Code geel en je reisverzekering

Code geel wil zeggen: let op, er zijn veiligheidsrisico's. Deze risico’s zijn anders dan in Nederland en kunnen wijzen op allerlei situaties. Bijvoorbeeld criminaliteit, dreigend natuurgeweld of hoog oplopende coronabesmettingen. Daarnaast kunnen er door een geel reisadvies andere inreisregels gelden voor reizigers uit Nederland. Soms verandert een geel reisadvies snel naar een oranje of rood reisadvies. Wat de reisverzekering in dat geval precies vergoedt, hangt af van de situatie. Heeft code geel alleen te maken met het aantal coronabesmettingen? Dan ben je bij alle reisverzekeraars gewoon volledig verzekerd.

Verandering van reisadvies voor/na vertrek

Het gebeurt soms ook dat een land eerst code geel kreeg, maar dat dit verandert naar een oranje of zelfs rood reisadvies. Als het reisadvies verandert naar code oranje, dan bieden reisverzekeraars meestal gewoon dekking. Ook als het om een oranje reisadvies gaat vanwege corona. Wel is het de bedoeling dat je de bestemming zo snel mogelijk weer verlaat.

Verandert tijdens je reis het reisadvies van code geel naar oranje of rood? Als je hier pas achterkomt na aankomst, dan ben je gewoon verzekerd. De wijziging van het reisadvies was vóór je vertrek dus niet bekend. Wist je van tevoren wel dat het reisadvies zou veranderen naar code oranje of code rood? Neem zo snel mogelijk contact op met je vliegmaatschappij, reisorganisator of de eigenaar van je verblijf. Dan weet je of je reis nog door kan gaan en of je het misschien kunt omboeken. Bij veel reisverzekeraars is de vergoeding bij code rood maar beperkt of tijdelijk. Daarbij is het de bedoeling dat je ode bestemming zo snel mogelijk verlaat. Coronagerelateerde schade wordt bij code rood in veel gevallen helemaal niet vergoed.

Annuleren bij verandering reisadvies

Wil je je reis annuleren vanwege een negatief reisadvies door corona? Helaas valt dit niet meer onder de dekking van je annuleringsverzekering. Verzekeraars zien corona namelijk niet meer als een onvoorziene situatie. Tenzij de reisorganisatie geen oplossing aanbiedt en de annuleringspolis is afgesloten voor de pandemie (11 maart 2020). 

Heeft het negatieve reisadvies niets met corona te maken? Dan valt de annulering bij sommige verzekeraars nog wel onder de dekking. Daarnaast is een onverwacht reisadvies of een coronauitbraak soms gedekt. 

Wat vergoedt mijn reisverzekering bij code geel?

Een standaard reisverzekering vergoedt onder meer persoonlijke hulpverlening en schade die je zelf veroorzaakt aan je vakantieverblijf. Ook kun je je reisbagage vaak meeverzekeren. Voor hoeveel je je bagage verzekert, bepaal je zelf. Je betaalt wel meer premie als je je bagage voor een hoger bedrag wilt verzekeren. Daarnaast zijn coronagerelateerde kosten meestal gedekt. Denk aan extra reis- en verblijfskosten als je tijdens je reis corona krijgt. Of als je in quarantaine moet omdat één van je reisgenoten corona heeft. Ook ben je verzekerd voor extra kosten om naar huis te komen als er thuis iemand ernstig ziek is. Bij code geel – vanwege het coronavirus – ben je ook verzekerd voor repatriëring. Dit kan een reisverzekeraar alleen niet garanderen. Bij repatriëring komt een hoop kijken, zoals samenwerking van overheden, besmettingsgevaar en quarantainebepalingen.

Geldt mijn annuleringsverzekering bij code geel?

Boek je een reis naar een bestemming dat op het moment van boeken code geel heeft? Dan geldt de normale dekking van je annuleringsverzekering. Wel kan een reisadvies zomaar wijzigen vanwege snel veranderende veiligheidsrisico’s in een land. Houd daarom de situatie in het land waar je naartoe gaat goed in de gaten. Raadpleeg je reisorganisatie, vliegmaatschappij of eigenaar van de accommodatie voor eventuele updates.

Extra dekkingen bij code geel

Ga je op vakantie naar een land met een geel reisadvies? Dan is je reisverzekering met eventuele extra dekkingen gewoon geldig. Als extra dekking bij je reisverzekering kun je bijvoorbeeld kiezen voor geneeskundige kosten, voor alle medische kosten die je maakt tijdens je reis. Of de dekking wintersport, dekking pechhulp en dekking reisrechtsbijstand. Wil je je reisverzekering wijzigen of een nieuwe verzekering afsluiten? Je kunt reisverzekeringen vergelijken om erachter te komen welke verzekeraar bij jou past en welke dekkingen jij nodig hebt.

Welke landen hebben momenteel code geel reisadvies?

Soms kunnen landen of gebieden verschillende reisadviezen krijgen. Zo kunnen drukbezochte steden bijvoorbeeld code oranje krijgen, terwijl andere gebieden een geel of groen reisadvies krijgen. Om te weten welke bestemmingen een geel reisadvies krijgen, kun je de reisadviezen van Nederland Wereldwijd raadplegen. Een reisadvies is niet bindend. Wel is het bij code oranje of code rood raadzaam om je reis te annuleren of te verzetten. Het land toch bezoeken is dan op eigen risico.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.