1. Doe aangifte

Doe zo snel mogelijk aangifte van de autodiefstal. Hiervoor heb je je kentekenbewijs en je verzekeringsgegevens nodig. Bel het Aangifteloket Gestolen Voertuigen op 088-0087444. Dan stel je zowel de politie als je verzekeraar op de hoogte van de diefstal. Je vergroot hiermee de kans op het terugvinden van je auto. Ook voorkom je dat je aansprakelijk bent voor schade die de dief eventueel veroorzaakt.

Na het doen van aangifte hoef je geen wegenbelasting en premie voor je autoverzekering meer te betalen, want de auto is niet meer in jouw bezit.

Aangifte in buitenland

Wordt je auto in het buitenland gestolen? Doe dan direct aangifte bij de politie in het buitenland. Zo komt je melding in de Europese opsporingsdatabase terecht. Neem ook  contact op met het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Dan is naast de Nederlandse politie ook je verzekeraar op de hoogte van de diefstal. Met een beperkt casco en volledig casco dekking kun je vaak voor maximaal 30 dagen vervangend vervoer krijgen. Ook kun je per dag een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen voor een huurauto.

2. Check of diefstal onder dekking autoverzekering valt

Is je auto beperkt casco of volledig casco verzekerd? Dan wordt schade als gevolg van autodiefstal vergoed. Alle details vind je in de polisvoorwaarden. Met alleen een WA-verzekering valt diefstal niet onder de dekking, omdat je dan alleen verzekerd bent voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Wel is het belangrijk dat je de diefstal zo snel mogelijk meldt aan je verzekeraar en aangifte doet bij de politie. Alleen dan ben je zelf niet aansprakelijk voor een eventuele schade.

3. Bekijk welk bedrag je verzekeraar vergoedt

Is je auto na 30 dagen nog niet teruggevonden en ben je beperkt casco of volledig casco verzekerd? Dan vergoedt je verzekeraar een bepaald bedrag:

  1. Nieuwwaarderegeling: je krijgt een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen.
  2. Aanschafwaarderegeling: je krijgt het bedrag dat je hebt betaald voor je tweedehands auto.
  3. Gelijkwaardige autoregeling: je krijgt een bedrag om een gelijkwaardige auto te kopen.
  4. Dagwaarderegeling: je krijgt de huidige waarde van de gestolen auto uitbetaald.​

Wordt je auto teruggevonden? Dan krijg je eventuele schade die de dief heeft veroorzaakt vergoed. Heb je al een bedrag uitbetaald gekregen van de verzekeraar en wordt je auto teruggevonden? Dan moet je dit bedrag wel terugbetalen. Goed om te weten dat autodiefstal in principe niet ten koste gaat van je no-claimkorting.

4. Bekijk of losse spullen verzekerd zijn

Waren er tijdens de autodiefstal spullen in je auto? Spullen als een telefoonhouder, automatten, een kinderstoel en een brandblusser krijg je vaak niet vergoed van je autoverzekeraar. Wil je het zeker weten? Controleer dan de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Sommige spullen vallen wel onder de dekking van je inboedelverzekering. Als de diefstal op vakantie plaatsvindt dan vergoedt je reisverzekering de spullen. 

Heb je extra accessoires laten inbouwen in je auto en worden deze gestolen? Dan krijg je dit vergoed tot een bepaald bedrag. Je kunt ze extra meeverzekeren om meer vergoed te krijgen. Lees meer over vergoeding van spullen in je auto.

Tips om autodiefstal te voorkomen

Voorkomen van autodiefstal is natuurlijk het beste. Zorg in eerste instantie voor een goede beveiliging van je auto. Bij dure auto's is dit ook iets wat verzekeraars eisen. Voldoet je auto niet aan die eisen dan vergoeden zij ook de diefstalschade niet.

Daarnaast kun je met de volgende tips de kans op diefstal zo klein mogelijk maken:

  • Parkeer je auto op een verlichte plaats waar veel mensen komen.
  • Let goed op je autosleutels en laat ze nooit onbeheerd ergens achter.
  • Sluit je auto altijd af, ook als je maar even kort uitstapt.

Meer tips vind je op onze pagina over autodiefstal voorkomen.