Wat is huurkoop?
Huurkoop is, net zoals koop op afbetaling, een vorm van goederenkrediet. Bij huurkoop blijft de verkoper eigenaar totdat de koper alle termijn heeft afbetaald. Huurkoop is alleen mogelijk bij roerende zaken, zoals auto’s, wasmachines en laptops. Als de termijn om terug te betalen korter is dan drie maanden dan is er geen sprake van huurkoop.
Ben je op zoek naar een lening waarbij je het geld wel direct op je eigen rekening ontvangt? Kijk dan ook eens bij een persoonlijke lening
Krediet voor aankoop van bepaald product of dienst
Je kunt een goederenkrediet alleen verkrijgen voor de aankoop van een vooraf bepaald product of dienst. Het bedrag (krediet) is dus niet vrij besteedbaar. Het krediet wordt bovendien niet naar jouw rekening overgemaakt, maar direct naar de verkopende partij. Dit kan bijvoorbeeld een autogarage zijn, of een grote elektronicazaak.
Goederenkrediet wordt ook wel huurkoop of koop-of-afbetaling genoemd. Dit komt ongeveer op hetzelfde neer. Kredietverstrekkers hanteren wel allemaal hun eigen voorwaarden, waardoor de producten nog wel van elkaar kunnen verschillen.
Verschil tussen goederenkrediet en geldkrediet
Het grootste verschil voor jou als klant is dat bij goederenkrediet het geld niet naar jouw rekening wordt overgemaakt, maar rechtstreeks naar het bedrijf waar jij een product of dienst koopt. Stel, je koopt een auto en sluit daar een goederenkrediet voor af: dan wordt het geld van de lening direct overgemaakt naar de dealer. Zo weet de bank dat het geld is gebruikt voor de aanschaf van de auto. De auto is dan vaak het onderpand van de lening. Sluit je een geldkrediet af, zoals een persoonlijke lening? Dan krijg je wel de vraag waar je het geld aan gaat besteden, maar wordt het bedrag wel op je eigen bankrekening gestort.
Overeenkomsten
De belangrijkste overeenkomst tussen een goederen- en geldkrediet is dat je bij beide leningen geld leent van een kredietverstrekker of bank. Dit geld gebruik je bijvoorbeeld om een nieuwe auto aan te schaffen of om de verbouwing van je woning mee te betalen.
Bij het afsluiten van een lening in de vorm van een goederenkrediet spreek je ook af in welke termijn je deze weer terug betaald. Net als bij een geldkrediet. Het terugbetalen gaat in maandelijkse betalingen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de rente, de looptijd en natuurlijk de hoogte van de lening. Je betaalt dit maandelijkse bedrag altijd aan de bank waar je het geld hebt geleend, en aan het einde van de looptijd is de lening afbetaald.
Kenmerken van goederenkrediet
Het goederenkrediet als lening kan per aanbieder verschillen, omdat zij verschillende voorwaarden hanteren. Wel zijn er een aantal overeenkomende kenmerken.
Lening zonder advies
Een goederenkrediet is een lening die je zonder advies kunt afsluiten. De bemiddelaar (bijvoorbeeld een garage of elektronicazaak) hoeft hiervoor geen diploma’s te hebben. Dit betekent dus dat je ook zelf goed moet opletten wat voor lening je afsluit. Lees alle voorwaarden goed en bedenk goed of je de lening ook in de toekomst nog kunt betalen. Daarnaast is het verstandig om je te bedenken wat er met de lening zou gebeuren als je komt te overlijden.
Slottermijn
Wat verder kenmerkend is voor een goederenkrediet is de zogenoemde slottermijn. DIt komt vooral voor bij autogarages. De slottermijn houdt in dat je een deel van de lening betaalt binnen de afgesproken looptijd. In de laatste betaling, betaal je dan het volledige restant van de nog openstaande lening. Je moet dat grote bedrag dan wel ineens kunnen betalen. Je kunt hiervoor sparen of je auto weer verkopen. Het risico is natuurlijk wel dat je auto minder waard is dan de openstaande lening. Dan heb je een probleem, en moet je het openstaande bedrag op een andere manier afbetalen. Het is dus handig om hier van te voren rekening mee te houden, zodat je hier een financiële buffer voor kunt opbouwen.
Wat ook goed is om te weten is dat je wel rente betaalt over het bedrag dat je in de looptijd van de lening niet afbetaalt. Je kunt dit vergelijken met een aflossingsvrije lening zoals bij een hypotheek. De slottermijn is dus zeker geen gratis lening.
Voordelen lening met slottermijn
Het voordeel van een lening met slottermijn is dat de maandlasten lager kunnen zijn. Dit komt omdat je maar een deel van het aankoopbedrag maandelijks aflost. Een groot deel van de lening los je pas aan het einde van de looptijd af (de slottermijn). De looptijd van een autolening met een slottermijn is vaak 3 of 5 jaar. Op het moment dat je de lening afsluit, moet je er wel zeker van zijn dat je de slottermijn aan het eind van deze periode kunt afbetalen.
Nadelen lening met slottermijn
Overweeg je een auto aan te schaffen bij een garage door middel van een goederenkrediet of huurkoop? Dan heb je meestal te maken met een slottermijn. In de laatste betaling, betaal je dan het volledige restant van de openstaande lening. Dit kan een behoorlijk bedrag zijn. Je moet dit wel in één keer kunnen betalen. Bovendien betaal je ook rente over de slottermijn. De slottermijn is dus zeker geen gratis lening.
Heb je een goederenkrediet met een slottermijn? Dan ben je pas eigenaar van de auto wanneer je ook de slottermijn hebt betaald. Om de slottermijn te kunnen voldoen kan je natuurlijk sparen, maar je kunt er ook voor kiezen om de auto weer te verkopen. Je loopt dan wel het risico dat de auto op dat moment minder waard is dan de openstaande lening. Je moet het openstaande bedrag dan op een andere manier afbetalen. Houd hier van te voren dus rekening mee als je een lening met slottermijn afsluit, zodat je hiervoor een financiële buffer kunt opbouwen.
Voordelen en nadelen goederenkrediet
Het voordeel van een goederenkrediet (of van huurkoop) is dat de maandlasten vaak wat lager zijn. Dit komt doordat je een deel van de lening niet direct aan het aflossen bent. Een nadeel is het risico van de slottermijn, kun je die op dat moment wel betalen? Daarnaast heeft een goederenkrediet vaak een hogere rente dan een persoonlijke lening.
Wanneer kies je voor een goederenkrediet?
De keuze van het type lening hangt onder andere af van het leendoel, je persoonlijke situatie en de mogelijkheden bij de aanbieder.
Wat zijn de voorwaarden voor een goederenkrediet?
De voorwaarden voor het afsluiten van een goederenkrediet (of huurkoop) verschillen niet veel van de voorwaarden voor een reguliere lening. Het belangrijkste bij het afsluiten van een lening is natuurlijk je financiële situatie. De bank beoordeelt of je in aanmerking komt voor een goederenkrediet.
Goederenkrediet (huurkoop) aanvragen voor een auto
Bronnen en expertise
Bronnen
Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
- Nibud
- BKR
- Wijzer in geldzaken
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar.
Awards Independer
Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.