Belettering op je auto

Met belettering op je bestelauto maak je reclame voor je bedrijf. Het is als het ware een rijdend visitekaartje. Maar bij de meeste verzekeraars is belettering niet standaard meeverzekerd. Soms kun je het wel als extra dekking opgeven, bijvoorbeeld als dekking voor accessoires. Kijk dus goed naar de polisvoorwaarden van de verzekering van je keuze.

Bestelauto omkleuren

Als je besluit de kleur van je auto te veranderen, moet je dit meestal doorgeven aan de RDW. De gegevens van de auto moeten namelijk hetzelfde zijn als de gegevens op het kentekenbewijs. Benieuwd of jij dit ook moet doorgeven voor jouw auto? Dat is gemakkelijk na te kijken: als op kentekenbewijs deel 1A of op je kentekencard de kleur staat, moet je de wijziging doorgeven. Ook als je auto tijdelijk een andere kleur heeft bijvoorbeeld door carwrapping, moet je dit laten wijzigen. 

Geef dit ook altijd door aan je verzekeraar als je een beperkt casco of allrisk dekking hebt. Als je dat doet is de schade aan je eigen auto namelijk verzekerd. Het is wel afhankelijk van de kleur en de methode van het omkleuren of dit onder je dekking van je bestelautoverzekering valt. Anders moet je het namelijk meeverzekeren onder de accessoires. Je betaalt dan meer premie. 

Bestelauto ombouwen

Wil je je bestelauto laten ombouwen? Check dan goed welke regels er gelden. De Belastingdienst en de RDW stellen namelijk bepaalde eisen aan het uiterlijk en interieur van bestelauto’s. Denk bijvoorbeeld aan de maat van de laadbak en de afstand van een tussenschot tot de cabine. Kijk voor een overzicht van alle eisen op de website van de Belastingdienst.

Tip: Meld het ombouwen van je bestelauto ook altijd bij je verzekeraar. Bouw je 'm bijvoorbeeld om tot camper? Dan heb je een heel ander type verzekering nodig. Bovendien kan de premie veranderen als de auto zwaarder wordt. 

Bekijk ook de informatie van de Belastingdienst:

Bestelauto tunen

Ben je van plan om je bestelauto te 'tunen'? Als je de prestaties van je auto verbetert (tunen), betaal je meestal meer premie voor je autoverzekering. Je bent dan ook verplicht om dit soort wijzigingen door te geven aan je verzekeraar. 

RDW-keuring

Iedere bestelauto moet APK-gekeurd zijn. Dit is verplicht vanuit de RDW. Laat je je bestelauto aanpassen? Dan kan het zijn dat je auto in een andere voertuigcategorie valt. Bijvoorbeeld omdat de auto door de aanpassing zwaarder is geworden. De APK keuring die erop zit is dan niet meer geldig en het RDW moet opnieuw een keuring doen. Check daarom altijd op tijd bij het RDW wat voor gevolgen de aanpassingen hebben. 

Kijk voor meer informatie over aanpassingen aan je bestelauto op de website van de Belastingdienst.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • RDW

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.