kleintje op komst?
dan wil je alles goed geregeld hebben

Kleintje op komst?

Een kindje krijgen. De grootste verandering van je leven. Voor het zover is staan er nog heel wat to do’s op je lijstje. De babykamer inrichten, een leuke naam bedenken en, als je nog tijd over hebt, zelf het geboortekaartje ontwerpen. 

Daarmee kunnen we je natuurlijk niet helpen. Wel leggen we je graag uit waarom het slim is sommige verzekeringen eens onder de loep te nemen. 

Om het makkelijk te maken, hebben we alles voor je op een rij gezet. Zo zie je in een paar minuten wanneer het handig is om wat aan te passen voor jou en je gezin. Het is zo gebeurd.

Mijn eerste zorgverzekering

Jullie kind is geboren! En het laatste waar je tussen de melkflesjes en beschuiten met muisjes aan denkt is je verzekering. Maar al ben je met je hoofd in de wolken, vergeet niet om je zoon of dochter zo snel mogelijk bij te schrijven op de zorgverzekering. Die is namelijk voor iedereen verplicht, dus ook voor jullie pasgeboren kindje. 

Verzekeren op polis vader of moeder?

Je hebt tot 4 maanden na de geboorte de tijd om je zoon of dochter bij je zorgverzekeraar aan te melden. Schrijf je kind in op de zorgverzekering van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende dekking. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je namelijk geen premie. Dus ook niet voor de aanvullende verzekering. 

Kijk meteen even of je zorgverzekering ook nog steeds aan al jouw wensen voldoet. Want die zijn misschien wel veranderd nu de kleine is geboren. En wil je als eerste de nieuwe zorgpremies weten voor het volgende jaar? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Alert.

Aanmelden Zorgpremie Alert

E-mailadres

Zwanger of een kinderwens? Verdiep je op tijd in je zorgverzekering. Dit vergoedt je basisverzekering bij zwangerschap. Maar voor veel andere zorg rondom zwanger worden en zwangerschap heb je een aanvullende verzekering nodig. Bij sommige verzekeraars mag je je pakket tussentijds wijzigen als je zwanger wordt.

- Sharon, expert zorgverzekeringen

Te laat verzekeren is een risico

Als je je kind binnen 4 maanden bijschrijft, gaat de verzekering in vanaf de geboortedatum. Dit betekent dat alle medische kosten tussen de bevalling en het moment van aanmelden worden vergoed door de verzekeraar.

Schrijf je je kind pas ná vier maanden bij? Dan moet je alle eventuele medische zorgkosten die tot op dat moment zijn gemaakt helemaal zelf betalen. Niet vergeten dus!

100% zekerheid

Alles geregeld? Let dan nog even op dat je ook echt een polisblad en verzekeringspas ontvangt. Pas dan weet je 100% zeker dat jullie kindje goed is verzekerd.

Wat kost de kinderopvang?

Als je een kindje hebt gekregen, ga je waarschijnlijk ook minder werken. Misschien gaat je kindje zelfs wel naar de kinderopvang. Maar wat scheelt een dagje meer of minder werken ten opzichte van een dagje meer of minder opvang voor je kind? 

Onze slimme tool geeft antwoord op de vragen wat de kinderopvang kost en hoeveel toeslag je daarvan terug krijgt. Maar ook hoe je je werk en de zorg van je kinderen zo goed mogelijk verdeelt. 

 

"Hoe werkt het precies als je je kind wilt bijschrijven op de polis van je zorgverzekering? Om het je gemakkelijk te maken, laten we je op deze pagina per verzekeraar precies zien wat je moet doen en hoe je contact kan opnemen. Handig!" 

- Sharon, expert zorgverzekeringen

Samen eropuit?

Wist je dat je rijgedrag vaak automatisch verbetert, vanaf het moment dat je vader of moeder bent? Alsof je dat nieuwe gevoel van verantwoordelijkheid doorvertaalt naar je gaspedaal. Maar al rij je zelf nog zo goed en veilig, een ongeluk zit in een klein hoekje. Is dan ook de kleinste inzittende goed verzekerd?

Autoverzekering voor het hele gezin

Ben je (binnenkort) de trotse vader of moeder van een gezin dat regelmatig met je meerijdt? Kies dan voor een aanvullende inzittendenverzekering bovenop je basisverzekering. De schadeverzekering voor inzittenden geeft jou, de bestuurder, maar ook je medepassagiers de zekerheid dat letselschade en schade aan bagage of kleding wordt vergoed. Een hele geruststelling.

Tel uit je winst  

Het leven is al duur genoeg. Zeker met een kleintje erbij. Natuurlijk is je kind elke euro waard, maar iedere cent die je kan besparen is welkom. Heb je bijvoorbeeld al gecheckt of je nog steeds goed zit met je autoverzekering? Dat is best verstandig: regelmatig vergelijken levert je namelijk veel voordeel op. Tel uit je winst, elke maand opnieuw. 

Bijschrijven niet nodig

Bij een autoverzekering is de auto en de vaste bestuurder verzekerd. Je hoeft je pasgeboren kind dus niet aan te melden bij je autoverzekeraar. 

Weekendje weg of naar het buitenland?

Bij steeds meer reisverzekeraars zijn kinderen tot vijf jaar gratis meeverzekerd. Maar niet bij allemaal. Denk er dus aan om je kind meteen bij te schrijven op je (doorlopende) reisverzekering. Je hoeft voor kinderen tot vijf jaar meestal geen extra premie te betalen.

Vakantie bespaartip

Nu je toch met je reisverzekering bezig bent, kijk dan meteen of je niet bent oververzekerd. Als kersverse ouders stellen jullie de grote reisplannen misschien even uit. Dit jaar dus niet skiën in Tirol of diepzeeduiken op de Maldiven. Maar samen op adem komen op een leuke familiecamping in eigen land. Daarvoor heb je natuurlijk geen werelddekking nodig. Dat scheelt flink in de premie.

Rondom thuis

Een kindje komt nooit helemaal alleen. Maar samen met heel veel nieuwe babyspullen. Een commode en een kinderwagen bijvoorbeeld. Of een nieuw fototoestel om al die onvergetelijke momenten mee vast te leggen. Hierdoor stijgt de waarde van je inboedel.  

Meer inboedel

Verzekeraars adviseren jonge ouders om de inboedelwaardemeter opnieuw in te vullen. Je weet dan zeker dat je niet bent onderverzekerd. Door de hogere waarde van al die (nieuwe) spullen in huis bestaat de kans dat je wat meer premie voor je inboedelverzekering betaalt.  

Tot 1000 euro éxtra schadedekking uitgekeerd, bovenop je verzekering. Dat laat je niet liggen. Iedereen die via Independer een woonverzekering afsluit krijgt deze extra schadekking er gratis bij. Jouw voordeel? Wanneer  de schadevergoeding die je verzekeraar uitkeert niet genoeg is om alles nieuw te kopen, krijg je van ons 1000 euro extra vergoed. Toch mooi meegenomen!

- Suzan, expert woonverzekeringen

Ook je opstalverzekering aanpassen?

Jazeker. Een opstalverzekering dekt de schade aan de woning zelf. Door brand, storm of een inbraak.  Is niet alleen je gezin uitgebreid? Maar ook je woning, bijvoorbeeld door een verbouwing? Geef dit dan door aan je verzekeraar zodat het verzekerde bedrag meteen wordt aangepast.

Verhuizen of verbouwen?

Heb je meer woonruimte nodig nu jullie niet meer met z’n tweetjes zijn? Maar met een heel gezin onder hetzelfde dak wonen. Of ga je binnenkort verbouwen en ben je benieuwd of er nog rek in je hypotheek zit?

Jarenlang zorgeloos wonen

Ook de grootste financiële beslissing van je leven regel je bij Independer. Zelfstandig of met persoonlijk advies. Welke manier je ook kiest, je krijgt bij ons altijd deskundige begeleiding. Dat geeft zekerheid. En jarenlang zorgeloos woonplezier.

Energie voor drie!

Schrik niet, maar de kosten voor gas-, water- en licht kunnen flink stijgen met een baby in huis. Al die babybadjes, draaiende wastrommels vol rompertjes en de verwarming die een graadje hoger wordt gezet om het huis lekker warm te houden. Dat tikt aan.

Overstappen is makkelijk

Zit je nog altijd goed bij je huidige leverancier? Kun je besparen? Of wil je misschien overstappen naar groene energie? Dit is het moment. Overstappen is heel simpel. En bovendien snel geregeld.

  


Aansprakelijkheid

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor grote en kleine ongelukken die jij of je gezinsleden hebben veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een bal door de ruit bij de buurman. Of een kleurige krijttekening op de vers gestucte muur van opa en oma.

Gezinsdekking

Voor deze verzekering is de gezinssituatie van belang voor de premie en de dekking. Dus zodra je een kindje krijgt, is het slim hem of haar te laten bijschrijven op de aansprakelijkheidsverzekering. Kies voor de gezinsdekking, dan zijn alle inwonende gezinsleden goed verzekerd.

Wist je dat?

Ook je hond, poes, kanarie en alle andere huisdieren zijn meeverzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking?

Voor later

Zodra je kinderen hebt, denk je automatisch meer na over de toekomst. Herkenbaar? Voor veel jonge ouders wel. Dit verklaart waarom ouders, maar ook opa’s en oma’s, direct na de geboorte een spaarrekening op naam van de pasgeborene openen.

Spaarpotje

Je kan bij elke bank terecht voor het openen van een kinderspaarrekening. Bij sommige staat het geld vast totdat je zoon of dochter de volwassen leeftijd bereikt (18 jaar). Bij andere kun je het spaargeld onder bepaalde voorwaarden ook tussentijds opnemen. Achttien jaar is een lange tijd, waarin je een leuk bedrag bij elkaar kan sparen. Waarmee zoon- of dochterlief later hun rijlessen kunnen betalen bijvoorbeeld.

Alternatieven voor sparen

De rentes op spaarrekeningen zijn al jaren laag. Spaargeld levert hierdoor nauwelijks rendement op. Als je voldoende spaargeld hebt en een deel daarvan voor langere tijd wilt wegzetten, wat zijn dan je opties. Independer geef je een paar alternatieven voor sparen.

Denk niet alleen aan de financiële toekomst van je kind. Maar ook aan die van jezelf. De extra kosten die je voor je kind gaat maken, zijn namelijk ook van invloed op jouw financiële situatie later.

- Marga, expert spaarrekeningen

Inzicht in je pensioen

Al lijkt je pensioen nu nog ver weg, het is belangrijk om regelmatig naar je pensioen te kijken. Alleen op die manier kun je voorkomen dat je straks een pensioengat hebt. Onze tip: doe één keer per jaar een pensioencheck. Deze geeft eenvoudig antwoord op vragen als:

  • Hoe kan ik het beste pensioen opbouwen
  • Wanneer kan ik stoppen met werken?
  • Hoe kan ik eerder stoppen met werken?
  • Heb ik een pensioengat of juist niet?
  • Hoe kan ik mijn pensioengat dichten?

In de tool draai je zelf aan de knoppen en kun je spelen met veel verschillende oplossingen. Het effect op je inkomen voor later wordt dan direct zichtbaar. Wil je graag dat wij je hierbij helpen? Stuur dan een mailtje naar pensioen@independer.nl.​​

Het laatste waar je aan wilt denken

Een overlijdensrisicoverzekering is wel het laatste waar je aan denkt als je kind is geboren. Toch is het verstandig om ook hier bij stil te staan.

Uitkering bij overlijden

Als jij of je partner komt te overlijden, heeft dit grote gevolgen voor je nabestaanden. Ook financieel. Er valt een inkomen weg. Daarnaast heb je misschien extra hulp of kinderopvang nodig. Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, krijgen je nabestaanden bij overlijden een geldbedrag uitgekeerd. Dat is toch een zorg minder.

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice

Direct een vraag stellen?

Stel je vraag ook aan ons via:

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.