Als je een hypotheek afsluit ga je voor lange tijd een verbintenis aan met een hypotheekbank. Maar je persoonlijke situatie zou kunnen veranderen. Je kunt je baan kwijtraken, in de schulden komen of arbeidsongeschikt worden. Dan kun je de hypotheeklasten misschien niet meer betalen en moet je je huis verkopen. Als de hypotheek hoger is dan de waarde van jouw huis op dat moment en je huis dus met verlies verkoopt, blijft er een restschuld over. Heb je je hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kan dit uitkomst bieden. De Nationale Hypotheek Garantie helpt jou dan met het afbetalen van de restschuld.
Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie betekent dat de hypotheekverstrekker de garantie heeft dat de hypotheek volledig wordt terugbetaald. De bank heeft dus zekerheid en loopt minder risico. Als jij een restschuld overhoudt na verkoop, wordt deze door NHG aan de bank terugbetaald. De NHG wordt uitgevoerd door een stichting: de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Voor het afsluiten betaal je eenmalig een bedrag aan de Stichting WEW. Je komt in aanmerking voor een hypotheek met NHG als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Of je voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in aanmerking komt, wordt onder andere bepaald door de gemiddelde huizenprijs. De afgelopen jaren was dit het maximale hypotheekbedrag hiervoor:
In 2021 is het maximale hypotheekbedrag € 325.000. Dat betekent dat als je gebruik wilt maken van NHG het huis niet meer mag kosten dan dit bedrag. Wanneer je investeert in energiebesparende maatregelen dan mag je 6% meer lenen. Het maximumbedrag met NHG komt dan in 2021 uit op 344.500 euro.
Onder energiebesparende voorzieningen vallen:
Je hebt je huis verkocht en er blijft een schuld over. NHG betaalt de schuld dan af aan de bank. Je hebt dan dus een schuld bij NHG. Onder bepaalde voorwaarden wordt deze kwijtgescholden. Als jij je huis verkoopt omdat je graag groter wilt wonen, gaat het niet op. Ook moet je er alles aan gedaan hebben om je schuld zo laag mogelijk te houden. Als je de hypotheek niet meer kunt betalen omdat je bijvoorbeeld een lening hebt afgesloten voor een nieuwe auto, krijg je geen kwijtschelding.
Als je je huis met verlies verkoopt, zal de bank de schuld melden bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Als jouw schuld vervolgens door NHG kwijtgescholden wordt, meldt de bank dit bij BKR en zal er een einddatum bij de BKR-registratie geplaatst worden. De registratie blijft nog wel 5 jaar zichtbaar, maar dat maakt niet uit als je een nieuwe NHG-hypotheek wilt afsluiten. Als de schuld niet wordt kwijtgescholden, moet je het dus zelf terugbetalen aan NHG. Als je de schuld helemaal hebt afbetaald komt de einddatum bij de registratie, en blijft deze weer 5 jaar staan. Pas na 5 jaar kun je weer een hypotheek met NHG aanvragen.
Een hypotheek met NHG heeft eigenlijk geen nadelen. Wel zijn er veel regels en voorwaarden aan verbonden. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur als je een hypotheek met NHG gaat afsluiten. Ook als je een restschuld hebt, en je dus een beroep kunt doen op NHG, kan jouw hypotheekadviseur je hiermee helpen.
Neem gerust contact met ons op. Deskundige begeleiding gegarandeerd. Ook als je zelf, zonder adviseur, je hypotheek bij ons regelt.