Wat krijg je vergoed bij een schadeverzekering voor inzittenden?

Als je een autoverzekering afsluit dan kun je deze aanvullend verzekeren met de schadeverzekering voor inzittenden. Dan krijg je als bestuurder de schade vergoed na een ongeval met de auto. Denk hierbij aan zowel letselschade als schade aan bagage of kleding. Dit geldt ook voor eventuele medepassagiers die schade oplopen. 

Goed om te weten dat je dit ook krijgt als jij degene bent die het ongeluk heeft veroorzaakt. Let hierbij wel op dat er een maximaal verzekerd bedrag is. Stel je voor dat je na een ongeval niet meer in staat bent om te kunnen werken. Dan verlies je je inkomen en heb je misschien medische en huishoudelijke hulp nodig. Daarbij kun je misschien aanpassingen in je woning nodig hebben. Ook kun je recht hebben op smartengeld en een vergoeding voor overlijdensschade. Dit krijg je met het aanvullend afsluiten van de schadeverzekering voor inzittenden vergoed.

Schadevergoeding als passagier

Als passagier kun je altijd letselschade vergoed krijgen. Je kunt dan aanspraak maken op de WA-verzekering van de schuldige partij. Let op: soms kan het jaren duren voordat je een vergoeding krijgt. Verzekeraars weten soms pas na een rechtszaak wie de schuldige partij is. Daarbij krijg je via de WA-verzekering van de schuldige partij soms minder geld terug. Dit gaat om extra schade die ontstaat door geen gordel te dragen. Maar je krijgt ook minder uitbetaald als je bewust bent dat je bestuurder onder invloed van alcohol of drugs rijdt. 

Voor hoeveel personen geldt de schade-inzittendenverzekering?

De dekking van de ongevallen-inzittendenverzekering geldt voor het aantal zitplaatsen met gordel. Bij schade wordt gekeken naar het aantal inzittenden dat op het moment van de schade in de auto aanwezig is.

Lees ook:

Heeft je auto vier gordels? Dan geldt de verzekering voor vier personen. Bekijk in de polisvoorwaarden van je verzekeraar wat het maximaal verzekerde bedrag per persoon is.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Wat is een alternatief?

Soms heb je bij je autoverzekering de keuze om deze aanvullend af te sluiten met een ongevallen-inzittendenverzekering. Dan krijgen jij als bestuurder en je medepassagiers een vast bedrag uitbetaald na een ongeval met de auto. Let hierbij wel op dat dit alleen is bij overlijden of bij blijvende invaliditeit. Een verzekeraar kan zowel een schadeverzekering voor inzittenden als een ongevallen-inzittendenverzekering aanbieden. Wij stellen dan voor om de schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Dan krijg je voor een klein extra bedrag meer soorten schade vergoed.

Tussen welke aanvullende autoverzekeringen kun je kiezen?

De verschillende aanvullende autoverzekeringen op een rijtje. 

Expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.