Inbraakbeveiliging voor deuren en ramen

Je kunt je deuren op allerlei manieren beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidssloten, een kierstandhouder en bijzetsloten. Ook voor de beveiliging van ramen bestaan er verschillende opties, zoals barrièrestangen, dievenklauwen, raamboompjes en bijzetsloten.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Als je huis aan een aantal beveiligingseisen voldoet, kom je in aanmerking voor een Politiekeurmerk Veilg Wonen (PKVW). 

Aan welke eisen moet je huis minimaal voldoen?

 1. De sloten op ramen, deuren en lichtkoepels die voor een buitenstaander te bereiken zijn, moeten een certificaat hebben.
 2. Je moet verlichting bij de buitendeuren hebben.
 3. Je moet zicht vanuit de hal hebben op iemand die voor de deur staat.
 4. Er moeten rookmelders op iedere etage en op de juiste plek hangen.

Voldoet je huis aan deze eisen? Dan kun je een PKVW-erkend bedrijf in de buurt opzoeken en een afspraak maken. Pas als dit bedrijf langs is geweest en je woning heeft goedgekeurd, krijg je een certificaat.

Alarmsysteem woning

Vind je het fijn om je woning extra te beveiligen? Dan kun je ervoor kiezen een inbraakalarmsysteem te installeren. Zo'n elektronisch systeem signaleert indringers en geeft dan een signaal af. Dit kan een alarm op locatie zijn, of een stil alarm waarbij je of een speciale hulpdienst op afstand wordt gewaarschuwd. Kies je voor een alarmsysteem met een melding naar een alarmcentrale? Kies dan voor een Borg-gecertificeerde meldkamer. Het voordeel hiervan is dat je de melding mag doorgeven aan de politie. Ook krijg je bij sommige inboedelverzekeringen korting op je premie als je een Borg-Certificaat hebt. Hieronder lees je hierover meer.

BORG- Certificaat

Een borg-certificaat is een certificaat waarmee je aan je verzekeraar kunt laten zien dat je huis goed beveiligd is tegen inbraak. Om in aanmerking te komen voor het BORG-certificaat kun je verschillende maatregelen treffen:

 • B- maatregelen: Bouwkundige maatregelen
  Denk hierbij aan de sloten op ramen en deuren en bijvoorbeeld inbraakvertragend glas.
 • E- maatregelen: Elektronische maatregelen
  Bijvoorbeeld een alarmsysteem
 • R- maatregelen: Reactiemaatregelen
  Als het alarm afgaat, hoe lang duurt het dan voordat de politie of een particulier beveiligingsbedrijf reageert.C- maatregelen: Compartiment maatregelenHeb je een kluis in huis waar je je waardevolle spullen in opbergt?
 • O- maatregelen: Organisatorische maatregelen
  Deze zijn vaak alleen van belang als je een eigen bedrijf hebt. Denk hierbij aan wie er allemaal een sleutel heeft en wie er afsluit.

Verschillende niveau's

Voor al deze maatregelen gelden verschillende niveau's. Verzekeraars maken bij een BORG-certificaat onderscheid tussen 4 verschillende klassen. De klasse hangt af van het risico, de inbraakgevoeligheid en de spullen die beveiligd moeten worden. Hoe hoger de klasse hoe hoger de eisen voor de verschillende maatregelen.

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice

Buurtpreventie om inbraak te voorkomen

Je ziet tegenwoordig steeds vaker bordjes op straat met 'Whatsapp buurtpreventie' erop. Met buurtpreventie werken bewoners samen met de politie om criminaliteit tegen te gaan. Bijzonderheden, problemen en situaties die misgaan, worden gesignaleerd en doorgegeven aan de juiste instantie. Wil je meer weten over het onderwerp buurtpreventie? Neem contact op met de politie bij jou in de buurt of kijk op de website van WhatsApp Buurtpreventie.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Vereniging Eigen Huis
 • Politiekeurmerk Veilig Wonen

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.