Wat valt onder de standaard dekking?

Heb je op reis dringend hulp nodig? Goed om te weten dat dit onder de standaard dekking van je reisverzekering valt. Denk aan medische zorg, opsporings- en reddingsacties of het vervoer naar een ziekenhuis na een ongeluk. Moet je onverwacht eerder terug naar huis? Dit noem je repatriëring. Repatriëring kan nodig zijn wanneer je ernstig ziek bent of wanneer een reisgenoot tijdens jullie vakantie komt te overlijden. Ook een natuurramp, oorlog of een politiek conflict kunnen redenen zijn om gerepatrieerd te worden. Daarnaast is diefstal, verlies of beschadiging van je bagage meestal verzekerd met een standaard reisverzekering. Dit is niet bij alle reisverzekeraars zo. Neem je veel kostbare spullen mee op reis? Je kunt je bagage vaak extra verzekeren. Dit valt wel buiten de standaard dekking.

Welke sporten/activiteiten vallen onder de standaard dekking?

Er zijn bepaalde sporten of activiteiten op vakantie die standaard onder de dekking van je reisverzekering vallen. Misschien ga je de omgeving verkennen per mountainbike, zwem je tijdens een zonvakantie graag in de zee of maak je het liefst een paar mooie wandeltochten. Deze activiteiten vallen allemaal binnen de basisdekking.

Welke dekkingen zijn er voor een actieve vakantie?

Ga je op wintersport of ben je van plan om tijdens je vakantie te gaan bergbeklimmen, kitesurfen, abseilen of diepzeeduiken? Het doen van deze sporten valt niet onder de standaard dekking van je reisverzekering.

Wintersportdekking

Wintersportvakanties zijn erg populair. Je gaat een weekje skiën of snowboarden in de bergen met familie, vrienden of collega’s. Een wintersportvakantie is vaak behoorlijk prijzig: je moet ski’s of een snowboard huren, zorgen voor een ski-uitrusting, je hebt een skipas nodig en misschien ga je skilessen volgen. Raak je tijdens het wintersporten gewond? Dan moet je je wintersportvakantie vroegtijdig afbreken. De al gemaakte kosten voor je vakantie kun je vergoed krijgen met een wintersportdekking. Onder deze dekking vallen ook kosten voor een reddingsactie op de piste, vervoer na een ongeval en eventuele extra reis- en verblijfskosten. Onverwachte terugkeer (repatriëring) valt wel binnen de basisdekking van je reisverzekering. Voor wintersportvakanties worden er soms gipsvluchten ingeschakeld. Dit zijn vluchten speciaal voor mensen met wintersportblessures, die veelal liggend vervoerd moeten worden.

Onderwatersport

Ga je op vakantie duiken? Bekijk de polis van je reisverzekeraar om te zien wat er gedekt is en wat niet. De meeste reisverzekeraars maken onderscheid tussen recreatief duiken en technisch duiken. Veel reizigers die tijdens hun vakantie willen duiken, gaan recreatief duiken. Hierbij duik je niet dieper dan veertig meter. Bij de meeste reisverzekeraars kun je recreatief duiken verzekeren met een dekking voor onderwatersport. Sommige verzekeraars vergoeden alleen wanneer je een duikbrevet hebt. Met een onderwatersportdekking kun je bepaalde kosten verzekeren als je je vakantie onverwachts moet afbreken na een duikongeluk. Je hebt misschien al betaald voor duiklessen of het huren van duikspullen. Of je hebt van tevoren geïnvesteerd in je eigen duiksportartikelen. Deze kosten kun je vergoed krijgen met een aanvullende verzekering onderwatersport.

Gevaarlijke sporten

Veel gevaarlijke sporten vallen niet onder basisdekking van je reisverzekering. Denk aan abseilen, bergbeklimmen, kitesurfen, parachutespringen, paragliding of zweefvliegen. Welke dekking kies je bij het beoefenen van gevaarlijke sporten? Dat is de dekking gevaarlijke sporten, bijzondere sporten of Adventure and Survival. Je kunt gewond raken tijdens een extreme sport. Eventuele medische kosten worden vergoed door je Nederlandse zorgverzekering. Maar alleen tot maximaal het Nederlandse tarief. Kom je in een dure privékliniek terecht? Dan kunnen de zorgkosten veel hoger uitvallen. Deze extra kosten kun je verzekeren via je reisverzekering. Let op: je hebt hiervoor twee extra dekkingen nodig. De dekking gevaarlijke sporten en de dekking geneeskundige kosten.

Wat zijn gevaarlijke sporten?

Met een ‘actieve vakantie’ of ‘gevaarlijke sporten’ bedoelen verzekeraars verschillende sporten die je kunt uitoefenen in de bergen, in de zee en in de lucht. Zoals:

 • Abseilen
 • Afdalen in grotten
 • Bergbeklimmen
 • Bobsleeën
 • Canyoning (de loop van een rivier volgen door een kloof)
 • Deltavliegen en ultralight vliegen
 • Diepzeeduiken
 • Hiken
 • Kitesurfen
 • Parachutespringen
 • Paragliding
 • Raften
 • Waterskiën
 • Wildwaterkanoën
 • Wintersport
 • Zweefvliegen

Bagagedekking van de reisverzekering

Sommige reisverzekeraars bieden een aanvullende bagagedekking. Het is handig om voor je vakantie te bedenken of je waardevolle spullen meeneemt. Denk aan dure apparatuur zoals een laptop, een tablet, een spiegelreflexcamera en/of een drone. Bij sommige verzekeraars kun je een koffer voor een bepaald bedrag verzekeren. Of je kunt kiezen voor een aanvullende dekking geld als je contant geld mee moet nemen. Heb je een bepaalde uitrusting nodig bij het beoefenen van een hobby of gevaarlijke sport? Ook dit kun je soms apart meeverzekeren via de bagagedekking. Beschadiging aan je spullen die je zelf veroorzaakt is niet gedekt. Daarnaast is diefstal niet gedekt wanneer je niet goed hebt opgelet – bijvoorbeeld als je je spullen in je auto in het zicht hebt laten liggen.