. Het kan dus voorkomen dat je meer schadevrije jaren verliest, dan dat je hebt opgebouwd. In dit geval heb je dus een negatief aantal schadevrije jaren. 

Hoe kom je aan negatieve schadevrije jaren?

Bij de meeste schades die je verzekeraar uitkeert (aan jou, of aan een tegenpartij) verlies je vijf schadevrije jaren. Heb je minder dan 5 schadevrije jaren, dan hou je na een schade een negatief aantal schadevrije jaren over. Je kan nooit verder zakken dan -5 schadevrije jaren. 

Voorbeeld: Je hebt 3 schadevrije jaren en veroorzaakt een schade, dan val je terug naar -2 schadevrije jaren. Veroorzaak je daarna nog een schade, dan val je terug van -2 schadevrije jaren naar -5 schadevrije jaren.


Autoverzekering afsluiten met negatief aantal schadevrije jaren

Heb je een negatief aantal schadevrije jaren? Dan kun je via Independer bij een aantal verzekeraars je auto verzekeren. Maak een vergelijking op onze website en zie wat de mogelijkheden zijn voor jouw auto. Bij je laatste autoverzekeraar kun je navragen hoeveel schadevrije jaren je hebt. Vul je schadeverleden altijd goed in als je een verzekering aanvraagt. 

Is het verstandig om over te stappen met negatieve schadevrije jaren?

Ook als met een negatief aantal schadevrije jaren kan het voordelig zijn om over te stappen. Maar het is wel handig om goed na te denken wanneer je dit doet. Heb je in het lopende verzekeringsjaar een schade gehad? Dan val je pas terug in schadevrije jaren als je polis wordt verlengd, of op het moment dat je zelf de polis beëindigd en overstapt. Het is in dat geval dus niet handig om in datzelfde jaar over te stappen. Wanneer is het dan wel verstandig om over te stappen? Stap pas over op het moment van terugval, of als je polis weer een vol jaar heeft gelopen. 

Hoe kom ik van mijn negatieve schadevrije jaren af?

Er zijn verschillende manieren waarop je van een negatief aantal schadevrije jaren af kunt komen. 


Nieuwe schadevrije jaren opbouwen

De meest voor de hand liggende manier om van je negatieve schadevrije jaren af te komen, is door nieuwe schadevrije jaren op te bouwen. Je houdt dan gewoon een autoverzekering op je naam en zorgt ervoor dat je de komende jaren geen schade meer rijdt. Houd er wel rekening mee dat dit betekent dat je een aantal jaar een hogere premie moet betalen, totdat je schadevrije jaren weer op nul staan. 


Schadevrije jaren afkopen

Het afkopen van schadevrije jaren betekent eigenlijk dat je de schade zelf betaalt. Je valt hierdoor niet terug in het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Je kunt dit doen tot één jaar na de schadedatum. De maximale termijn voor het (terug)betalen van de schade kan per verzekeraar verschillen. Bespreek dit dan ook met je verzekeraar.

Wachten tot ze vervallen zijn

Schadevrije jaren worden geregistreerd in Roy-Data. Alle verzekeraars kunnen deze gegevens inzien. Negatieve schadevrije jaren blijven meestal 5 jaar in het systeem staan voordat ze vervallen. Dit houdt in dat je malusregistratie na 5 jaar verdwijnt als je in die periode geen autoverzekering op je naam hebt staan.

Let op: dit is anders dan met positieve schadevrije jaren. Deze vervallen in de regel na 3 jaar.

Hoe lang blijven negatieve schadevrije jaren staan?

Je negatieve schadevrije jaren vervallen over het algemeen (net als positieve schadevrije jaren) als je drie jaar geen autoverzekering meer hebt. Sommige verzekeraars kijken 4 of 5 jaar terug. Bij deze vervallen de negatieve schadevrije jaren dus pas later.

Schadevrije jaren zijn gekoppeld aan je autoverzekering. Zeg je je autoverzekering op? Dan blijven je negatieve schadevrije jaren staan in de database voor verzekeraars, Roy-Data. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Diks

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.