Wat is boeterente?

Geldverstrekkers rekenen een boete wanneer de hypotheek eerder wordt afgelost dan in de hypotheekakte is afgesproken, bijvoorbeeld bij oversluiten. De boeterente is een compensatie voor de  geldverstrekker voor de gemiste inkomsten van de hypotheek. 

Waarom betaal ik een boete als ik mijn hypotheek wil oversluiten?

Als je je hypotheek oversluit, betekent dit automatisch dat je je huidige hypotheek vroegtijdig aflost. Je hypotheekaanbieder loopt hierdoor behoorlijk wat rente mis. Vooral als je een hoge rente betaalt bij je huidige hypotheek. De bank vraagt hier daarom een vergoeding voor. Deze vergoeding wordt ook wel oversluitkosten, oversluitboete of boeterente genoemd. 

De bank berekent de vergoeding alleen over het gedeelte dat ze aan rente mislopen. Dus stel: jij zet je rente voor 10 jaar vast en na 4 jaar wil je oversluiten. Dan moet je een vergoeding betalen voor de 6 jaar rente die de hypotheekaanbieder misloopt.

Als je de vergoeding of bijkomende kosten wilt meefinancieren in je hypotheek, valt dit gedeelte van de hypotheek onder een Box-3 schuld. Je krijgt hier dan helaas geen hypotheekrenteaftrek over.

Hypotheek oversluiten? Doe de oversluitcheck!

Wil je weten of het voor jou rendabel is om je hypotheek over te sluiten? Doe dan de oversluitcheck en bereken je terugverdientijd.

doe de oversluitcheck

Boeterente berekenen: hoe werkt het?

De hoogte van de boeterente is afhankelijk van verschillende factoren en is dus in iedere situatie anders. Geldverstrekkers gebruiken de volgende variabelen bij het berekenen van de boeterente:

  • De oorspronkelijk hypotheeksom
  • De huidige hypotheekschuld
  • De resterende looptijd
  • De hypotheekrente die je nu betaalt
  • De huidige marktrente
  • Het deel dat je boetevrij jaarlijks mag aflossen

De geldverstrekker vergelijkt je huidige rente van de rente van de resterende rentevaste periode. Vervolgens berekenen ze met het verschil de vergoeding over de overgebleven rentevaste periode. In het algemeen geldt: hoe korter de rentevaste periode, hoe lager de rente. Hoe meer inkomsten de geldverstrekker misloopt door het oversluiten, hoe hoger de boeterente is die je moet betalen. Goed om te weten: de boeterente mag nooit hoger mag zijn dan de werkelijke kosten van de geldverstrekker. 

Boeterente bij rentemiddeling

Bij rentemiddeling berekent de hypotheekverstrekker het gemiddelde van je huidige rente en de actuele rente. Ook bij rentebemiddeling moet je een boete betalen aan je geldverstrekker. Anders dan bij oversluiten en aflossen wordt de boeterente bij rentemiddeling verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Hierdoor ontstaat soms het idee dat rentemiddeling een goedkope manier is om de hypotheekrente te verlagen. Maar in werkelijkheid betaal je zonder dat je het doorhebt toch dezelfde boete.

Boeterente fiscaal aftrekbaar

Heb je een boeterente betaald vanwege het oversluiten van je hypotheek? Dan mag je de boeterente aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Meer hierover lees je op de website van De Belastingdienst.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Belastingdienst
  • Vereniging Eigen Huis

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.