Tips bij schade

Een schade moet je altijd zo snel mogelijk melden. Is Independer de tussenpersoon voor je opstalverzekering? Meld de schade dan bij ons. Wij kunnen je meteen adviseren wat je moet doen, je helpen met alle papieren die je moet opsturen en natuurlijk ervoor zorgen dat de schade zo snel mogelijk wordt afgehandeld.

Soms twijfel je of de schade onder de opstal- of inboedelverzekering valt. Het huis zelf en alles wat er 'aard- en nagelvast' zit (alles wat je niet zonder het kapot te maken kunt verwijderen) valt onder de opstalverzekering. De spullen die je meeneemt bij een verhuizing, vallen onder de inboedel.

Als je schade hebt wil je die natuurlijk zo veel mogelijk beperken. De opstalverzekeraar verwacht dat ook van je. Het kan dus slim zijn een noodreparatie te doen om verdere schade te voorkomen. Wordt de schade niet erger zonder een noodreparatie? Maar denk je toch dat het beter is een noodreparatie te doen? Overleg dan vooraf even met je verzeraar.

Het verschilt per schade of je opstalverzekeraar een expert wil langs sturen. Bij schades van € 750,- of meer komt er meestal wel een expert langs. Een expert beoordeelt de hoogte van de schade en de oorzaak. De verzekeraar kijkt vervolgens of het wel of niet gedekt is. Wacht dus waar mogelijk met het herstellen van de schade tot je weet of er een expert komt kijken. Of vraag het even na.

Als je een schade aan jouw huis laat maken moet je die vaak voorschieten. Sommige verzekeraars bieden tegenwoordig ook herstelservice aan. Dan gaat de rekening rechtstreeks naar de verzekeraar en hoef je het niet voor te schieten.

Is er ingebroken en daarbij schade aan het huis ontstaan? Waarschuw altijd de politie bij een inbraak zodat ze een rapport kunnen opmaken en eventueel een onderzoek kunnen instellen. Het politierapport moet je ook, samen met het schadeformulier, naar de verzekeraar sturen.

Heb je waterschade aan je woning? Laat alles dan altijd eerst goed drogen. Soms blijkt namelijk dat er geen schade is als de spullen weer droog zijn. 

Is er wel schade? Gooi dan niet meteen alles weg. Als je een schade meldt, komt er vaak een expert kijken. Als je dan alle beschadigde spullen hebt weggegooid of hersteld, wordt de schade mogelijk niet vergoed. Lees meer over waterschade en je verzekering.

Stormschade: wat is gedekt?

Wat valt er onder stormschade? Lees hier meer hoe het werkt als je schade hebt door storm.

Schade voorkomen

Hoe kun je schade voorkomen? Schade als vorstschade, waterschade of stormschade kan voorkomen worden. Lees onze tips.

Expert bij schade

Wanneer is het verstandig om een expert de schade te laten beoordelen?

Schade direct repareren?

Is het verstandig om schade direct te laten repareren?

Schade melden

Hoe kun je schade het beste melden? Dat ligt aan je verzekeraar. Lees hier meer.

Schade tijdens verbouwing

Ontstaat er schade tijdens verbouwing? Dan wordt de schade vaak maar beperkt vergoed.

Opstalschade verzekeren

Het is niet altijd verplicht om je huis te verzekeren, maar verstandig is het wel. Een opstalverzekering afsluiten is eenvoudig. Bij Independer vul je een aantal gegevens in over je woning en je persoonlijke situatie. Je ziet dan meteen de drie verzekeraars die voor jou het meest geschikt zijn. Deze kun je ook direct online afsluiten. In een paar minuten is je opstalverzekering geregeld.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Polisvoorwaarden van verzekeraars
  • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.