Wat is een reisadvies?

Een reisadvies wordt samengesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat doen ze samen met verschillende partijen in een land. Het ministerie heeft contact met Nederlandse en andere Europese ambassades, inlichtingendiensten, (Nederlandse) hulporganisaties, de lokale overheid en de lokale pers. Zo houden zij de veiligheids- of gezondheidssituatie in een land goed in de gaten. Verandert de situatie in dat land? Dan start het ministerie in samenwerking met deze partijen een onderzoek. Misschien is er onrust bij een grote demonstratie of is er een natuurramp geweest. Denk aan een overstroming, vulkaanuitbarsting, tornado of aardbeving. Ook een nieuwe variant van het coronavirus kan een reden zijn om de situatie in een land te onderzoeken. Met het reisadvies dat daaruit volgt weten reizigers wat ze kunnen verwachten in dat land. Een reisadvies is nooit bindend. Wel kan een reisadvies gevolgen hebben voor je reisverzekering of annuleringsverzekering.

Classificatie negatief reisadvies

Reisadviezen worden onderverdeeld in vier kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. Elke kleurcode heeft een andere betekenis en daarom andere gevolgen voor je reis.

  • Code groen: krijgt een land code groen? Dan kun je meestal veilig reizen. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Landen met code groen hebben meestal ook weinig coronabesmettingen. Soms gelden er wel inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. 
  • Code geel: als het land waar je naartoe reist code geel heeft, zijn er enkele veiligheidsrisico’s. Deze risico’s zijn anders dan in Nederland. Ze kunnen te maken hebben met criminaliteit, de politieke situatie of natuurgeweld. Je kunt dus wel reizen, maar goed om met deze risico’s rekening te houden. Ook kunnen er inreisbeperkingen gelden voor reizigers uit Nederland.
  • Code oranje: heeft een land code oranje? Dit betekent dat er ernstige veiligheidsrisico’s zijn. Reis alleen wanneer dit echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor een uitvaart of omdat je locatieafhankelijk werk moet doen. Een vakantie wordt niet gezien als een noodzakelijke reis. Code oranje komt vaak voor bij terrorismedreiging, een natuurramp of een hoog aantal coronabesmettingen.
  • Code rood: bij code rood wordt reizen sterk afgeraden. Er zijn zeer ernstige veiligheidsrisico’s. Hierdoor is het te gevaarlijk om dit land te bezoeken. Reis je toch af naar een land met code rood? Dan is dit je eigen verantwoordelijkheid. Bereid je reis extra goed voor. Ben je op dit moment in een land waarvan het reisadvies is veranderd naar code rood? Verlaat dit land zo snel mogelijk. Meld je eventueel aan bij de Informatieservice van Buitenlandse zaken. Op die manier kun je de situatie in het land in de gaten houden en weet het ministerie dat je je nu in dat land bevindt.

Soms heeft een land verschillende reisadviezen. Bijvoorbeeld doordat bepaalde steden, gebieden of eilanden meer of minder veilig zijn. Zo kan een land grotendeels code geel krijgen, maar de hoofdstad code oranje of code rood.

Dekking van je reisverzekering

Bij een negatief reisadvies is de dekking bij veel reisverzekeraars beperkt. Een negatief reisadvies is code oranje of code rood. De dekking verschilt per verzekeraar. Moet je een noodzakelijke reis maken, bijvoorbeeld voor een uitvaart? Dan ben je bij de meeste verzekeraars wel gewoon verzekerd. 

Misschien heb je zelf een reis geboekt naar een land met code oranje. Eerder annuleerden reisaanbieders de reis naar die bestemming. Nu gebeurt dat minder vaak. Je kunt in dit geval meestal zelf een geboekte reis kosteloos annuleren of omboeken. Het kan ook gebeuren dat vlak voor vertrek de kleurcode verandert van groen naar geel of rood. In de meeste gevallen mag je dan gratis annuleren. Of je krijgt (deels) je geld terug, omdat bepaalde onderdelen van je reis nu niet door kunnen gaan. Denk aan bezienswaardigheden, tours of groepsactiviteiten. Deze kosten kun je verhalen bij je reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij. Verandert het reisadvies naar rood? Dan mag je gratis annuleren en moet de reisorganisatie of de vervoersmaatschappij de totale reissom terugbetalen. Dat moet binnen 14 dagen. Wel zijn er een aantal verzekeraars waarbij een reis naar een rood gebied helemaal niet onder de dekken valt.

Dekking van je annuleringsverzekering

Annuleer je je reis vanwege het coronavirus? Goed om te weten dat dit bij veel annuleringsverzekeraars niet meer onder de dekking valt. Dit komt doordat de pandemie inmiddels geen onvoorziene situatie meer is. Als je wilt annuleren vanwege een negatief reisadvies dat niet met corona te maken heeft, worden kosten soms beperkt vergoed. Moet je je reis annuleren vanwege een onverwacht negatief reisadvies of een corona-uitbraak? Dan ben je soms beperkt verzekerd met een extra (allrisk) annuleringsverzekering. Maar dit is alleen het geval als de reisorganisatie geen oplossing aanbiedt. Daarnaast moet de polis van je annuleringsverzekering afgesloten zijn voordat het coronavirus als pandemie werd gezien (11 maart 2020).

De dekking van je annuleringsverzekering geldt vaak wel bij een andere aanleiding. Bijvoorbeeld als jijzelf, je partner of een naaste ernstig ziek is. Dit geldt soms ook voor als je niet kunt reizen in het geval van een verschoven (her)examen, ontslag of het niet krijgen van een verplicht visum. Dit geldt voor zowel reizen binnen als buiten Nederland. Wel moet je minstens één overnachting geboekt hebben. Bovendien moet je de annuleringsverzekering binnen een of twee weken na het boeken van je reis hebben afgesloten.

Het Calamiteitenfonds

Wordt je reis onverwachts aangepast? Dan betaalt het Calamiteitenfonds de extra kosten. Je krijgt soms (een deel van) je reissom terug. Bijvoorbeeld in het geval van een calamiteit. Denk aan terrorismedreiging, oorlog of natuurgeweld. Maar ook wanneer je reisorganisatie of vervoersmaatschappij in de financiële problemen komt. De stichting gaat na of je geld terugkrijgt en hoeveel. Het Calamiteitenfonds keert alleen uit als het gaat om een vakantie en er sprake is van een (dreigende) calamiteit. Daarnaast moet jouw reisorganisatie lid zijn van de Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR).

Negatief reisadvies en corona

Is er een negatief reisadvies gaan gelden vlak voor je vertrek of terwijl je op vakantie bent? Dit is in veel gevallen (deels) gedekt bij veel reisverzekeraars. Situaties rondom  corona zijn meestal niet gedekt. Toch zijn er inmiddels een aantal verzekeraars die geen beperkingen meer kennen. Je krijgt dan ook de kosten vergoed die met het coronavirus te maken hebben. Zoals bij repatriëring (terugkeer naar huis) en onvoorziene kosten als je tijdens je reis covid krijgt of in quarantaine moet. Controleer voor je een reis boekt of voor je vertrekt altijd de maatregelen die op dit moment op jouw bestemming gelden. Dat kan via Nederland Wereldwijd. En op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl lees je wat er nodig als je weer terug naar Nederland reist.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.