Autoschade

Autoschade is heel vervelend, zeker als je er niks aan kunt doen. En dan moet je ook nog aan de tegenpartij vragen of zij de schade wil betalen. Independer begrijpt dat je daar geen zin in hebt en weet dat dat niet gemakkelijk is. Wij zetten graag een stapje extra voor onze klanten en daarom helpen we je erbij. De schadecoaches van 112Schade hebben veel ervaring met het verhalen van schade en zorgen ervoor dat jij deze zo snel mogelijk vergoed krijgt. De Verhaalservice is voor klanten van Independer altijd gratis. Ook als het niet lukt om jouw schade te verhalen op degene die jou heeft aangereden. 

Schade? Vul direct een schadeformulier in

Heb je een aanrijding gehad? Dan is het belangrijk dat de veroorzaker dit ook bevestigt. Hiervoor vul je een schadeformulier in. Met een ingevuld schadeformulier is jouw schade makkelijker en sneller te verhalen. Lees onze tips bij autoschade.


Direct hulp nodig? 

Bel ons op 088- 65 20 600 of mail naar: info@112schade.nl

Wat doen de schadecoaches van 112Schade voor jou?

Heb je schade aan je auto door een derde? En is het niet jouw schuld? Dan staan de schadecoaches van 112Schade, ongeacht welke verzekering je hebt, voor je klaar. En de Verhaalservice is voor jou, als klant van Independer, gratis. Wij claimen namens jou de kosten op de tegenpartij. Denk hierbij aan de kosten die nodig zijn om je auto te herstellen, maar bijvoorbeeld ook de ziekenhuiskosten omdat je lichamelijk letsel hebt opgelopen. Wanneer je auto helemaal niet meer rijdt of total loss is, zorgen wij dat 80% van de kosten van het vervangend vervoer worden vergoed. Daarnaast zorgen wij ervoor dat er communicatie is met de betrokken partijen. Denk aan de verzekeraar van de tegenpartij, getuigen of politie. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Wij houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je kunt de voortgang van de afhandeling van je schade online volgen.

Voor wie is de Independer Verhaalservice?

Alle klanten die een autoverzekering via Independer hebben, kunnen gratis gebruikmaken van de Independer Verhaalservice. 

"Ben je geen klant bij Independer? Ook dan helpen onze schadecoaches je graag bij het verhalen van je schade."

- Rianne, expert autoverzekeringen

Wanneer kun je gebruikmaken van de Independer Verhaalservice?

Heb je een WA of een WA + beperkt casco autoverzekering? En is het duidelijk dat iemand anders schade aan je auto heeft veroorzaakt? Bijvoorbeeld:

  • Iemand is aan het uitparkeren en rijdt tegen jouw auto aan.
  • Je rijdt op de snelweg en moet vaart minderen, de auto achter je rijdt tegen jouw auto aan.

In deze gevallen is het vaak duidelijk wie er schuld heeft. Dit betekent dat er ook een aansprakelijke partij is op wie de kosten kunnen worden verhaald. In dit geval kun je de Independer Verhaalservice inzetten om de kosten vergoed te krijgen.​


Wanneer kun je geen gebruikmaken van de Independer Verhaalservice?

In de volgende situaties kun je geen gebruikmaken van de Verhaalservice:

  • Er is een buitenlandse partij betrokken bij de schade.

Waarom? Op basis van de meeste wetgevingen in het buitenland kunnen wij onze kosten niet claimen.

  • De schade is gedekt onder de volledig cascoverzekering van je auto.
Waarom? Je kunt hiervoor dan beter terecht bij je verzekeraar, die hebben namelijk meer mogelijkheden dan de Verhaalservice.

  • Je hebt een rechtsbijstandsverzekering of verhaalbijstandsverzekering.
Waarom? Je kunt hiervoor beter terecht bij je rechtsbijstandsverzekeraar of verhaalbijstandsverzekeraar, eventuele juridische kosten zijn daar namelijk wel gedekt en bij de Verhaalservice niet.

  • Je hebt zelf (of iemand namens jou) al contact opgenomen met de (verzekeraar van de) tegenpartij.
Onze Verhaalservice moet worden betaald vanuit de verzekeraar van de tegenpartij. Als je zelf contact met hen hebt opgenomen, kunnen zij zeggen dat de Verhaalservice niet nodig was en dus een vergoeding van onze kosten weigeren. Ook bestaat er een risico dat er dingen door elkaar gaan lopen, zoals dat er bijvoorbeeld twee experts worden ingeschakeld om de schade te beoordelen. Wil je gebruik maken van de Verhaalservice? Reageer dan niet op het verzoek tot contact van de tegenpartij, maar zorg dat onze Verhaalservice dat voor je doet.

  • De tegenpartij is niet (aantoonbaar) aansprakelijk voor de schade.
Dit wordt beoordeeld op basis van het schadeformulier. Als we geen mogelijkheid zien om de tegenpartij aansprakelijk te stellen, kunnen wij je helaas niet verder helpen met de Verhaalservice.​

Twijfelgevallen

Soms is het niet gelijk duidelijk wie er schuldig is aan de ontstane autoschade. Je weet dan niet direct of je de schade daadwerkelijk vergoed krijgt. Denk aan een kettingbotsing. Het is moeilijk te bepalen wie schade aan jouw auto heeft veroorzaakt als je de middelste in een botsing bent geweest. Als er geen schadeformulier is waarop iemand aangeeft schuldig te zijn, moet er nader onderzoek worden gedaan. Door bijvoorbeeld het horen van getuigen of in het kaart brengen van de remsporen. Onze schadecoaches gaan met deze extra informatie beoordelen of de tegenpartij aansprakelijk is. Blijkt de tegenpartij niet schuldig? Dan kan schade niet worden geclaimd en kunnen onze schadecoaches de kosten niet namens jou vergoed krijgen.

Veelgestelde vragen over de Independer Verhaalservice

Ja, de Independer Verhaalservice is gratis. De kosten die Independer maakt om het verhaal uit te voeren, worden ook verhaald op de tegenpartij, dus daar heb jij geen last van. Als we schade gaan claimen en dit achteraf niet lukt, is de service voor jou kosteloos. Je hoeft dus nooit te betalen voor de service die onze schadecoaches je bieden. 

Als je een WA-autoverzekering hebt, betaal je zelf een deel van de kosten van een huurauto. De verzekeraar van de tegenpartij vergoedt (als ze aansprakelijk zijn) 80% en jij betaalt 20%. Waarom? Je eigen auto staat nu stil in de garage en verbruikt nu geen olie. Ook is de auto daardoor minder snel aan onderhoud toe en is er geen slijtage door gebruik. Je had hiervoor dus eigenlijk kosten gehad die je nu bespaart. Daarom wil verzekeraar dat je een deel van de huurautokosten op je neemt. Heb je een WA + beperkt casco of een WA + volledig casco autoverzekering? Dan krijg je vaak gratis vervangend vervoer, ongeacht wie er schuldig is aan de schade.  

Hier kunnen we geen eenduidig antwoord op geven. Onze schadecoaches zetten alles direct in gang maar ze zijn altijd afhankelijk van de reactie van de verzekeraar. Sommige verzekeraars reageren binnen twee weken en sommige binnen vijf weken. We houden je hiervan op de hoogte. 

Ja, als je schade kan worden geclaimd, mag je zelf kiezen of je de schade laat herstellen of uitbetalen. We raden je altijd aan om schade te herstellen bij een herstelbedrijf. Doe je dit niet? Dan blijft je auto beschadigd en kun je bij een volgende aanrijding nooit aantonen of de schade nieuw is. Hierdoor bestaat een kans dat je een volgende schade niet volledig vergoed krijgt.    

Ja, je mag zelf kiezen in welke garage je de auto laat repareren. 

Je kunt de schade online melden. Maak foto's of schans van het schadeformulier en van de schade en upload deze meteen tijdens het melden. Wil je meer weten over het schadeformulier, of wil je het formulier downloaden? Klik dan hieronder. 

Als de Independer Verhaalservice de schade namens jou behandelt of gaat behandelen, hoef je zelf geen contact op te nemen met de tegenpartij. Dit doen wij namens jou, en mogelijk hebben wij dit al gedaan.

Als de Independer Verhaalservice de schade namens jou behandelt of gaat behandelen, kun je de post van de tegenpartij online aan je dossier toevoegen. Wij beoordelen dan of deze door jou beantwoord moet worden. In de meeste gevallen is dit niet nodig, omdat wij de gevraagde informatie al hebben doorgegeven.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • 112schade

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.