Partneralimentatie en een nieuwe hypotheek

Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat (na geregistreerd partnerschap) zijn er heel wat financiële zaken om te regelen. Heeft een van jullie niet genoeg geld om rond te komen? Dan moet de ander bijdragen in de kosten door middel van partneralimentatie. Partneralimentatie wordt maximaal 12 jaar betaald en kan van invloed zijn op je nieuwe hypotheek. Het wordt namelijk meegenomen in de berekening van je inkomen, waardoor degene die ontvangt soms meer mag lenen en degene die betaalt juist minder. 

Over deze partneralimentatie kun je onderling afspraken maken, maar vaak wordt hiervoor een mediator of notaris ingeschakeld. Zij bepalen de hoogte van de alimentatie en leggen de afspraken vast. 

Nieuw huis kopen?

Betaal of ontvang je partneralimentatie en ben je van plan een nieuw huis te kopen? Geef dit dan altijd aan bij de hypotheekverstrekker. Het is belangrijke informatie en kan gevolgen hebben voor de hypotheek die je wil gaan afsluiten. Een bank houdt bij het verstrekken van je hypotheek namelijk rekening met een drietal zaken: 

1. Vermogen
2. Inkomen 
3. Financiële verplichtingen

Partneralimentatie valt onder deze laatste groep. Als je financiële verplichtingen hebt, trekt de hypotheekverstrekker dit van je inkomen af. Dus als je partneralimentatie betaalt, kun je minder lenen. De regels hiervoor verschillen wel per hypotheekverstrekker dus het loont om te vergelijken.

Ontvang je partneralimentatie en wil je een nieuw huis kopen? Dan wordt het gezien als inkomen en kan het soms worden meegenomen in de berekening van de hoogte van je hypotheek. Of het wel of niet wordt meegenomen hangt ervan af of de hypotheekverstrekker het als een stabiel inkomen ziet. 

Partneralimentatie en belastingen

Als je partneralimentatie betaalt, dan is dit fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Ontvang je partneralimentatie? Dan moet je er juist belasting over betalen.

Koopwoning en scheiden

Als jullie samen een koopwoning en hypotheek hebben en uit elkaar gaan, dan zijn de volgende scenario's mogelijk: 

  • ​Een van jullie blijft in het huis wonen en koopt de ander uit zodat de vertrekkende partner niet meer hoofdelijk aansprakelijk is. De hypotheek komt volledig op naam te staan van de partner die in het huis blijft wonen. De partner die blijft moet wel voldoende inkomsten hebben. In zo’n geval kan de hypotheek vaak worden omgezet bij de huidige hypotheekverstrekker, maar je kunt hem ook laten oversluiten naar een andere. Bijvoorbeeld in het geval van een gunstiger tarief. In zo’n geval rekent de oude hypotheekverstrekker vaak een boeterente.

  • Blijven jullie beide niet meer in huis wonen? Dan moet het huis de verkoop in. De hypotheek kan doorgaans boetevrij worden afgelost met de verkoopopbrengst van het huis. Wanneer er sprake is van overwaarde in jullie woning heeft de vertrekkende partner recht op een deel hiervan. Maar het kan ook zijn dat er sprake is van een restschuld. Dit is het geval wanneer de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis op dat moment. 

Weten wat je naast je hypotheek nog meer moet regelen? Bekijk hier het overzicht.  

Regel je hypotheek

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud
  • NHG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.