Wat is huurkoop?

Huurkoop is, net zoals koop op afbetaling, een vorm van goederenkrediet. Bij huurkoop blijft de verkoper eigenaar totdat de koper alle termijn heeft afbetaald. Huurkoop is alleen mogelijk bij roerende zaken, zoals auto’s, wasmachines en laptops. Als de termijn om terug te betalen korter is dan drie maanden dan is er geen sprake van huurkoop.

Krediet voor aankoop van bepaald product of dienst

Je kunt een goederenkrediet alleen verkrijgen voor de aankoop van een vooraf bepaald product of dienst. Het bedrag (krediet) is dus niet vrij besteedbaar. Het krediet wordt bovendien niet naar jouw rekening overgemaakt, maar direct naar de verkopende partij. Dit kan bijvoorbeeld een autogarage zijn, of een grote elektronicazaak. 

Goederenkrediet wordt ook wel huurkoop of koop-of-afbetaling genoemd. Dit komt ongeveer op hetzelfde neer. Kredietverstrekkers hanteren wel allemaal hun eigen voorwaarden, waardoor de producten nog wel van elkaar kunnen verschillen.

Verschil tussen goederenkrediet en geldkrediet

Het verschil tussen een goederenkrediet en een geldkrediet is, dat je een geldkrediet vrij kunt besteden. Als je een goederenkrediet afsluit, bepaal je vooraf waar je het krediet aan gaat besteden. Je kunt hier vervolgens niet meer van afwijken. Sluit je een geldkrediet af, zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet? Dan krijg je wel de vraag waar je het geld aan gaat besteden, maar wordt het bedrag wel op je eigen bankrekening gestort.

Kenmerken van goederenkrediet

Het goederenkrediet als lening kan per aanbieder verschillen, omdat zij verschillende voorwaarden hanteren. Wel zijn er een aantal overeenkomende kenmerken.

Lening zonder advies

Een goederenkrediet is een lening die je zonder advies kunt afsluiten. De bemiddelaar (bijvoorbeeld een garage of elektronicazaak) hoeft hiervoor geen diploma’s te hebben. Dit betekent dus dat je ook zelf goed moet opletten wat voor lening je afsluit. Lees alle voorwaarden goed en bedenk goed of je de lening ook in de toekomst nog kunt betalen. Daarnaast is het verstandig om je te bedenken wat er met de lening zou gebeuren als je komt te overlijden.

Slottermijn

Wat verder kenmerkend is voor een goederenkrediet is de zogenoemde slottermijn. DIt komt vooral voor bij autogarages. De slottermijn houdt in dat je een deel van de lening betaalt binnen de afgesproken looptijd. In de laatste betaling, betaal je dan het volledige restant van de nog openstaande lening. Je moet dat grote bedrag dan wel ineens kunnen betalen. Je kunt hiervoor sparen of je auto weer verkopen. Het risico is natuurlijk wel dat je auto minder waard is dan de openstaande lening. Dan heb je een probleem, en moet je het openstaande bedrag op een andere manier afbetalen. Het is dus handig om hier van te voren rekening mee te houden, zodat je hier een financiële buffer voor kunt opbouwen. 

Wat ook goed is om te weten is dat je wel rente betaalt over het bedrag dat je in de looptijd van de lening niet afbetaalt. Je kunt dit vergelijken met een aflossingsvrije lening zoals bij een hypotheek. De slottermijn is dus zeker geen gratis lening.

Voordelen en nadelen goederenkrediet

Het voordeel van een goederenkrediet (of van huurkoop) is dat de maandlasten vaak wat lager zijn. Dit komt doordat je een deel van de lening niet direct aan het aflossen bent. Een nadeel is het risico van de slottermijn, kun je die op dat moment wel betalen? Daarnaast heeft een goederenkrediet vaak een hogere rente dan een persoonlijke lening. Lees meer over de voor- en nadelen van goederenkrediet.

Andere soorten leningen

Ben je op zoek naar een lening waarbij je het geld wel direct op je eigen rekening ontvangt? Of een lening die je volledig aflost, zonder slottermijn? Kijk dan ook eens bij persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Nibud
  • Wijzer in geldzaken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Guido Rodenburg. Hij is specialist op het gebied van leningen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en bij Radar

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.