Neem contact op met verzekeraar

Neem altijd contact op met je opstalverzekeraar als je je woning verhuurt. Niet alle verzekeraars staan dit namelijk toe. En bij de verzekeraars waar het wel kan, betaal je soms meer premie.

Heb je voor meer dan drie maanden geen huurder in je huis? Dan moet je dit melden bij je verzekeraar. Met een onbewoond huis loop je meer kans op schade aan de opstal. Bijvoorbeeld als gevolg van inbraak en vandalisme. Meestal ga je meer premie betalen en ben je alleen verzekerd voor brand- of stormschade.

Wie mag je huis huren?

Als je je huis verhuurt, maken sommige verzekeraars een onderscheid tussen verschillende huurders. Wanneer je je woning verhuurt aan een gezin of één persoon, is dat meestal geen probleem. 

Verhuur je je woning aan studenten of werknemers uit het buitenland? Dan wordt het lastiger. Hun verblijfsduur is in veel gevallen onzeker en de kans op schade groter.

Eisen bij huis verhuren

Je sluit een opstalverzekering meestal voor minimaal een jaar af. Verzekeraars kunnen het volgende eisen:

  • De gegevens van de huurder.
  • Een kopie van het huurcontract.​
  • De huurder moet er minimaal een half jaar verblijven.

Rechtsbijstand bij verhuren huis

Krijg je een conflict met de huurder(s) van je huis en wil je juridische hulp vergoed krijgen? Dan kun je hier een zakelijke rechtsbijstandverzekering voor afsluiten. Independer biedt die helaas niet aan.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.