Wat is achterstallig onderhoud?

Achterstallig onderhoud betekent dat je woning niet goed is onderhouden waardoor er schade kan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan wateroverlast door een verstopte dakgoot of rotte kozijnen. Als je een koophuis hebt, is het verstandig om altijd bewust te zijn van het onderhoud dat moet gebeuren. Bijna de helft van de Nederlanders is hier niet van op de hoogte, bleek in 2013 uit onderzoek van Independer.

Onderhoud huis van belang bij opstalverzekering

Als je je huis goed onderhoud, is de kans op schade kleiner. En als er wel schade ontstaat, kun je in de meeste gevallen de kosten vergoed krijgen via je opstalverzekering. Achterstallig onderhoud is hierop een uitzondering. Als je de schade namelijk had kunnen voorkomen, vergoedt de opstalverzekeraar de schade in de meeste gevallen niet. Veel mensen bezuinigen op huishoudelijke kosten door onderhoud uit te stellen. Maar uiteindelijk kan die keuze je dus meer kosten dan het je oplevert. Controleer dus bijvoorbeeld goed je dakgoot op verstopping. En neem ook eens een kijkje op het dak om te zien of er dakpannen kapot zijn of los zitten.

Polisvoorwaarden opstalverzekering geven duidelijkheid

Wil je weten in welke gevallen je kunt rekenen op dekking door je opstalverzekering? Controleer dan je polisvoorwaarden, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Over de hoogte van de schadevergoeding bestaat namelijk veel onduidelijkheid.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.