Hoe werkt het bestellen van medicijnen via de internetapotheek?

Via de internetapotheek kun je een eerste recept bestellen dat door je huisarts is voorgeschreven. Je moet dan het recept van de huisarts kunnen tonen aan de internetapotheek. Soms doet een huisarts dit al zelf. Dit kun je overleggen met je huisarts. Wil je je eerste recept gewoon direct ophalen bij de apotheek die vaak aan de huisartsenpraktijk vast zit? Dan kan dat natuurlijk ook.

Herhaalrecepten via de internetapotheek

Als je het medicijn vaker moet gebruiken, dan ontvang je daarvoor een herhaalrecept. Ook dit herhaalrecept kun je zowel bij de internetapotheek als bij de apotheek bij jou in de buurt halen. Bij sommige zorgverzekeraars is het verplicht om het herhaalrecept via de internetapotheek te bestellen. Je kunt bij je zorgverzekeraar navragen hoe het zit. 

Welke medicijnen kan je niet via de internetapotheek bestellen?

Er is een aantal medicijnen dat je niet via de internetapotheek kunt bestellen. In dat geval moet je naar de apotheek in de buurt. Uiteraard worden deze medicijnen dan wel gewoon volledig vergoed door je zorgverzekering. Het gaat om de volgende medicijnen:

  • Medicijnen die gekoeld moeten zijn.
  • Medicijnen die onder de categorie 'opiaten' vallen.
  • Medicijnen die een intensieve begeleiding vereisen.
  • Hele dure medicijnen.​

Wat zijn de voordelen van een internetapotheek?

Er zitten een aantal voordelen aan het gebruik van de internetapotheek:

  • Je kunt het vanuit huis 24 uur per dag en 7 dagen in de week bestellen.
  • De medicijnen worden thuis of op je werk bezorgd.
  • De nota van medicijnen gaat meestal direct naar de zorgverzekeraar.​

Is een internetapotheek altijd verplicht?

Nee, veel zorgverzekeraars werken samen met een internetapotheek. In de meeste gevallen betekent dat inderdaad, dat je verplicht bent om je medicijnen bij een internetapotheek te halen. Maar niet altijd. In sommige spoedgevallen kun je de medicijnen bij een 'normale' apotheek halen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.